• Посилання скопійовано

Види РК до ПН та правила їх складання: памʼятка від редакції

В які строки можна зареєструвати РК до ПН? Які помилки ПН можна виправити шляхом складання ПН? Як заповнювати РК до ПН залежно від виду помилки?

Види РК до ПН та правила їх складання: памʼятка від редакції

Спочатку нагадаємо, що з 27 травня діє Закон №2260. Ним передбачено багато змін для платників ПДВ.

Після набрання чинності Закону №2260 спочатку ДПС роз’яснила, в які строки треба зареєструвати ПН за час війни. Для ПН/РК, складених до 30.04.2022 р. включно, граничним терміном є 14.07.2022 р., а для ПН/РК, складених з 01.05 по 15.05.2022 р. включно, граничним терміном є 11.06.2022 р. Про це ми писали тут.

Потім було розʼяснення Мінфіну щодо цього питання. У ньому вказувалося, що граничною датою реєстрації ПН та РК для платників, які мали можливість це зробити, без штрафів було 15 липня.

Згодом, 22 червня, й ДПС змінила свою думку та видала окремий інформаційний лист щодо реєстрації ПН та РК, а також коригування податкового кредиту й долі податкових зобовʼязань з ПДВ.  Про це ми писали тут та тут.

Та головне це те, що ці граничні строки діють лише для тих, хто має можливість здійснити реєстрацію ПН/РК! А от з доказом неможливості платника ПДВ зареєструвати ПН/РК на сьогодні все складно.

Мінфін мав вже затвердити порядок визначення можливості виконувати податкові обовʼязки під час війни, але поки є тільки проєкт Наказу. Докладно про нього ми писали тут. З текстом проєкту можна ознайомитися тут.

Звернемося до норм ст. 192 ПКУ. За п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Цим же пунктом визначено граничний строк реєстрації РК. Він не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої його складено. Ця новація діє з 1 січня 2022 року.

При цьому слід враховувати, що розрахунок коригування може бути зареєстрований в ЄРПН виключно до зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

Наприклад, розрахунок коригування від 01.07.2022 р. до податкової накладної, складеної 15.08.2019 р. та зареєстрованої в ЄРПН, може бути зареєстрований в ЄРПН не пізніше 14.08.2022 р. Тобто РК тепер може реєструватися тільки в межах 1095 к.дн. з дати складання ПН.

І нагадаємо, що РК реєструється як постачальником так й отримувачем товарів. А саме:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

 

Випадки коригування ПН

А тепер більш практично про випадки коригування ПН. Так, нюанси заповнення розрахунку коригування залежать від окремих ситуацій, що виникають в процесі господарської діяльності платників податків. А саме:

  • якщо після складання ПН відбувається повне повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів або повернення залишку суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів;
  • у разі повного повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів або повернення залишку суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів;
  • якщо після складання ПН відбувається повернення частини суми попередньої оплати (авансу)/частини поставлених товарів, внаслідок зміни кількості або ціни поставлених товарів/послуг;
  • у разі повернення частини суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів у зв’язку зі зміною кількості поставлених товарів/послуг без зміни їх ціни;
  • якщо після отримання попередньої оплати відбувається зміна (у тому числі часткова) номенклатури товарів/послуг в межах отриманого авансу;
  • помилкове складання зайвої ПН;
  • виправлення помилок загальної частини ПН;
  • складання та реєстрація ПН без факту постачання.

 

На яку дату складати РК до ПН?

У загальному випадку розрахунок коригування має бути складено на дату проведення перерахунку.

Для виправлення помилок, допущених в обов’язкових реквізитах податкової накладної, розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки. Про це ми писали тут

 

РК до зайвих ПН

З метою коригування продавець повинен самостійно визначити, яка з кількох складених ним на одну і ту ж операцію податкових накладних є правильною, а яка (які) «зайво складеною(ними)».

При цьому один РК можна скласти лише до однієї «зайво складеної» податкової накладної.

Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів/послуг складено кілька податкових накладних, розрахунки коригування, особливості складання яких визначені у п. 24 Порядку №1307, складаються окремо до кожної податкової накладної, яка визначена платником як «зайво складена», у тому числі і до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю).

У результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів/послуг в ЄРПН має залишитися одна податкова накладна. Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів/послуг не залишиться жодної податкової накладної.

 

Змінилася ціна частини товарів однієї номенклатури: як скласти РК?

Якщо після складання ПН і її реєстрації в ЄРПН відбувається зміна ціни частини кількості однієї номенклатури товарі/послуг, то платник ПДВ складає РК до ПН, в якому:

  • відповідні показники рядка ПН, що коригується, зокрема кількість, а також обсяг постачання та сума ПДВ, зазначаються зі знаком «–» (обнуляється (виводиться в «0») рядок ПН, який коригується). При цьому показники з граф 6 та 7 розділу Б податкової накладної переносяться до граф 7 та 8 розділу Б РК (графа 7 заповнюється зі знаком «–»); графи 9 та 10 не заповнюються;
  • додається(ються) новий(і) рядок(ки) з правильними показниками, якому(им) присвоюється новий(і) черговий(і) порядковий(і) номер(и), що не зазначався(лися) в ПН.

У графі 2.1 усіх рядків такого РК зазначається код причини коригування 104, що відповідає причині коригування «Зміна номенклатури», та присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування.

Розділ «А» РК заповнюється в загальному порядку. Про це ми писали тут.  

 

Чи можна виправити дату в РК до ПН?

Пoрядок складання розрахунку коригування тa його реєстрації в ЄРПН aналогічний порядку, пeредбаченому для податкових накладних, кpім випадків, пeредбачених Порядком №1307.

Hе допускається випpавлення даних щoдо дати cкладання податкової накладної тa її порядкового номера.

Tаким чином, помилка, допущена y даті cкладання розрахунку коригування, виправленню нe підлягає.

На цьому наголошували податківці ось тут.

 

Виправлення помилки в ІПН покупця

Податківці у підкатегорії 101.15 "ЗІР" вказали, що продавець повинен скласти у такому випадку РК до ПН з урахуванням таких особливостей:

  • у заголовній частині зазначаються дані зі заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній, та у графі 2.1 зазначається код причини «103» (повернення товару або авансових платежів);
  • у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку у ІПН покупця.

Але такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, чий неправильний ІПН був зазначений у графі «ІПН покупця» податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування.

Продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

  • реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі «ІПН покупця» зазначається правильний ІПН покупця;
  • у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної з неправильним ІПН;

Такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з неправильним ІПН покупця.

У табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній з неправильним ІПН (з урахуванням коригувань таких показників (за їх наявності)).

Помилка в умовному ІПН виправляється аналогічно. При цьому розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації в ЄРПН таким платником податку.

 

Помилки у полях верхньої лівої частини ПН

Помилки, допущені у даті складання податкової накладної та її порядковому номері, виправленню не підлягають.

Помилки, допущені у полях верхньої лівої частини податкової накладної, виправляються розрахунком коригування з урахуванням таких особливостей:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено таку помилку;
  • у заголовній частині розрахунку коригування – дані зі заголовної частини податкової накладної з помилковим даними;
  • у розділі Б – зі знаком «–» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);
  • у графі 2.1 – код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів).

Одночасно постачальник (продавець) повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

  1. реквізити заголовної частини податкової накладної зазначаються без помилок;
  2. у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань постачальника (продавця), тобто дата складання податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій частині заголовної частини податкової накладної;
  3. такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій заголовної частини податкової накладної;
  4. у розділі Б такої податкової накладної зазначається обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були вказані в податковій накладній з помилковими даними у верхній лівій заголовної частини податкової накладної.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»