• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №02(79) | 10.02.2021 р.

Сімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №02(79) | 10.02.2021 р.

Це – другий з початку року (і сімдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розповімо, які перевірки зможе проводити ДПС під час карантину;
  • наголосимо, що ВРУ підтримала у ІІ читанні законопроєкт щодо створення бюро економбезпеки;
  • дізнаємося, які функції будуть у Бюро економбезпеки через прийняття у І читанні відповідного законопроєкту;
  • зазначимо, що Уряд хоче ввести нові правила охорони праці та трудових перевірок;
  • проінформуємо, що за недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки планують застосовувати адмінштраф;
  • наведемо нові розміри трудових штрафів через збільшення МЗП з 1 січня;
  • підкреслимо, що Мін’юст отримав право штрафувати за відсутність в ЄДР інформації про бенефіціарів.

Гарного вам читання!

***

 

Мін’юст отримав право штрафувати за відсутність в ЄДР інформації про бенефіціарів 
Уряд постановою від 20.01.2021 р. №34 вніс зміни до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Вони почали діяти з 22 січня.

У Порядку з’явився новий пункт 5-1. Ним встановлено дії Мін’юсту у разі виявлення під час контролю за діяльністю у сфері держреєстрації фактів неподання юрособою держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи.

Зокрема, Мін'юст рекомендованим листом інформує про це керівника відповідної юрособи або особу, уповноважену діяти від імені такої юрособи (виконавчого органу).

У такому листі буде вимога звернутись такій особі у місячний строк до Мін'юсту для складення протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 6 ст. 166-11 КУпАП.

Але фактично ці правила поки не працюють, адже структура власності поки є тільки в проєкті наказу Мінфіну, тому обов’язку у юросіб поки немає. Про це ми писали тут.

 

Бюро економбезпеки замість податкової міліції: прийнято закон 
28 січня ВРУ прийняла проєкт Закону №3087-д «Про Бюро економічної безпеки України».

Цей Закон визначає правові основи організації та діяльності Бюро економічної безпеки України.

Згідно зі Законом, Бюро економічної безпеки України є центральним органом виконавчої влади, на який покладаються завдання щодо протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави.

Ним же визначаються завдання, функції та повноваження Бюро економічної безпеки України, контроль за його діяльністю, правовий статус, обов'язки та відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, взаємодія з державними органами, підприємствами, установами та організаціями, компетентними органами інших держав тощо.

 

Які функції будуть у Бюро економбезпеки: прийнято законопроєкт у І читанні
3 лютого ВРУ прийняла в І читанні проєкт Закону №3959-1 «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України».

Законопроєктом пропонується визначити законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих завдань незалежного державного правоохоронного органу, який у тому числі повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

І найголовніше. У Кримінальному кодексі вводиться відповідальність за шахрайство з ПДВ, як окремий вид кримінального правопорушення, розслідування якого віднесено до компетенції Бюро економічної безпеки.

 

Нові правила охорони праці та трудових перевірок: урядовий законопроєкт
28 січня на сайті СПО профспілок опубліковано проєкт Закону «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі».

Розроблено його на заміну чинного Закону «Про охорону праці». У разі прийняття він набере чинності через рік з дня його опублікування.

У новій редакції проєкту Закону прописано, що він визначатиме правові, організаційні, економічні та соціальні засади безпеки та здоров’я працівників на роботі в Україні і регулюватиме соціально-трудові відносини у цій сфері з метою забезпечення безпечних умов праці, збереження життя і здоров’я працівників.

При цьому прикінцевими положеннями законопроєкту передбачено  викласти у новій редакції главу  XVIII КЗпП «Державний нагляд (контроль) за дотриманням законодавства про працю». Через це трудовим штрафам буде присвячена ст. 268 КЗпП (а не ст. 265 КЗпП). До того ж  змінюються розміри окремих трудових штрафів.

 

За недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки буде адмінштраф
26 січня ВРУ прийняла за основу проєкт Закону за №3931  щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки.

За текстом законопроєкту №3931 нормою нової ст. 185-14 КпАП буде встановлено, що створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб ДСНС, зокрема пов’язаної з проведенням перевірок, тягне за собою накладення штрафу від тисячі до двох тисяч  н.м.д.г. (від 17000 до 34000 грн).

Те саме діяння, вчинене повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, — тягне за собою накладення штрафу від двох тисяч до трьох тисяч н.м.д.г. (від 34000 до 51000 грн).

 

Які перевірки зможе проводити ДПС під час карантину: набрала чинності постанова 
3 лютого Уряд прийняв рішення щодо скасування заборони на деякі податкові перевірки під час карантину.

8 лютого на сайті Уряду було оприлюднено  текст постанови від 03.02.2021 р. №89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок». Вона набрала чинності з 9 лютого.

Проте мораторій знято на перевірки щодо юросіб. А на перевірки ФОП мораторій продовжує діяти в тому ж порядку, як і раніше. Якщо Уряд не передумає, діятиме він до останнього дня місяця, у якому закінчиться карантин (наразі до 28 лютого).

Зокрема, з 9 лютого повертаються планові перевірки, а також незавершені станом на 18 березня 2020 року, перевірки платників ПДВ, які сформували податковий кредит за ризиковими операціями та інші види перевірок. Про це все ми писали тут.

***

Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»