• Посилання скопійовано

Звільнення від ПДВ постачання ліків та медвиробів: на яку дату та як складати РК до ПН?

З роз’яснення податківців виходить: щодо ліків та медвиробів, яким звільнення від ПДВ встановили «заднім числом», зменшення ПЗ з ПДВ продавці визнають лише в разі повернення такого ПДВ покупцям. Отже, РК до ПН слід складати на дату повернення суми ПДВ покупцям. А у разі постачання цих товарів кінцевому споживачу - коригування не буде!

Звільнення від ПДВ постачання ліків та медвиробів: на яку дату та як складати РК до ПН?

Раніше ми докладно розповідали про наслідки для покупців та постачальників введення звільнення від ПДВ постачання ліків та медвиробів «заднім числом». При цьому Постановою №271 було внесено зміни до Переліку №224. Тобто Перелік №224 та його назву було приведено у відповідність до нової редакції п. 71-1 підрозд. ІІ розд. ХХ ПКУ. Про це ми повідомляли тут.

Але від податківців на той момент не було чітких рекомендацій, як бути тим, хто вже продав ці товари з ПДВ до змін в законодавстві.

І ось  на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 101.12 ) з'явилося роз'яснення. У ньому податківці наголосили, як проводити перерахунок ПДВ через надання пільги постачальникам ліків та медвиробів для боротьби з коронавірусом. Але навряд чи воно порадує багатьох продавців.

 

Позиція податківців

«Платник податку, який після 17.03.2020 року нарахував ПДВ на операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, які відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ, зобов’язаний відкоригувати суми ПДВ шляхом складання РК до ПН».

 

Від редакції

Зрозуміло, якщо платник визнавав, що в нього при продажу товарів виникло ПЗ з ПДВ, то він склав податкову накладну. Але потім такий товар звільнили від ПДВ.

Що це, помилка? Податківці вважають, що ні. Але говорять, що  дані в ПН слід змінити шляхом складання розрахунку коригування.

При цьому виникає запитання: то діють зміни до ПКУ «заднім числом» чи ні? Адже виникнення ПЗ і складання/реєстрація ПН – це різні речі.

Наприклад, у загальному випадку, якщо б платник провів би оподатковану операцію, але не склав би ПН або не зареєстрував її в ЄРПН, він все рівно мав би нарахувати ПЗ в обліку і відобразити його в декларації з ПДВ.

І навпаки, якщо б платник провів звільнену від ПДВ операцію, навіть, якщо б він помилково склав ПН, у якій зазначив би суму ПДВ, в декларації така помилкова операція не повинна відображатися.

Адже саме так податківці до цього консультували щодо помилкових/зайвих ПН тут і тут.

Отже, і в ситуації, коли законодавство змінилося «заднім числом», і операція, яка на час здійснення була оподаткованою, а потім була визнана неоподаткованою, повинна мати два наслідки:

  1. у декларації з ПДВ  таку операцію слід відобразити в рядках 5 та 5.1 (а також в додатку Д6). Якщо її відобразили  як оподатковану, то це треба виправити шляхом подання «нової звітної» декларації за березень – час ще є;
  2. податкову накладну, складену з ПДВ, слід відкоригувати. Своє бачення того, як це треба зробити, ми наводили тут. Зокрема, з таких ПН слід прибрати рядки з пільгованими товарами (якщо в ПН були тільки такі товари, то це призведе до її повного анулювання). А ще на пільговані товари слід скласти та зареєструвати нові ПН – вже без ПДВ.

Однак у податківців власна думка з цього приводу!

 

Позиція податківців

«Таке коригування слід проводити з одночасним поверненням покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких товарів та складанням нової податкової накладної на звільнену від оподаткування операцію.

При цьому платником податку мають бути проведені перерахунки, згідно з якими сума ПДВ, що була сплачена (нарахована) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, складених в період з 17.03.2020 по 02.04.2020, має бути або повернута покупцям, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок».

 

Від редакції:

Отже, податківці вирішили, що зменшити суму ПДВ в податкових накладних на підставі змін до законодавства продавці не зможуть. І замість того, щоб діяти аналогічно до виправлення помилок в ПН, вони наполягають застосовувати іншу підставу – перегляд цін і повернення покупцем частини оплати за товар.

Але як це зробити на практиці?

Якщо із покупцем є можливість зв’язатися та було укладено договір в письмовій формі, то треба буде внести зміни до такого договору (укласти додаткову угоду). А це можна зробити лише за взаємною згодою (ч. 1 ст. 651 ЦКУ).

До того ж слід врахувати, що  зміна ціни в договорі після його виконання не допускається (ч. 3 ст. 632 ЦКУ). Тобто зменшити ціну, якщо товар вже було повністю поставлено і оплата за нього повністю отримана, не вийде. В такому випадку хіба що можна домовитись (або вимагати через суд) розірвання такого договору і повернення товарів та коштів.

В ситуації, коли йдеться про аптеку або інший роздрібний магазин, який продає товари кінцевим споживачам, ніхто цих покупців шукати та повертати їм кошти не буде. Отже, в такій ситуації, виходячи з роз’яснення податківців, продавець не зможе відкоригувати ПН на такий продаж.

Та найсумніше те, що, як ми зазначили вище, податківці прив’язують коригування в ПН до податкових зобов’язань, які має визнати такий продавець. Отже, ті, хто не перегляне ціни на медтовари і не поверне суму ПДВ покупцям, на думку податківців, повинен буде сплатити такий ПДВ до бюджету.

 

Як скласти РК до ПН та нову ПН?

Докладного опису виконання такого коригування податківці в своєму роз’ясненні  не навели. Але з огляду на нього, РК до ПН доведеться складати на дату повернення коштів або зарахування їх в оплату інших товарів.
Окремо у роз'ясненні ДПС наголошено, що при проведенні такого коригування платник податку – постачальник повинен:

  • скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної з ПДВ, в якому вказати зі знаком мінус показники щодо товарів, включених до Переліку №224. Такий рахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів;
  • скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання товарів, що включені до Переліку, визначеного Постановою №224, без нарахування ПДВ, на операцію, що звільняється від оподаткування.

Увага! Якщо постачання здійснювалось кінцевому споживачу (неплатнику ПДВ), у зв’язку з чим повернення сплаченого податку покупцями не є можливим, таке коригування не здійснюється.

 

Що робити продавцю і покупцю, якщо вони не згодні з таким роз’ясненням?

Щодо покупця, то про нього податківці у роз’ясненні не згадують. Але вже зараз зрозуміло, що податковий кредит в сумі ПДВ за товари, які звільнили від ПДВ «заднім числом», під великим сумнівом. Тож обережним покупцям – платникам ПДВ ми не радимо користуватися таким ПК. А тим, хто дуже цього бажає – звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацією (ст. 52 ПКУ).

Не зайвим буде звернутися до ДПС за власною ІПК і продавцям. Адже роз’яснення, яке розміщено в «ЗІР», не має сили узагальнюючої податкової консультації (їх затверджують наказом Мінфіну). Поки що викладене вище – це думка податківців, яка може змінитися. Але не виключено, що саме такої позиції податківці притримуватимуться під час наступних документальних перевірок.

Тож, якщо вам така позиція не подобається, що ви можете зробити? Окрім звернень до центрального податкового органу (ДПСУ) зі скаргами на таке роз’яснення, ви можете отримати власну ІПК – і ось її можна оскаржити в суді. І в разі, якщо ви виграєте суд, то податківці повинні будуть скасувати ІПК з неправильними роз’ясненнями і видати вам нову ІПК, вже із урахуванням висновків суду (п. 53.2 ПКУ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»