• Посилання скопійовано

Податкову накладну розблокували: наслідки для покупців

Податківці розповіли про те, як відображати податковий кредит за розблокованою податковою накладною в декларації з ПДВ

Податкову накладну розблокували: наслідки для покупців

Коментар до листа ДФСУ від 07.09.2017 р. №1860/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

За п. 198.6 ПКУ не відносяться до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними. Отже, заблокована податкова накладна не дає права на податковий кредит і не відображається в декларації з ПДВ, що складає покупець.

Але така податкова накладна може бути згодом розблокована і зареєстрована в ЄРПН. Коли можна буде скористатися правом на податковий кредит за нею?

У загальному випадку право відображати суму податкового кредиту зберігається за покупцем протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної. Якщо податкова накладна зареєстрована несвоєчасно (із порушенням терміну, встановленого п. 201.10 ПКУ), то таке право зберігається зі звітного періоду реєстрації такої податкової накладної протягом 365 календарних днів з дати її складення.

Період зупинення реєстрації згідно з п. 201.16 ПКУ не впливає на цей граничний строк. Адже перебіг 365 к.д., протягом якого можна скористатися правом на податковий кредит,  переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації.

Також слід взяти до уваги те, що реєстрація заблокованої податкової накладної в разі її розблокування має свої особливості. Згідно з пп. 201.16.4 п. ПКУ та п. 19 Порядку №1246, податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких було зупинено, реєструються  у день настання однієї з таких подій:

  • прийняття комісією рішення про реєстрацію ПН/РК;
  • набрання законної сили рішенням суду про реєстрацію ПН/РК.

І при цьому податкова накладна/розрахунок коригування реєструються датою внесення платником податку їх до ЄРПН. Докладніше про це тут.

Таким чином, порушення строку реєстрації такої податкової накладної не буде. Як наслідок, покупець отримує право на податковий кредит за нею за звичайною схемою - протягом 365 календарних днів з дати складення такої податкової накладної.

У коментованому листі податківці навели алгоритм відображення податкового кредиту у разі розблокування ПН. За їх роз’ясненням сума ПДВ, визначена у податковій накладній, складеній в одному місяці та зареєстрованій в ЄРПН в іншому після розблокування, включається до складу податкового кредиту:

  • або за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкову накладну в ЄРПН після її розблокування. Це буде здійснюватися  шляхом подання уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ за звітний період, в якому таку податкову накладну зареєстровано в ЄРПН (в межах 1095 к.д. з дня складання відповідної ПН). Про це ми писали тут;
  • або в наступних звітних податкових періодах, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення такої податкової накладної.

Про блокування реєстрації податкових накладних читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»