• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №11(107) | 06.07.2022 р.

Сто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №11(107) | 06.07.2022 р.

Це – одинадцятий з початку року (сто сьомий загалом та восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо, що Комітет Гетманцева підтримав штрафи за недостовірну інформацію про бенефіціарів;
  • підкреслимо, що Мінфін розробив проєкт порядку для визначення неможливості виконання податкових обовʼязків під час війни;
  • проінформуємо про затвердження планів перевірок ФСС на ІІІ квартал 2022 року;
  • зазначимо, що БЕБ розслідуватиме міжнародні податкові злочини у співпраці з Організацією економічного співробітництва;
  • зауважимо, що Кабмін дозволив на час війни деякі позапланові перевірки бізнесу.

***

 

Комітет Гетманцева підтримав штрафи за недостовірну інформацію про бенефіціарів
30 червня за результатами  засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ  ухвалено рішення рекомендувати Парламенту прийняти законопроєкт №6003. Ним пропонується встановити механізм внесення до ЄДР інформації про можливу недостовірність інформації та наступну перевірку достовірності інформації про кінцевого бенефіціарного власника або структуру власності суб’єкта господарювання-клієнта суб’єкта первинного фінансового моніторингу у разі виявлення таким суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки розбіжностей між даними про кінцевого бенефіціарного власника або структуру власності клієнта, зібраними таким суб’єктом первинного фінансового моніторингу, та такими даними у ЄДР.

Штраф за недостовірність даних буде накладатися на юрособу (17000-51000 грн).

 

Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІІІ квартал 2022 року
Нагадаємо, що з березня 2019 року було відновлено проведення планових перевірок страхувальників щодо використання ними коштів Фонду. Докладніше про ці перевірки ми писали в окремій аналітиці.

Навіть під час війни ФСС вирішив проводити перевірки. Станом на 28 червня регіональні відділення ФСС всіх областей, крім Херсонської, Луганської, оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ кв. 2022 року.  Про це ми писали тут.

 

БЕБ розслідуватиме міжнародні податкові злочини у співпраці з Організацією економічного співробітництва
Бюро економічної безпеки України (БЕБ) у співпраці з Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розпочинає втілення програми «Податкові інспектори без кордонів». Мета ініціативи — впровадження міжнародних практик аналізу та аудиту для мінімізації тіньової економіки, а також просування комплексних підходів до боротьби з податковими та іншими фінансовими злочинами на практиці. Про це повідомив директор БЕБ Вадим Мельник під час 23-го засідання Робочої групи ОЕСР з податкових та інших злочинів (TFTC).

 

Кабмін дозволив на час війни деякі позапланові перевірки бізнесу
Кабмін постановою від 17.06.2022 р. № 697 виклав у новій редакції пункт 2 постанови КМУ від 13.03.2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

За ним протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері:

  • за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;
     
  • з метою виконання міжнародних зобов’язань України.

Постанова діє з 22 червня через офіційне опублікування в «Урядовому курʼєрі».

 

Як підтвердити неможливість виконання податкових обовʼязків під час війни: проєкт порядку від Мінфіну
29 червня Мінфін виклав на своєму сайті проєкт Наказу  «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України та переліків документів на підтвердження».

Цей проєкт містить:

  • Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків;
     
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи та її відокремленого підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента;
     
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента.

Зауважимо, що у проєкті Порядку наголошено, що переліки документів мають рекомендований характер та не є вичерпними.  Для підтвердження неможливості потрібно буде подавати заяву до ДПС разом з переліком відповідних документів. Про це докладно ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»