• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №13(109) | 10.08.2022 р.

Сто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №13(109) | 10.08.2022 р.

Це – тринадцятий з початку року (сто девʼятий загалом та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • повідомимо про набрання чинності закону про скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності;
  • зазначимо, що БЕБ перевіряє законність отримання бюджетного відшкодування з ПДВ;
  • проінформуємо про появу порядку сплати штрафу за дискримінацію в оголошення про вакансії;
  • розповімо, що ДПС впровадила комунікаційні податкові платформи в регіонах;
  • нагадаємо, в яких випадках податківці з 2022 року можуть надсилати запити.

Гарного вам читання!

 

***

В яких випадках податківці з 2022 року можуть надсилати запити?
Чернівецькі податківці зауважили, що з 1 січня 2022 року такий запит може бути надісланий контролюючим органом не лише за фактом виявленого правопорушення, а й у разі встановлення факту, який може свідчити про порушення платником податків відповідного законодавства.

Водночас контролюючий орган у запиті на одержання інформації (пояснень) має обов'язково зазначити, які саме факти виявлені.

 

З 10 серпня діє закон про скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності
5 серпня 2022 року Президент В. Зеленський підписав, а 10 серпня набрав чинності Закон від 19.07.2022 р. №2436-IX «Про внесення змін до Закону України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни» (раніше законопроєкт №7378).

Ним внесено зміни до Закону «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» . А саме передбачено, що:

  • оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави здійснюється протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення фінансової звітності;
     
  • у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його припинення чи скасування звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог Закону про бухоблік щодо своєчасності та повноти оприлюднення фінансової звітності у повному обсязі на вебсторінці або вебсайті юридичної особи разом з відповідними аудиторськими звітами.

 

БЕБ перевіряє законність отримання бюджетного відшкодування з ПДВ
Аналітики Бюро економічної безпеки України досліджують господарські операції компаній, зокрема, їх фінансові транзакції, обсяги імпортованих товарів та правомірність декларування бюджетного відшкодування ПДВ.

У результаті аналізу встановлено, що підприємства задекларували суму податкового кредиту, яка перевищила їх податкові зобов'язання та сформували від’ємне значення ПДВ за рахунок залишків, імпортованих, протягом 2021 року товарів, та подали заяви про повернення суми бюджетного відшкодування у розмірі 128 млн грн.

Детективи Бюро, під час огляду складських приміщень встановили, що ці товарні залишки фактично відсутні. Їх реалізували раніше та не відобразили в податковій та фінансовій звітностях.

 

За дискримінацію у вакансіях – штраф 10 МЗП: затверджено порядок сплати штрафу
5 серпня Урядом було затверджено Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону «Про рекламу» щодо реклами послуг із працевлаштування. Але наразі немає тексту затвердженої постанови. Тому детальний аналіз ми наведемо в окремому аналітичному матеріалі.

Зауважимо, що ми вже писали про деталі цього порядку на підставі проєкту постанови, який розміщував неодноразово Мінекономіки.

Так от цей Порядок визначає процедуру сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафу за порушення вимог статті 24-1 Закону  “Про рекламу” щодо реклами про вакансії (прийом на роботу).

Штраф сплачується на підставі розпорядчого документу Держпраці про накладання штрафу за порушення вимог статті 24-1 Закону «Про рекламу» щодо реклами про вакансії (прийом на роботу), прийнятого на підставі акта перевірки за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів та вирішення питання щодо наявності підстав для накладення штрафу (розпорядження або іншого розпорядчого документу).

Рекламодавці сплачують суму штрафу в державний бюджет за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або ФОП на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства.

 

ДПС впровадила комунікаційні податкові платформи в регіонах
З 4 серпня у ДПС та міжрегіональних управліннях ДПС по роботі з великими платниками податків запрацювали комунікаційні податкові платформи.

Відтепер представники інститутів громадянського суспільства та бізнес-асоціацій зможуть оперативніше та якісніше комунікувати з податківцями. Для цього необхідно надіслати звернення на електронну скриньку платформи у відповідному територіальному органі ДПС.

Зворотній звʼязок здійснюватимуть комунікатори, визначені з-поміж числа співробітників профільних підрозділів головних управлінь та міжрегіональних управлінь по роботі з великими платниками податків. Це дозволить активізувати діалог з організаціями, які представляють інтереси платників податків, для виявлення системних проблем у роботі бізнесу та їх нівелювання.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»