• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №11(57) | 22.12.2022 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №11(57) | 22.12.2022 р.

Це – вже п'ятдесят сьомий (одинадцятий у 2022 році та девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

  • наведемо нюанси підтвердження статусу «єдинника» 4 групи на 2023 рік;
  • нагадаємо, в яких випадках сільгосптоваровиробник має право на пільги з податку на прибуток;
  • зʼясуємо, як визначається частка сільгосптоваровиробництва для податку на прибуток;
  • підкреслимо, що Уряд затвердив Методику розрахунку плати за видачу ветдокументів;
  • зазначимо, що Уряд знову продовжив відстрочку від мобілізації заброньованих працівників.

Гарного вам читання!

 

***

Нюанси підтвердження статусу «єдинника» 4 групи на 2023 рік
ДПС наголосила, що сільськогосподарському товаровиробнику, який хоче підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи у 2023 році та в якого частка власного сільськогосподарського товаровиробництва за 2022 рік є меншою ніж 75%, необхідно разом з податковою звітністю платника єдиного податку четвертої групи подати копію рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили в регіоні, в якому такий платник здійснює свою діяльність та значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями російської федерації.

 

В яких випадках сільгосптоваровиробник має право на пільги з податку на прибуток
Дніпропетровські податківці зауважили, що тимчасово, до 1 січня 2027 року, звільняється від оподаткування прибуток сільськогосподарських товаровиробників, що провадять виключно такі види діяльності згідно з КВЕД-2010:

  • клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за винятком вирощування курей, одержування яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей);
     
  • клас 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів);
     
  • клас 10.12 (виробництво м’яса свійської птиці, за винятком виробництва м’яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м’яса курей), а також здійснюють діяльність з реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції (за винятком м’яса курей).

 

Як визначається частка сільгосптоваровиробництва для податку на прибуток?
Дніпропетровські податківці зазначили, що для платника податків, у якого частка сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік, розрахована відповідно до пп. 14.1.262 ПКУ, становить менше 75%, різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок обчислюється шляхом віднімання від загального мінімального податкового зобов’язання загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

 

Уряд затвердив Методику розрахунку плати за видачу ветдокументів
Кабмін прийняв Постанову від 18.11.2022 р. №1295 «Про затвердження Методики розрахунку плати за видачу ветеринарних документів». Ця Методика визначає механізм розрахунку плати за видачу ветеринарних документів: міжнародних ветеринарних сертифікатів, ветеринарних свідоцтв, ветеринарних паспортів на тварин.

Але ця постанова набирає чинності через рік з дня припинення або скасування воєнного стану. Крім цього, нею внесено зміни до додатків 1 та 2 до Постанови КМУ від 09.06.2011 р. №641.

Тож ветеринарні документи виключено з переліку адміністративних послуг. Відповідно з набранням чинності постановою буде припинено практику видачі ветеринарних документів виключно спеціалістами державних установ, що входять до системи Держпродспоживслужби. Право видачі цих документів буде поширено, у тому числі, на ліцензованих ветеринарних лікарів.

 

Кабмін знову продовжив відстрочку від мобілізації заброньованих працівників
Постановою від 02.12.2022 р. №1345 строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов’язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно з Постановою КМУ від 03.03.2022 р. №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», та строки дії яких не закінчилися на день набрання чинності цією постановою, продовжуються автоматично на два місяці. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»