• Посилання скопійовано

Від’ємне значення ПДВ відновлено судом: як відображати його в декларації?

Податковим органам внаслідок камеральної перевірки було винесено податкове повідомлення-рішення щодо зменшення від’ємного значення ПДВ. Рішення було оскаржено в судовому порядку і суд виніс рішення на користь платника. Яка подальша доля такого від’ємного значення ПДВ?

Від’ємне значення ПДВ відновлено судом: як відображати його в декларації?

Що роз’яснюють податківці

Податківці у ІПК від 25.06.2018 р. №2839/6/99-99-12-02-01-15/ІПК роз’яснюють: «платник податку має право збільшити суми від’ємного значення з ПДВ у випадку скасування податкового повідомлення-рішення за рішенням суду. Але лише за умови попереднього відображення сум зменшеного від’ємного значення з ПДВ за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення у податковій звітності з ПДВ».

При цьому податкове повідомлення-рішення вважається відкликаним у день набрання законної сили відповідним рішенням суду.

 

Що це означає на практиці

У платника ПДВ є два варіанти. 

 

Варіант 1. Платник зазначив певну суму від’ємного значення ПДВ у декларації. Податківці при перевірці це значення зменшили (шляхом невизнання певної частини податкового кредиту). Платник в декларації за звітний період, коли відбулася перевірка і було прийняте ППР, відобразив зменшення значення  податкового кредиту у рядку 16.3. ППР скасоване, що далі?   

А далі платник має право відновити значення такого знятого при перевірці податкового кредиту. Це здійснюється шляхом відображення такої суми у рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ у звітному (податковому) періоді, протягом якого рішення суду про скасування ППР набрало законної сили.

 

Варіант 2. Платник зазначив певну суму від’ємного значення ПДВ у декларації. Податківці при перевірці це значення зменшили (шляхом невизнання певної частини податкового кредиту). Платник в декларації за звітний період, коли відбулася перевірка і було прийняте ППР, зменшення податкового кредиту не відобразив (оскільки розпочав процедуру оскарження рішення податківців). ППР скасоване, що далі?   

Спочатку з’ясуємо, чи потрібно було відображати ППР податківців яке підлягало оскарженню? Відповідно до пп. 5 п. 4 Розділу V Порядку №21, у рядку 16.3 декларації відображається сума від’ємного значення, що узгоджена протягом звітного періоду за результатами перевірки контролюючого органу.  

За п. 58.16 ПКУ при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили. 

Виходячи з цього, якщо підприємство не погоджується з ППР і починає процедуру оскарження його у судовому порядку, то відповідно зменшення від’ємного значення відображати в декларації з ПДВ не потрібно. Звісно, це працює так лише в тому випадку, якщо процедура оскарження розпочалася в тому звітному періоді, коли було складено ППР. Адже на оскарження в судовому порядку у платника є три роки (з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ). 

Якщо платник почав процедуру судового оскарження в місяці складання ППР, то наслідки податкової перевірки в декларації з ПДВ не відображаються. І після винесення рішення суду про скасування ППР відображати у декларації збільшення податкового кредиту не потрібно.

Якщо ж оскарження відбулося у наступних звітних періодах, то платнику слід діяти за Варіантом 1. А якщо він не відобразив зменшення податкового кредиту за наслідками перевірки, то йому потрібно буде подати уточнюючий розрахунок до декларації за період складання ППР – бо тоді це було його обов’язком, незважаючи на те, що пізніше таке ППР суд скасував. 

З порадами щодо оскарження ППР податківців можна ознайомитися у нашій аналітиці>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 1601
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202452
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180