• Посилання скопійовано

Мінфін підготував зміни до Порядку блокування ПН: що чекає на платників ПДВ?

За словами Гетманцева, за презентованими Мінфіном змінами до Порядку №1165 передбачено розширення ознаки безумовної реєстрації ПН та РК, а також підвищення критеріїв визначення позитивної податкової історії. Але коли все це запрацює, поки не відомо

Мінфін підготував зміни до Порядку блокування ПН: що чекає на платників ПДВ?

Нагадаємо, що з 14 жовтня почалося масове блокування ПН через впроваджені зміни до Порядку №1165. І тоді Гетманцев надав пораду щодо вимагання від ДПС пояснення причин блокування ПН/РК. Потім, 9 листопада, за підсумками зустрічі ДПС, Мінфін та Гетманцев домовились усунути проблеми масового блокування ПН шляхом внесення відповідних змін та удосконалень у роботу СМКОР.

А 18 листопада економіст повідомив результати 9 хвилі досліджень стану блокування ПН бізнесу з березня 2022 року. Станом на 18 листопада заблоковано 50% поданих на реєстрацію ПН. Ми наголошовували, що судячи з процентів блокування та відсутності навіть проєкту змін до Порядку №1165, владу все влаштовує.

25 листопада Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів, що вже є перші зрушення щодо зміни Постанови №1165, до якої були внесені жовтневі зміни за ініціативою Мінфіну щодо блокування податкових накладних.  Тож ініціативу Южаніної щодо зупинення блокування ПН та РК на час війни мабуть у Комітеті ВРУ не буде підтримано. Але подивимося.

Одна з головних новацій — розширено ознаки безумовної реєстрації ПН та РК. Без проведення автоматизованого моніторингу буде здійснюватися реєстрація ПН, в яких загальна сума обсягу постачання не перевищує 5 тис. гривень, та РК, в яких сума обсягу операцій на зменшення та/або сума операцій на збільшення не перевищує 5 тис. гривень.

Загальна сума таких операцій у поточному обмежена обсягом операцій на загальну суму 500 тис. гривень.

Він наголосив, що також вирішено ще одну проблему, на яку скаржилися платники податків. Так, за змінами податківці обов’язково будуть зазначати у рішеннях про відповідність пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку деталізованої інформації щодо причин та підстав розгляду питання відповідності платника податку цьому Критерію. 

ДПС має вказати, зокрема, щодо виду операції (придбання/постачання), періоду, УКТЗЕД та ЄДРПОУ контрагента, для того, щоби бізнес розумів, через які операції виникли питання, та скасувати рішення, якщо вказані підстави не відповідають дійсності. 

Критерій ризиковості платника податку на підставі пункту 8 доповнено умовою щодо не застосування цього пункту, якщо ризикова операція зазначена у ПН/РК або дата отримання інформації щодо здійснення ризикової операції перевищує 365 днів на дату прийняття рішення. 

І ще. Підвищені критерії визначення позитивної податкової історії щодо обсягу постачання, на яку платник податку може зареєструвати ПН/РК у поточному місяці - з 500 тис. гривень до 1 млн гривень, а з 50 тис. гривень на одного контрагента - збільшено до 100 тис. гривень. Пункт 4 Показників, за якими визначається позитивна податкова історія, поширено на платників податку четвертої групи єдиного податку.

Голова Комітету зазначив, що вирішене питання врахування націнки при поверненні товару. 

Все це, звісно, добре. Але Гетманцев не вказав, коли будуть ухвалені КМУ ці зміни та що буде зі заблокованими з 14 жовтня ПН та РК. Чекаємо далі....

 

Читайте також:

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»