• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №12(108) | 26.07.2022 р.

Сто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №12(108) | 26.07.2022 р.

Це – дванадцятий з початку року (сто восьмий загалом та дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розкажемо, що ДПС та Держпраці посилюють взаємодію для детінізації ринку праці;
  • проінформуємо, що з 19 липня Держпраці може приходити на перевірки під час війни;
  • підкреслимо, що для контролю за торговцями ДПС створила новий сервіс;
  • розповімо, що під час війни ДПС контролює діяльність недобросовісних «єдинників»;
  • зазначимо, що лист профспілки може бути підставою для перевірки Держпраці.

Гарного вам читання!

***

 

Під час війни ДПС контролює діяльність недобросовісних «єдинників»
У межах фактичних перевірок під час війни було виявлено факти декларування нульового доходу за досить тривалі періоди за умови функціонування їх господарських одиниць. Під час перевірок діяльності цих платників було встановлено, що вони фактично отримують дохід, але видають не фіскальні чеки споживачам при продажу товарів.

Саме тому з метою встановлення реальних показників отриманого середньоденного доходу таких суб’єктів було здійснено проведення хронометражів – спостережень (процесу безпосереднього спостереження за веденням господарської діяльності платника податків), під час яких зафіксовано отримання ними доходу в розмірі від 30 до 50 тис. гривень на день. Про це ми писали тут.

 

ДПС та Держпраці посилюють взаємодію для детінізації ринку праці
Питання детінізації ринку праці обговорили 21 липня під час спільної наради в. о. голови ДПС Тетяна Кірієнко та голова Держпраці Ігор Дегнера за участю керівництва територіальних органів обох служб.

Учасники розглянули проблемні питання, що виникають при реалізації матеріалів фактичних перевірок ДПС, під час яких виявляються факти неоформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Також було узгоджено механізми взаємодії ДПС та Держпраці щодо проведення превентивної роботи, у тому числі під час інформаційної кампанії «Виходь на світло» щодо зниження рівня неофіційного працевлаштування та проведення моніторингу стану незадекларованої праці у субʼєктів господарювання.

 

З 19 липня Держпраці може приходити на перевірки під час війни
19 липня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Зокрема, внесені зміни передбачають, що у період дії воєнного стану інспектори праці можуть здійснювати інспектування роботодавців з питань:

Також Держпраці наголосила, що з початку війни до неї надійшли тисячі звернень громадян щодо порушення їх трудових прав. Найчастіше працівники звертаються з питань оплати праці, незаконного звільнення або призупинення дії трудового договору, примусового надання відпусток без збереження заробітної плати тощо. Тож роботодавцям слід приготуватися до перевірок. Про це ми писали тут.

 

Лист профспілки може бути підставою для перевірки Держпраці
З 19 липня профспілки офіційним листом можуть звернутися до Держпраці щодо перевірки фактів порушення об’єктами господарювання прав працівників.

Зокрема, тепер профспілки у межах повноважень стежать за дотриманням мінімальних гарантій трудових прав працівників. Вони зможуть Держпраці інформувати щодо незадекларованих трудових відносин і наявності порушень з припинення трудових відносин.

Лист профспілки є однією з підстав для заходу державного контролю Держпраці. Ми про це зазначали тут.

 

Для контролю за торговцями ДПС створила новий сервіс
ДПС розповіла, що для забезпечення контролю за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг вона запустила новий сервіс для громадян – чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram.

За допомогою чат-боту можна повідомити податкову службу про:

  • незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;
  • відмову у розрахунку банківською карткою;
  • торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції;
  • завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне;
  • неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;
  • здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»