• Посилання скопійовано

«Автоматичне відшкодування ПДВ ніколи б не відбулося без участі ДФС», — Продан

В.о. голови ДФС Мирослав Продан переконаний, що без роботи Державної фіскальної служби автоматизована система відшкодування ПДВ ніколи б не запрацювала

«Автоматичне відшкодування ПДВ ніколи б не відбулося без участі ДФС»,  — Продан

Автоматизована система відшкодування ПДВ вартість ніколи б не запрацювала, якби в цьому не брала участь Державна фіскальна служба України. Про це в ефірі радіо «НВ» заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан. 

«Я чітко пам’ятаю кожен день, коли ми запроваджували цей процес. Все робилося в стінах ДФС, фахівці, які були залучені, знаходилися в ДФС. Це знають всі, хто був задіяний в цьому», – зазначив Мирослав Продан. 

За його словами, всі спекуляції та дискусії щодо того, що «систему можна відмінити, відмотати, ліквідувати тощо» є абсолютно безпідставними. Адже зробити таке неможливо ані процедурно, оскільки це – програмний продукт, ані-політично, адже система показує ефективність.

«Сьогодні немає необхідності це робити – ми вийшли на той формат, що 93 відсотки від заявлених до відшкодування сум отримуються автоматично, що дає можливість нашим платникам оперативно поповнювати свої обігові кошти і декларувати прибутки на зміну збиткам або нульовим деклараціям, які були до цього попередньо», – наголосив очільник ДФС.

На сьогодні система працює успішно, що підтверджено і позитивною оцінкою місії TADAT Міжнародного валютного фонду. 

«Сьогодні ми вибудували систему адміністрування ПДВ, систему СМКОР, яка в автоматичному режимі реєструє податкові накладні, а електронне відшкодування замкнуло повний цикл на будь-яких можливих зловживаннях з ПДВ. Більше того, ми зараз моделюємо, що якщо правильно адмініструвати, правильно відшкодовувати, то в подальшому, в принципі, не буде що перевіряти. Якщо система і машина це пропустила, то немає ніякої необхідності в перевірці», – розповів Мирослав Продан. 

Загалом в ДФС значну увагу приділяють переведенню всіх процесів між платниками податків та працівниками служби в режим он-лайн. Адже, на думку керівника відомства, унеможливлення будь-якого контакту і є запорукою уникнення корупційних складових. ДФС запроваджує фактично 100-відсоткову електронізацію  всіх процесів.

У митному напрямі для служби абсолютним пріоритетом є система оформлення митних декларацій за принципом «єдиного вікна», яка визнана однією з найуспішніших систем у світі. 

«За Кодексом передбачено 4 години на оформлення вантажно-митної декларації. Якщо хтось із контролюючих органів не вклався в цей термін і в нього немає підстав для затягування процедури,  декларація закривається автоматично. Це є надзвичайно великим позитивним результатом для митного напрямку», – підкреслив Мирослав Продан.

***

Читайте також: Мирослав Продан представив громадськості новації, які реалізує ДФС

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»