• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №14(110) | 29.08.2022 р.

Сто десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №14(110) | 29.08.2022 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (сто десятий загалом та одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • розкажемо, що ДПС наповнює місцеві бюджети за рахунок фактичних перевірок;
  • зазначимо, що Мінекономіки проводитиме перевірки підприємств техприйнятості за новими критеріями;
  • підкреслимо, що БЕБ продовжує боротися зі схемним ПДВ;
  • зауважимо, що з 23 серпня безнадійний податковий борг списуватимуть за новим порядком;
  • проінформуємо, що наявність правильно оформленої первинки не може свідчити про реальність операції.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС наповнює місцеві бюджети за рахунок фактичних перевірок
ДПС розповіла, що вона запровадила виключно ризикоорієнтовані механізми організації та проведення фактичних перевірок.

Так, для актуального розподілу між територіальними громадами акцизного податку з реалізації СГ роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах територіальними підрозділами податкового аудиту зосереджено контрольно-перевірочну роботу на суб’єктах господарювання, які отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами і при цьому декларують незначні обсяги проведених розрахункових операцій через РРО.

 

Мінекономіки проводитиме перевірки підприємств техприйнятості за новими критеріями
СПО профспілок оприлюднило проєкт Постанови КМУ, яким пропонується затвердити критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження органами з визначення технічної прийнятності господарської діяльності з видачі висновків про технічну прийнятність та визначається періодичність здійснення планових перевірок Мінекономіки.

Такими критеріями є:

  • строк провадження органами з визначення технічної прийнятності господарської діяльності з видачі висновків про технічну прийнятність;
     
  • наявність виявлених порушень органами з визначення технічної прийнятності вимог законодавства про введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку протягом останніх трьох років, що передують плановому;
     
  • кількість розглянутих протягом останнього року, що передує плановому, скарг фізичних та юридичних осіб, у яких документально підтверджено інформацію про порушення органом з визначення технічної прийнятності вимог законодавства про введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку.

 

БЕБ продовжує боротися зі схемним ПДВ: результати нового розслідування
БЕБ розповіло, що завдяки превентивним заходам їх співробітників, службові особи 30 суб’єктів господарювання подали уточнюючі розрахунки та зменшили заявлену до відшкодування суму в розмірі 837 млн грн.

Аналітики БЕБ досліджували господарські операції компаній, які претендували на відшкодування ПДВ з бюджету. Вивчали їхні фінансові транзакції, обсяги імпортованих товарів та аналізували дані Єдиного реєстру податкових накладних. У результаті викрили кілька компаній, які хотіли отримати неправомірне відшкодування ПДВ.

Детективи БЕБ провели огляд складських приміщень згаданих компаній та встановили, що залишки товару фактично відсутні. Їх реалізували раніше за готівку та не відобразили в податковій та фінансовій звітностях.

Необґрунтоване відшкодування ПДВ в розмірі 837 млн грн упереджено.

 

З 23 серпня безнадійний податковий борг списуватимуть за новим порядком
Мінфін наказом від 28.07.2022 р. №220 затвердив новий Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків.

Його привели у відповідність до вимог законів від 21.12.2016 р. №1797-VІІІ та  від 16.01.2020 р. №466-ІХ шляхом його затвердження уповноваженим на формування податкової політики органом – Міністерством фінансів України (попередній Порядок був затверджений Міндоходів).

Порядок поширюється на фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування, і на яких покладено обов'язок сплати податків та зборів.

Водночас норми Порядку не поширюються на грошові зобов'язання або податковий борг, що залишаються непогашеними після ліквідації платника податків, не пов'язаної з банкрутством.

Списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі штрафні санкції, пеня, нараховані на такий податковий борг. Про це детальніше ми зазначали тут.

 

Наявність правильно оформленої первинки не може свідчити про реальність операції: рішення ВС
Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано висновок судів попередніх інстанцій та позицію контролюючого органу про те, що відсутність у платника податку (покупця та його контрагента) необхідних умов для досягнення результатів діяльності в силу фактичної відсутності управлінського або технічного персоналу, основних засобів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів, може свідчити на користь неможливості поставити відповідний товар та фактичного нездійснення операцій, за умови підтвердження таких обставин відповідними доказами. Про це докладніше ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»