• Посилання скопійовано

Операції з цінними паперами в податковому обліку: узагальнююча консультація

Затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств операцій з цінними паперами

Операції з цінними паперами в податковому обліку: узагальнююча консультація

ДФСУ наказом від 26.12.14 р. № 400 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств операцій з цінними паперами.

Зокрема, податківці роз'яснили: 

1. Податковим періодом для визначення доходу від продажу цінних паперів на вторинному ринку (передплата надійшла у грудні 2013 року, а перехід права власності відбувся у січні 2014 року) є перший звітний період 2014 року, за який платник подає декларацію з податку на прибуток (перший квартал, перше півріччя, 9 місяців, рік).

2. Якщо цінні папери придбано на фондовій біржі та продано поза фондовою біржею, то фінансовий результат від такого продажу визначається таким чином. Якщо на момент продажу цінні папери:

  • відповідають вимогам пп. 153.8.2 п.153.8 ст.153 ПКУ -  фінансовий результат визначається разом з фінансовим результатом операцій з цінними паперами, що перебувають в обігу на фондовій біржі;
  • не відповідають вимогам пп. 153.8.2 п.153.8 ст.153 ПКУ -  фінансовий результат визначається разом з фінансовим результатом операцій з цінними паперами, що не перебувають в обігу на фондовій біржі.

3. Витрати, пов’язані з придбанням цінних паперів, зокрема витрати на виплату комісійної винагороди торговцю цінними паперами, за посередництвом якого вони придбавались, включаються до собівартості таких цінних паперів та враховуються при визначенні фінансового результату від операцій з торгівлі цінними паперами. А витрати, пов’язані з їх обліком, у тому числі витрати на оплату послуг депозитарних установ, та відчуженням, у тому числі винагороди торговцю цінними паперами, за посередництвом якого вони продавались, відносяться до складу інших витрат, що враховуються для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток в загальному порядку, у періоді їх виникнення.

4. Сума збільшення або зменшення балансової вартості цінних паперів внаслідок переоцінки у податковому обліку платника податку не відображається.

5. Оскільки операції з погашення цінних паперів не є операціями з торгівлі цінними паперами як для емітента, так і для держателя таких цінних паперів, то такі операції не враховуються при визначенні фінансового результату за операціями з торгівлі цінними паперами ні у емітента таких цінних паперів, ні у їх держателя.

6. Курсові різниці за борговими цінними паперами, призначеними для погашення або продажу і номінованими в інвалюті, якщо розрахунки за ними (придбання та погашення або продаж) здійснюються в національній валюті, у податковому обліку не відображаються. 

У разі продажу боргових цінних паперів, що номіновані в іноземній валюті, при визначенні фінансового результату від такого продажу в окремому обліку до складу доходів включаються доходи від продажу таких цінних паперів, а до складу витрат – витрати на їх придбання.

7. Податок на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, обчислюється за ставкою:

  • 10 % – з 1 січня по 2 серпня 2014 року включно;
  • 18 % – з 3 серпня по 31 грудня 2014 року включно.

 Завантажити весь текст УПК >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»