• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №19(115) | 29.11.2022 р.

Сто п'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №19(115) | 29.11.2022 р.

Це – девʼятнадцятий з початку року (сто пʼятнадцятий загалом та шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше двох тижнів, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • повідомимо, що під час війни ДПС перевіряє факти відмови у розрахунках за товари POS-терміналом;
  • підкреслимо, що за невикористання РРО під час війни штрафів не буде;
  • зазначимо, що Мінфін затвердив порядок перевірок КІК;
  • наголосимо, що через обʼєднання ФСС та ПФУ в одну структуру розроблено проєкт змін до положення ПФУ;
  • розповімо, що попри блекаут е-сервіси ДПС та ЦОПи працюють у штатному режимі;
  • дізнаємося, що розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі.

Гарного вам читання!

***

Розмір штрафу за неправдиві відомості у митній декларації зменшать втричі: прийнято закон
16 листопада ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8062 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів».

Наразі остаточний текст закону не оприлюднений. Законопроєктом пропонувалося викласти у новій редакції статтю 485 МКУ.

Згідно з нею  за заявлення у митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту), ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача товару, неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, та/або надання з цією ж метою митному органу документів, що містять такі відомості, або несплата митних платежів у строк, встановлений законом, або інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, пропонується встановити штраф в розмірі від 50% до 100% несплаченої суми митних платежів.

 

За невикористання РРО під час війни штрафів не буде
Раніше територіальні податківці вказували, що ДПС не позбавлені права проводити перевірки СГ як під час дії воєнного стану, так і після його завершення. При цьому період їх господарської діяльності з 24 лютого 2022 року по день закінчення воєнного стану перевіряється у загальному порядку.

Тепер ДПСУ у своєму листі від 07.11.2022 року №695/2/99-00-24-01-03-02 у відповідь на запит народного депутата Ярослава Железняка зазначила, що дія Закону про РРО  поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції.

Водночас вимогами пункту 12 розділу II «Прикінцеві положення» Закону про РРО встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. Про це ми писали тут.

 

Під час війни ДПС перевіряє факти відмови у розрахунках за товари POS-терміналом
ДПСУ зауважила, що для упередження порушень вимог чинного законодавства суб’єктами господарювання, які проводять розрахункові операції через РРО та ймовірно  відмовляють у розрахунках споживачам за товари/послуги POS-терміналом (електронними платіжними засобами), ДПС запроваджено обстеження торгівельних об’єктів та проведення фактичних перевірок на об’єктах, де наявні порушення.

Крім того, для забезпечення законних прав та інтересів громадян України ДПС створила чат-бот «StopViolationBot» для надання можливості споживачам інформувати службу про виявлені порушення, зокрема, й порядку проведення розрахунків.

Так, територіальними підрозділами податкового аудиту протягом травня-липня 2022 року на територіях, де відсутні бойові дії, проведено 1110 фактичних перевірок суб’єктів господарювання, що ймовірно неправомірно відмовляють від проведення розрахунків за товари (послуги) в безготівковій формі за допомогою банківських платіжних засобів.

 

Мінфін затвердив порядок перевірок КІК
Мінфін наказом від 01.11.2022 р. №360 затвердив Порядок проведення перевірки контролюючої особи.

Цей Порядок розроблено для застосування посадовими особами контролюючих органів під час проведення документальних перевірок контролюючих осіб, якими є фізичні або юридичні особи - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії (КІК).

При цьому дія цього Порядку не поширюється на оформлення результатів перевірок з дотримання платником податків інших питань податкового, валютного законодавства, законодавства про збір та облік ЄСВ, законодавства з питань дотримання принципу "витягнутої руки" та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

 

Об'єднання ФСС з ПФУ: розроблено проєкт змін до положень про територіальні органи ПФУ
У зв'язку з прийняттям Закону №2620 ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи. Відповідно виникла необхідність приведення у відповідність до вимог законодавства положень про територіальні органи Пенсійного фонду Україну.

З огляду на це, розроблено проєкт Постанови ПФУ «Про затвердження Змін до положень про територіальні органи Пенсійного фонду України». Проєктом акта пропонується викласти у новій редакції:

Детальніше про це читайте у новині.

 

ДПС наголошує: попри блекаут е-сервіси та ЦОПи працюють у штатному режимі
24 листопада всі чекали на обіцяне Гетманцевим розʼяснення про послаблення податкових зобов'язань в умовах енерговідключень. Це буде стосуватися підприємств торгівлі (незастосування РРО), і АЗС, і (можливих) прострочень реєстрації ПН, й інших порушень.

А ДПС вирішила тоді розповісти про роботу своїх сервісів під час блекауту.

Зокрема, її електронні сервіси,  Контакт-центр та система «ЗІР» працюють у штатному режимі, центри обслуговування платників надають сервісні послуги громадянам та бізнесу незалежно від місця їх обліку.

А для тих, хто хоче, а не може зателефонувати до Контакт-центру, працює альтернативний канал отримання інформаційно-довідкових послуг – чат «Контакт-центр Податкової» у месенджерах Viber та Telegram.

А от 26 листопада зʼявилося два окремих розʼяснення щодо наслідків для торговців з РРО та платників акцизу. Про них можна дізнатися тут та тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»