• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №05(101) | 22.03.2022 р.

Сто перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №05(101) | 22.03.2022 р.

Це – п'ятий з початку року (сто перший загалом та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • розкажемо, чи буде Держпраці штрафувати за порушення, скоєні під час війни;
  • підкреслимо, що Мінфін оновив форму податкового повідомлення-рішення;
  • розповімо, які наслідки чекають платників податків через зупинення строків за ПКУ на час дії воєнного стану;
  • зазначимо, які перевірки бізнесу заборонено на час війни;
  • повідомимо, що ДПС не може проводити планові перевірки під час війни.

Гарного вам читання!

***

Чи буде Держпраці штрафувати за порушення, скоєні під час війни
Держпраці наголосила, що після завершення війни інспектори праці відновлять проведення за зверненнями громадян інспекційних відвідувань, під час яких до найменших дрібниць розглядатимуть усі обставини, у тому числі й ті, що спричинили порушення, і давати достатній час на їх усунення.

Тільки у разі невиконання припису про усунення порушень буде розглядатися питання, чи варто передавати матеріали інспектування до суду.

Які перевірки бізнесу заборонено на час війни?
17 березня 2022 року набрала чинності постанова КМУ від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Нею Уряд постановив:

  • припинити проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану;
     
  • протягом періоду воєнного стану дозволити здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

 Про це ми писали тут.

Мінфін оновив форму податкового повідомлення-рішення
Мінфін наказом від 21.02.2022 р. №86 вніс зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків.

А саме у новій редакції викладено форму Податкового повідомлення-рішення (додаток 1 до Порядку). Її привели у відповідність до чинного законодавства через внесення змін Законом №1914-IX до ПКУ.

Тож форма ППР тепер має містити детальний розрахунок суми/сум податків на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю. Про це ми зазначали тут.

Зупинення строків за ПКУ на час дії воєнного стану: які наслідки для платників?
7 березня 2022 року набрав чинності Закон №2118 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану».

Зокрема, ним підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 69. Ним, серед іншого, передбачено, що для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. 69.9). При цьому це встановлено тимчасово. Зокрема, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті.

Докладно про те, яких строків це стосується, ми розповіли у своїй аналітиці за посиланням.

ДПС призупинила всі види перевірок на час війни
2 березня ДПС повідомила, що зупинено проведення документальних, фактичних та камеральних перевірок, розпочатих до 24 лютого 2022 року та які не були завершеними, на період по останній день календарного місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом №64/2022. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Документальні, фактичні та камеральні перевірки, які мали розпочатися у період з 24 лютого 2022 року та не були розпочаті, переносяться на період по останній день календарного місяця (включно), у якому завершиться дія воєнного стану, введеного Указом.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»