• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №22(76) | 08.12.2020 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №22(76) | 08.12.2020 р.

Це – двадцять другий з початку року (і сімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • наголосимо, що ПФУ оновив список даних про роботодавців, які передає Держпраці;
  • розповімо, які штрафи застосовуються у разі перевищення ліміту каси;
  • проінформуємо, що у ДФС знову змінився тимчасовий керівник;
  • зазначимо, що Уряд реорганізував територіальні органи Держказначейства;
  • з’ясуємо, як змінився порядок надання великими платниками податків е-документів під час перевірок;
  • підкреслимо, що мораторій на перевірки ДПС під час карантину можуть скасувати.

Гарного вам читання!

 

***

ПФУ оновив список даних про роботодавців, які передає Держпраці
Пенсійний фонд постановою від 19.08.2020 р. №15-1 затвердив зміни до Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.

Зокрема, уточнено, що інформація, яка надається Пенсійним фондом Держпраці, включає дані про страхувальників та прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) застрахованих осіб. Про це ми писали тут.

 

Перевищили суму ліміту каси: яка відповідальність? 
Керівники установ/підприємств відповідають за дотримання вимог Положення №148 щодо встановлення ліміту каси та за достовірність відповідних показників, зазначених у розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі.

Статтею 164-4 КУпАП встановлено, що здавання виторгу торговельними підприємствами всіх форм власності, що здійснюють реалізацію товарів за готівку, з порушенням термінів, установлених правилами розрахунків і ведення касових операцій, тягне за собою накладення штрафу на осіб, відповідальних за здавання виторгу, від 17 до 88 нмдг.

Ті самі дії, вчинені особою повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачене ч. 1 цієї статті,  тягнуть за собою накладення штрафу від 43 до 175 нмдг. Про це читайте тут.

 

У ДФС знову змінився тимчасовий керівник
25 листопада  Уряд позбавив Сергія Солодченка повноважень голови Державної фіскальної служби України. Відповідна інформація міститься у розпорядженні КМУ №1473-р.

На цьому ж засіданні було прийнято рішення про призначення тимчасовим виконувачем обов'язків голови ДФС  Дмитра Сосиновича. Така інформація міститься в розпорядженні КМУ №1474-р.

Він раніше обіймав посаду начальника управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС в Житомирській області. Про це розповів представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан на своїй сторінці в Facebook.

 

Уряд реорганізував територіальні органи Держказначейства 
Кабмін постановою від 23.11.2020 р. №1147 реорганізував деякі територіальні органи Державної казначейської служби шляхом приєднання до окремих територіальних органів Державної казначейської служби.

Фактично це приєднання управлінь Держказначейства у районах та містах до головних управлінь Державної казначейської служби у областях.

Переглянути перелік територіальних органів Державної казначейської служби, які реорганізуються шляхом приєднання, можна за поcиланням>>

Постанова набрала чинності 24 листопада 2020 року. Більше про неї читайте тут.

 

Змінився порядок надання великими платниками податків е-документів під час перевірок
Мінфін наказом від 15.09.2020 р. №561 затвердив зміни до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки.

Наказ набере чинності через дев'ять місяців з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному віснику" №93 від 27.11.2020 р. Відповідно він набере чинності тільки з 27 серпня 2021 року.

Цей Порядок визначає загальні принципи організації надання документів (інформації), визначених п. 85.2 ПКУ, в електронній формі великими платниками податків до контролюючих органів та формат і структуру таких документів при проведенні документальної перевірки.

Поширюється він на контролюючі органи, а також великих платників податків. Докладніше ми розповідали тут.

 

Мораторій на перевірки ДПС під час карантину можуть скасувати
4 грудня ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ (завантажити), яким пропонується скоротити строки дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ з 18 березня 2020 року по дату набрання чинності цією постановою, в частині дії мораторію на проведення таких видів перевірок. А саме:

  • документальних та фактичних перевірок, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними;

  • документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.12 ПКУ;

  • документальних позапланових перевірок з підстав, визначених підпунктами 78.1.1 та/або 78.1.4 ПКУ, суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення вочевидь нереальних операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків);

  • документальних позапланових перевірок платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства;

  • документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіка проведення планових документальних перевірок були заплановані на листопад-грудень 2020 року;

  • фактичних перевірок.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»