• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №10(106) | 21.06.2022 р.

Сто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №10(106) | 21.06.2022 р.

Це – десятий з початку року (сто шостий загалом та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо, що з 2 червня відновлюються камеральні та документальні перевірки декларацій з ПДВ;
  • дізнаємося, що з мораторієм на податкові перевірки;
  • зауважимо, що до тих торговців, хто завищуватиме ціни на соціально значущі товари, може прийти ДПС;
  • розкажемо, які порушення найчастіше виявляють податківці під час перевірок продавців підакцизних товарів;
  • зʼясуємо, чи мають право податківці застосувати фінштрафи при перевірках під час війни;
  • підкреслимо, що у ДПС з'явиться інноваційна ІТ-платформа для адміністрування податкових спорів.

Гарного вам читання!

 

***

До тих, хто завищуватиме ціни на соціально значущі товари, завітають податківці
Вінницькі податківці зауважили, що вони здійснюватимуть перевірки у таких випадках:

  • отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни і ціноутворення;
     
  • отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Окремо підкреслили, що для охочих заробити у цей непростий для країни час встановлена законодавством відповідальність – вилучення необґрунтовано одержаної виручки та штраф.

 

З 2 червня відновлюються камеральні та документальні перевірки декларацій з ПДВ
Чернівецькі податківці наголосили, що Законом №2260 передбачено відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності, визначення строків та порядку їх проведення (п. 69.2 ст. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), та відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Зауважимо, що зміни в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, набирають чинності з 2 червня 2022 року.

 

Чи мають право податківці застосувати фінштрафи при перевірках під час війни?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з ПКУ, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених пп. 112.8.9 ПКУ, що звільняють від фінансової відповідальності.

При цьому вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину через COVID-19, не застосовуються.

 

У ДПС з'явиться інноваційна ІТ-платформа для адміністрування податкових спорів
Нова ІТ-система дозволить ДПС автоматизувати процеси адміністративного розгляду скарг платників податків та супроводу податкових спорів у судах, зокрема:

  • автоматизує документообіг та обмін інформацією;
  • оптимізує час;
  • забезпечить дотриманням термінів;
  • коректно визначатиме відповідальну особу;
  • зможе формувати статистичні та аналітичні е-звіти та багато іншого.

Про це ми писали тут.

 

Перевірки ДПС продавців підакцизних товарів: які найчастіше порушення?
ДПС повідомила, що за підсумками перевірок за січень-травень 2022 року основними порушеннями, що допустили перевірені суб’єкти господарювання, є:

  • порушення порядку ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації;
     
  • проведення розрахункових операцій без застосування РРО та видачі відповідного розрахункового документа;
     
  • проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (зі зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості;
     
  • порушення, пов’язані з роздрібним продажем та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України.

 

І наостанок аналітика від редакції
На сьогодні ПКУ має дві норми щодо податкових перевірок – карантинну та воєнну. На думку ДПСУ, одна з них зупинена, а інша починає свою дію, але має певні обмеження. Дуже цікавою в цій ситуації буде думка ВС. Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»