• Посилання скопійовано

Коригування чистого прибутку держпідприємствами: алгоритм та можливі наслідки

Податківці розглянули алгоритм виправлення помилок, допущених унітарними державними підприємствами при розрахунку чистого прибутку

Коригування чистого прибутку держпідприємствами: алгоритм та можливі наслідки

Коментар до ІПК ДФСУ від 21.07.2017 р. №1289/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

У коментованому листі зазначено, що частина чистого прибутку визначається за результатами фінансово- господарської діяльності та розраховується за правилами бухгалтерського обліку. Саме тому виправляти цю помилку потрібно за нормами П(С)БО 6. 

Відповідно до п. 4 П(С)БО 6 виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

На підставі цієї норми податківці навели два алгоритми виправлення помилок: 

1) у разі наявності помилки у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за відповідний період, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за наступний звітний період, який складається наростаючим підсумком;

2) у разі виявлення помилки Розрахунку частини чистого прибутку у попередніх роках, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини прибутку (доходу) за наступний звітний період.

Але у цих алгоритмах не наведена доля поданої фінзвітності до ДФС до моменту виправлення помилки. Оскільки виправлення помилок впливає на показники фінзвітності, то при поданні розрахунку з правильними даними слід подати податківцям ще й оновлену фінзвітність за період виправлення помилки.

У листі податківці розповіли й про долю штрафів та пені, які виникають при виправленні помилок. Але зупинилися вони лише на визначенні поняття пені (пп. 14.1.162 ПКУ), грошового (пп. 14.1.39 ПКУ) та податкового (пп. 14.1.156 ПКУ) зобов’язання. Але штрафи та пеня можуть нараховуватися тільки на податки та збори, встановлені ст. 9 та 10 ПКУ. У їх переліку відсутній такий платіж як частина чистого прибутку державних унітарних підприємств. Про це стверджують й податківці у листі. Тому при виправленні помилки у чистому прибутку в бік збільшення не призведе до сплати штрафів та пені за нормами ПКУ.

Варіанти уточнення надавалися податківцями й раніше. Читайте тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»