• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №8(39) | 24.04.2019 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №8(39) | 24.04.2019 р.

Це – восьмий з початку року (і тридцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • поговоримо про оновлення плану-графіка перевірок ДФС;
  • проінформуємо, що легальність проведення інспекційних відвідувань наразі під сумнівом;
  • визначимося, на що Уряд планує витрачати суми штрафу за непрацевлаштування інваліда;
  • дізнаємося, як поводитися у разі візиту Держпраці на перевірку;
  • розповімо, що нардепи пропонують удосконалити перевірки продукції;
  • з’ясуємо, кого з роботодавців насамперед буде перевіряти ФСС.

Гарного вам читання!

***

 

Сплатили штраф за непрацевлаштування інваліда: на що Уряд витратить ці кошти?
10 квітня Уряд прийняв свою постанову № 310. Нею врегульовано механізм фінансування заходів сприяння зайнятості осіб з інвалідністю за рахунок коштів Фонду соціального захисту людей з інвалідністю.

Зокрема, визначено, що суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю можуть використовуватись для фінансування компенсацій роботодавцям витрат:

  • ЄСВ за працевлаштування безробітних громадян з інвалідністю, у тому числі тих, які є недостатньо конкурентоспроможними на ринку праці;

  • на оплату праці за працевлаштованих безробітних внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю (але не вище від середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць);

  • на перепідготовку та підвищення кваліфікації працевлаштованих безробітних внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю.

 

Оновлено план-графік перевірок підприємців та юросіб щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ
ДФСУ оприлюднила оновлені (станом на 15.04.2019 р.):

  • Розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);

  • Розділ IV плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

Згідно з ними, у 2019 році податківці планують перевірити 1654 фізособи (лише на одну особу більше, ніж в останньому оновленні за лютий) та 347 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (рівно стільки ж було в оновленні за березень).

 

Нардепи пропонують удосконалити перевірки продукції
11 квітня 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону №10222.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є удосконалення законодавства в сферах державного ринкового нагляду, захисту прав споживачів, а також нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

 Зокрема, законопроект направлений на зменшення корупційних ризиків у діяльності посадових осіб під час здійснення перевірок, посилення захисту споживачів та інших суспільних інтересів у разі виявлення на ринку нехарчової продукції, що є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам.

Про це докладніше читайте у нашій новині.

 

Планові перевірки ФСС: які лікарняні листки будуть перевіряти?
Насамперед ФСС буде перевіряти первинну медичну документацію тих лікарень, які видали найбільшу кількість листків непрацездатності. Для цього спеціально збільшать штат ревізорів.

Як ми вже повідомляли, з березня 2019 року розпочалися планові перевірки ФСС. Перевірки вже йдуть повним ходом, причому спільно з представниками органів охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Підставою для перевірки може стати:

  • суттєве зростання кількості днів тимчасової непрацездатності на підприємстві;

  • відсутність повідомлення про виплату коштів застрахованим особам протягом трьох місяців з дня проведення фінансування Фондом за умови, що страхувальник не зміг пояснити цю затримку;

  • системні порушення і т.п.

Про це та про те, як будуть карати при виявленні помилок та неправомірності оплати лікарняних листків – читайте тут

 

Порядок проведення інспекційних відвідувань Держпраці – легальність під сумнівом
Кіровоградський окружний адміністративний суд 19.03.2019 р. у справі №1140/2746/18 прийняв рішення, яким надав відповідь на головне питання: яким нормативно-правовим актом врегульовано призначення і проведення Управлінням інспекційних відвідувань? А саме:

  1. З огляду на ч. 2 ст. 2 Закону №877, дія Закону поширюється на спірні правовідносини, оскільки інспекційне відвідування Управлінням є формою державного нагляду у сфері господарської діяльності.

  2. Зважаючи на ч. 4 та 5 ст. 2 Закону №877, Управління Держпраці може здійснювати державний нагляд/контроль виключно на підставі Закону і спеціального закону, котрий би встановлював особливості його діяльності. Законодавець не прийняв такого спеціального закону, тому спірні правовідносини врегульовані виключно приписами Закону, що виключає можливість застосування до спірних правовідносин постанови КМУ від 26.04.2017 р. №295, якою керувався відповідач, призначаючи інспекційне відвідування.

  3. Інспекційне відвідування за сутнісним змістом є перевіркою.

У даному випадку Управління провело позапланову перевірку на підставі службової записки її інспектора.

З огляду на приписи ч. 1, 2 ст. 6 Закону №877, ці норми права відсилають до іншої норми Закону, яка надавала б право Управлінню Держпраці призначати перевірки і з підстав, які встановленні спеціальним законом.

А оскільки такий спеціальний закон не прийнято, то Управління Держпраці призначило і провело перевірку позивача, нехтуючи законодавчою забороною.

Отже, наказ про призначення інспекційного відвідування є протиправним. І, як наслідок, протиправний і припис, котрий прийнято на підставі незаконно проведеної перевірки.

Оскільки така судова практика вже є, роботодавці можуть взяти її на озброєння при захисті себе від Держпраці.

Про це докладно ми зазначали у своєму коментарі до згаданого судового рішення.

 

І наостанок – ще одна аналітика
Коли можна не допустити Держпраці до перевірки? Які рекомендації потрібно надати своїм працівникам перед перевіркою? Про це читайте  тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»