• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №09(105) | 01.06.2022 р.

Сто п'ятий та шостий під час війни лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №09(105) | 01.06.2022 р.

Це – девʼятий з початку року (сто пʼятий загалом та шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розкажемо, як ДПС проводить фактичні перевірки під час війни;
  • підкреслимо, що за дискримінацію у вакансіях планують ввести штраф 10 МЗП;
  • зауважимо, що адмінштрафи за відсутність дозвільної документації будуть накладатися одразу при перевірках;
  • проінформуємо, що з 23 травня діють штрафи за порушення габаритно-вагових норм;
  • розповімо, які штрафи та перевірки ДПС повернули з 27 травня.

Гарного вам читання!

***

 

За дискримінацію у вакансіях – штраф 10МЗП: розроблено проєкт порядку сплати
27 травня Мінекономіки повторно оприлюднило проєкт постанови КМУ, якою пропонується затвердити Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийом на роботу). Вперше його було опубліковано у грудні 2021 р.

У разі порушення вимог ст. 24-1 Закону «Про рекламу» рекламодавець сплачує до державного бюджету штраф у 10-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент вчинення порушення, у встановленому КМУ порядку.

Власне проєкт Порядку сплати цього штрафу й розробило Мінекономіки.

Про нього детальніше читайте тут.

 

Як ДПС проводить фактичні перевірки під час війни
Наприкінці травня ДПС розповіла, що вона оперативно реагує на інформацію, яка надходить від громадян, про відомі їм факти порушень податкового законодавства, зокрема, у сфері проведення розрахунків, ліцензування, роздрібної торгівлі підакцизними товарами та оформлення трудових відносин. На підставі отриманих звернень про ймовірні порушення проводяться фактичні перевірки та порушники притягуються до встановленої законодавством відповідальності.

З початку війни податковими органами отримано понад 450 таких скарг.

 

Податкові перевірки, штрафи та строки давності під час війни: що нового?
Через зміни за Законом №2260 на час війни податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

  • камеральних перевірок;
     
  • документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених пп. 78.1.7 та 78.1.8 ПКУ, та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;
     
  • фактичних перевірок.

Отже, фактичні перевірки залишаються. З 27 травня камеральні перевірки повертаються вже у повному обсязі (а не лише щодо декларацій для відшкодування ПДВ). А також повертаються документальні перевірки – поки що не всі, а з конкретних підстав, проте вже офіційно і постійно.

Про це та про долю податкових штрафів з 27 травня ми писали тут.

 

Адмінштрафи за відсутність дозвільної документації будуть накладатися одразу при перевірках
Голова ДРС Олексій Кучер звернув увагу на прогалини в законодавстві, які підривають стабільність підприємницької діяльності і конкурентоспроможності легального бізнесу та стимулюють розвиток тіньової економіки.

Так, одним із механізмів протидії тінізації такого сектору є ст. 164 КУпАП, якою передбачено відповідальність за порушення законодавчих вимог ведення господарської діяльності, зокрема, легалізації та отримання дозвільних документів.

З метою забезпечення балансу інтересів держави та бізнесу ДРС вважає за необхідне порушити питання практичної реалізації цієї норми щодо адміністративної відповідальності за порушення порядку провадження господарської діяльності.

 

З 23 травня діють штрафи за порушення габаритно-вагових норм
З 23 травня на порушників габаритно-вагових норм буде накладатися штраф згідно з чинним законодавством, а саме:

  • від 5% до 10% – 8 500 грн;
  • від 10% до 20% – 17 000 грн;
  • від 20% до 30 % – 34 000 грн;
  • понад 30% встановленої норми – 51 000 грн.

Документи для отримання дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, можна отримати в Центрах надання адміністративних послуг або Відділах безпеки дорожнього руху управлінь Патрульної поліції представництвах Укравтодору.

Про це докладніше читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»