• Посилання скопійовано

Чи має пільги з ПДВ ФОП, який надає медичні послуги?

Податківці вважають, що звільнення від ПДВ медичних послуг, встановлене пп. 197.1.5 ПКУ, поширюється лише на заклади охорони здоров'я. Тому ФОП скористатися цією пільгою не може

Чи має пільги з ПДВ ФОП, який надає медичні послуги?

Фізична особа – підприємець здійснює господарську діяльність за КВЕД 86.22 «Спеціалізована медична практика». І ось цей ФОП запитав у  ДПС, чи може він застосовувати нульову ставку ПДВ при наданні медичних послуг?

Чому ФОП вирішив, що існує така пільга, не відомо. Але у ІПК від 21.10.2020 р. №4339/ІПК/99-00-04-05-03-06 ДПС України роз’яснила, що ст. 195 ПКУ, якою визначено перелік операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, не містить операції з надання медичних послуг.

Натомість згідно з пп. 197.1.5 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, перелічених в абзацах «а» – «о» п. 197.1 ПКУ. Тобто зазначену пільгу мають право використовувати винятково заклади охорони здоров’я та реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я.

Таким чином, послуги з охорони здоров’я (медична практика), які надаються ФОП на загальній системі оподаткування за наявності спеціального дозволу (ліцензії) на проведення відповідних видів послуг з охорони здоров’я, оподатковуються ПДВ на загальних підставах із застосуванням основної ставки, тобто 20%.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»