• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №18(114) | 09.11.2022 р.

Сто чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №18(114) | 09.11.2022 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (сто чотирнадцятий загалом та п’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • дізнаємося, чи зʼявляться проєкти планових перевірок контролюючих органів на 2023 рік;
  • підкреслимо, що ДПС продовжує стежити за торговельним бізнесом, який дробиться на кілька ФОП;
  • наголосимо, що ВРУ підтримала у І читанні зміни до КпАП через нові правила подання інформації про бенефіціарів;
  • розповімо, що з 29 жовтня діє можливість СГ застрахувати відповідальність замість пожежних перевірок;
  • зауважимо, що нова форма податкового повідомлення-рішення діятиме з 29 листопада.

Гарного вам читання!

***

 

ВРУ підтримала у І читанні зміни до КпАП через нові правила подання інформації про бенефіціарів
4 листопада ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №6321 про внесення змін до статті 166-11 КпАП у зв'язку зі змінами у порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

За текстом законопроєкту передбачено адміністративну відповідальність керівника юридичної особи або особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), у вигляді штрафу від 1000 до 3000 нмдг за неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, передбаченої не лише Законом  «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», а й Законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

 

Чи зʼявляться проєкти планових перевірок контролюючих органів на 2023 рік?
Нещодавно ДРС повідомила, що до неї регулярно надходять запити від органів контролю щодо планування перевірок бізнесу на 2023 рік, оскільки щороку ними визначається перелік підприємців, які підлягають плановим перевіркам, та вноситься відповідна інформація до Порталу. Зауважимо, що до процесу проведення перевірок залучено понад 900 контролюючих органів та більше ніж 10 тисяч суб’єктів (ЦОВВ, їх територіальні органи та ОМС), які наповнюють Портал інформацією.

Враховуючи те, що постановою КМУ від 13.03.2022 р. №303 заборонено проводити планові перевірки, ДРС пропонує скасувати необхідність затвердження планів таких перевірок та внесення інформації до Порталу. Наразі Інспекційний портал навіть не працює.

До того ж сам КМУ не вказує на порядок реалізації припинення заходів контролю після 24.02.2022 р., що не припиняє права органів держнагляду (контролю) складати плани перевірок/заходів на 2023 рік.

І це незалежно від того, чи зможуть вони скористатись своїм правом, чи ні – наразі неможливо спрогнозувати дату закінчення воєнного стану в Україні.

Отже, пропозиція ДРСУ є цілком слушною та має на меті лише тимчасово припинити складання та оприлюднення планів заходів контролю на Інспекційному порталі (навіть якщо він з часом запрацює). Про це ми писали тут.

 

ДПС продовжує стежити за торговельним бізнесом, який дробиться на кілька ФОП
За повідомленням ДПС, під час проведення фактичних перевірок мережі сімейних магазинів податківцями виявлено та задокументовано значні порушення податкового законодавства на загальну суму понад 3,4 млн гривень.

Крім того, встановлено, що діяльність у сфері торгівлі здійснювалась роботодавцями з порушенням законодавства щодо укладення трудового договору та оформлення трудових відносин з найманими особами.

Водночас під час проведення фактичних перевірок мережі магазинів сімейного шопінгу працівниками податкового аудиту проведено хронометражі господарської діяльності несумлінних платників податків, за результатами яких у всіх випадках середньодобовий виторг, проведений через РРО, збільшився від 40 до 1700%.

 

Страхування відповідальності замість пожежних перевірок: закон діє з 29 жовтня
26 жовтня  В. Зеленський підписав Закон від 06.10.2022 р. №2655-IX  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності». Він набрав чинності 29 жовтня 2022 року.

Загалом метою внесення змін є:

  • упорядкування процедури проведення перевірок суб'єктів господарювання щодо техногенної та пожежної безпеки;
     
  • зменшення адміністративного тиску на суб’єкти господарювання шляхом скасування обов'язкових перевірок у разі наявності полісу страхування відповідальності перед третіми особами за шкоду, що може бути нанесена при експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки;
     
  • забезпечення гарантій щодо відшкодування шкоди, яку може бути заподіяно життю, здоров’ю, майну третіх осіб та навколишньому природному середовищу внаслідок небезпечної події на територіях, об’єктах нерухомості та/або об’єктах підвищеної небезпеки, включаючи пожежовибухонебезпечні об’єкти та об’єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного та санітарно-епідеміологічного характеру;
     
  • удосконалення механізму координації між відповідними органами нагляду, господарюючими суб'єктами та установами, що забезпечують надання фінансових послуг;
     
  • удосконалення процедури правового, організаційного та фінансового реагування на наслідки подій, що відбулись в результаті техногенних аварій та пожеж, зокрема щодо взаємодії із постраждалими;
     
  • гармонізацію законодавства України зі законодавством Європейського Союзу у сфері безпеки об’єктів підвищеної небезпеки.

Про це докладніше читайте ось тут.

 

Нова форма податкового повідомлення-рішення діятиме з 29 листопада
Мінфін наказом від 25.08.2022 р. №258 затвердив зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків.

Щоправда, згодом наказом від 14.09.2022 р. №289 ще трішки підкоригував цей Порядок.

Обидва накази наберуть чинності через 60 днів з дня офіційного опублікування. Вони були опубліковані в Офіційному віснику України, 2022, №76 (30.09.2022). Отже, нова форма ППР запрацює з 29 листопада 2022 року.

Порядок доповнено новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ».

Уточнено, що це ППР складається для платників податків – фізичних осіб, якщо відповідно до законодавства контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов’язання з позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізичних осіб – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства (додаток 31).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»