• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №08(104) | 17.05.2022 р.

Сто четвертий та п’ятий під час війни лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №08(104) | 17.05.2022 р.

Це – восьмий з початку року (сто четвертий загалом та п’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • розповімо, що за порушення світломаскування та комендантської години пропонують штрафувати;
  • з'ясуємо, чи накладаються адмінштрафи під час фактичних перевірок у воєнному періоді;
  • зауважимо, що під час війни БЕБ продовжує боротися зі «схемним» ПДВ;
  • підкреслимо, що підприємствам надано можливість отримати компенсацію за збитки внаслідок війни;
  • визначимося, до кого з бізнесу прийде ДПС з фактичними перевірками під час війни.

Гарного вам читання!

 

***

До кого з бізнесу прийде ДПС з фактичними перевірками під час війни?
ДПСУ вказала, що першочергово такі перевірки проводяться за скаргами громадян щодо відмови суб’єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків за продаж підакцизної продукції; продажу алкогольних напоїв, у разі заборони такого продажу місцевою владою, під час дії воєнного стану.

Нагадуємо, що з 16 квітня 2022 року органам ДПС надано додаткові повноваження на здійснення контролю у сфері ціноутворення, тому при проведенні фактичних перевірок податківці контролюватимуть у тому числі і дотримання платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, дотримання граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) на деякі види товарів.

 

За порушення світломаскування та комендантської години пропонують штрафувати
9 травня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7356, яким пропонується запровадити адмінвідповідальність за порушення:

  1. комендантської години, тобто перебування у певний період доби під час дії воєнного стану на вулицях та в інших громадських місцях або рух транспортних засобів без спеціально виданих перепусток або посвідчень - штраф від 10 до 30 н.м.д.г. (170 грн – 510 грн);
     
  2. спеціального режиму світломаскування – попередження або накладення штрафу на громадян від 10 до 20 н.м.д.г. (170 грн – 340 грн) і на посадових осіб – від 25 до 50 н.м.д.г. (425 грн – 850 грн);
     
  3. обмежень щодо торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі – штраф від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500 грн – 17000 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

 

Чи накладаються адмінштрафи під час фактичних перевірок у воєнному періоді?
Податківці у ЗІР наголосили, що Законом № 2120 внесені зміни, зокрема, до ПКУ, КУпАП.

Так, згідно з пп. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім, зокрема, фактичних перевірок.

У разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок, передбачених пп. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, до платників податків застосовується відповідальність згідно з ПКУ, законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, а вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного стану та/або на період дії карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) у такому випадку не застосовуються, у т.ч. і положення пп. 112.8.9 ПКУ.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 255 КУпАП  уповноважені особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та його територіальних органів мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення у справах про адміністративні правопорушення вчинені, зокрема, за ст. 155-1, ст. 163-15 КУпАП.

Тож під час проведення фактичних перевірок у період воєнного часу контролюючі органи складають на фізичних осіб та х осіб юридичних осіб протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 155-1, ст. 163-15 КУпАП.

 

Під час війни БЕБ продовжує боротися зі «схемним» ПДВ
Наприкінці квітня співробітники Бюро економічної безпеки України, в межах досудового розслідування у кримінальному провадженні за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, викрили суб’єкта господарської діяльності в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що службові особи підприємства, що здійснює ремонт шляхопроводів та мостових конструкцій, організували незаконну схему ухилення від сплати податків шляхом штучного формування податкового кредиту з ПДВ від ряду СГД, що мають ознаки фіктивності.

Під час проведення слідчих та розшукових дій в офісних приміщеннях зазначеного підприємства вилучено грошові кошти в розмірі 1 млн грн. Про це ми писали тут.

 

Підприємствам надано можливість отримати компенсацію за збитки внаслідок війни
Офіс Генерального прокурора України ініціює перед органами досудового розслідування  порушення кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів з боку Російської Федерації, з наступним залученням вітчизняних судів, а також міжнародних інституцій, зокрема, Міжнародного кримінального суду, Міжнародного суду ООН, Європейського суду з прав людини.

Кінцевим результатом розслідування цих проваджень має стати притягнення РФ до відповідальності у судовому порядку, у тому числі у вигляді компенсації за причинені збитки. Ці кримінальні провадження мають стосуватися не тільки злочинів проти людяності, а й проти власності українських підприємств. Адже внаслідок воєнних дій зруйновано не тільки їхню промислову базу, а й втрачено людські життя, не  говорячи вже про ліквідацію робочих місць, порушену інфраструктуру, збитки для бюджетів тощо. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»