• Посилання скопійовано

РК до ПН на зменшення слід реєструвати за загальними строками — незмінна позиція ДФС

Податківці навели свою точку зору щодо граничних строків реєстрації РК до ПН у разі зменшення суми компенсації. За нею РК до ПН на зменшення слід реєструвати за загальними строками

РК до ПН на зменшення слід реєструвати за загальними строками — незмінна позиція ДФС

Строки реєстрації РК за нормами ПКУ

У п. 201.10 ПКУ чітко встановлено, що для РК, складених постачальником до ПН отримувача - платника ПДВ на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику строк реєстрації складає 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем).

 

Позиція ДФС

У ІПК від 20.07.2018 №3204/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці в черговий раз радять платникам ПДВ при реєстрації РК на зменшення суми компенсації дотримуватися загальновстановлених строків для реєстрації ПН та РК на збільшення. А саме:

  • для ПН та РК до них, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця їх складання;
  • для ПН та РК до них, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем їх складання.

У наведеній ІПК податківці аргументували свою рекомендацію. За їх словами, у ПКУ не передбачено механізму фіксації дати отримання покупцем такого РК. Тому задля недопущення помилок при складанні податкової звітності та уникнення непорозумінь при обрахунку в СЕА ПДВ ∑Перевищ слід реєструвати РК до ПН на зменшення в межах загальних строків.

Це вже не перша відповідна рекомендація. Про першу ми писали тут>> 

Від себе додамо, що це лише рекомендація податківців. Вона не має сили нормативного документа. Проте тим, хто не бажає суперечок з податківцями, варто цієї рекомендації дотримуватися. В іншому випадку доведеться оскаржувати штраф за несвоєчасну реєстрацію розрахунку коригування за ст. 56 ПКУ (тобто в адміністративному або судовому порядку).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»