• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №04(51) | 28.04.2022 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №04(51) | 28.04.2022 р.

Це – вже п’ятдесят перший (четвертий в 2022 році та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як отримати витяг з реєстру «єдинників» при обранні ставки 2%;
  • з’ясуємо, як розраховується дохід «єдинників» у 2022 році через перебування на спецгрупі;
  • наголосимо,що з 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП;
  • нагадаємо, коли ФОПи при наданні послуг мають вести товарний облік;
  • наголосимо, що несплата ЄСВ ФОПами під час війни призводить до втрати права на страховий стаж;
  • дізнаємося, чи може фізособа-«загальник» включити до витрат орендні платежі.

Гарного вам читання!

***

 

Коли ФОПи при наданні послуг мають вести товарний облік?
Дніпропетровські податківці нагадали, що ФОП, які надають виключно послуги, у тому числі посередницькі (дропшипінг), з метою реалізації яких використовуються товарні запаси, що включаються до вартості таких послуг (у тому числі сировина, матеріали, запасні частини, напівфабрикати власного виробництва на складах комплектуючих тощо), зобов’язані вести облік товарних запасів за Формою обліку з відображенням інформації про їх надходження та вибуття.

При цьому, якщо при наданні послуг ФОП не використовують товарні запаси, то обов’язку вести облік товарних запасів у таких ФОП не виникає.

 

Чи може фізособа-«загальник» включити до витрат орендні платежі?
Податківці у «ЗІР» навели норми ст. 177 ПКУ щодо порядку визнання витрат фізособою-«загальником». Вони зауважили, що згідно з пп. 6 п. 1 розд. ІІ Порядку у графі 9 «інші витрати, пов’язані з одержанням доходу/провадженням незалежної професійної діяльності» Типової форми відображається сума інших витрат, пов’язаних з одержанням доходу.

На підставі вищезгаданого зроблено висновок, що фізична особа – підприємець має право включати до складу витрат суму сплачених протягом календарного (звітного) року орендних платежів, які безпосередньо пов’язані з одержанням доходу, на підставі документального підтвердження факту їх сплати.

 

Несплата ЄСВ ФОПами під час війни призводить до втрати права на страховий стаж
Законом №2120 приватним підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність та членам фермерських господарств надана можливість з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та ще протягом 12 місяців після його завершення, надано право не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок за себе. А спрощенцям ІІ та ІІІ груп та юридичним особам, які належать до ІІІ групи платників єдиного податку – самостійно приймати рішення про сплату єдиного внеску за найманих працівників, які призвані під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

При цьому у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде. Про це докладніше читайте у роз’ясненні податківців ось тут.

 

Фізособа-«єдинник» ІІІ групи перейшла на ставку 2%: як розраховується граничний дохід у 2022 році?
За позицією ДПС, платники третьої групи, що сплачували єдиний податок до 31.03.2022 р. за ставкою 5%, та які перейшли на сплату єдиного податку з 1 квітня 2022 року на ставку 2%, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану повертаються знову на сплату єдиного податку за ставкою 5% з дотриманням обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року. А він повинен не перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (не більше 7 585 500 грн).

Отже, хоча обмеження у сумі доходу для спецгрупи немає, але для повернення на третю групу діють загальні правила.

 

Перейшли на ЄП зі ставкою 2%: як отримати новий витяг з реєстру?
Вінницькі податківці підкреслили, що наразі є можливість створити, підписати та надіслати через приватну частину Електронного кабінету до відповідного органу ДПС запит про отримання витягу за формою F1302101. Для цього слід скористатися закладкою   в меню «Заяви, запити для отримання інформації».

У разі надсилання запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу» платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг з реєстру платників єдиного податку за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

 

З 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП
До 16 квітня  було встановлено, що платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% можуть бути фізичні особи - підприємці та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

16 квітня обмеження розміру доходу в 10 млрд грн виключено з умови.

Відповідно з 16 квітня ще більше підприємств зможе перейти на «спецгрупу»,  оскільки максимальної границі доходу вже немає.

Також внесено зміни до заборонених видів діяльності для спецгрупи. Так, тепер виключено зі заборонених видів діяльності роздрібний продаж всіх підакцизних товарів. Нагадаємо, що перелік підакцизних товарів наведено у пп. 215.1 ПКУ, і до них належать, зокрема, і пальне, і алкоголь, і тютюнові вироби, і автомобілі. Про це все докдадно ми писали в аналітичному матеріалі ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»