• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 04(68) | 14.06.2024 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 04(68) | 14.06.2024 р.
Це – вже шістдесят восьмий  (четвертий у 2024 році та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:
 
  • дізнаємося, з якого моменту вважаються неприбутковими новостворені організації;
  • наведемо нюанси сплати земельного податку релігійними організаціями;
  • підкреслимо, що ОСББ зможуть отримати компенсацію за встановлення сонячних електростанцій;
  • наголосимо, що ДПСУ підкоригує Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • зʼясуємо, як обліковувати готівкові благодійні внески, у тому числі у «скриньках»;
  • визначимося, чи має громадська організація обов'язково реєструватися платником ПДВ у разі безоплатної роздачі товарів.
Гарного вам читання!

З якого моменту вважаються неприбутковими новостворені організації?

Наразі нормами ПКУ передбачена можливість внесення установ та організацій до Реєстру неприбуткових у разі подання в установленому порядку документів для внесення до Реєстру під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу.
Якщо за результатами розгляду цих документів установу (організацію) внесено до Реєстру, така установа (організація) для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств вважається неприбутковою установою (організацією) з дня державної реєстрації створення юридичної особи або з дня державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу.
Про це ми писали тут.

Нюанси сплати земельного податку релігійними організаціями

За нормами ПКУ земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, не підлягають оподаткуванню платою за землю.
Але  у  разі надання в оренду земельних ділянок або розташованих на них окремих будівель, споруд (їх частин) релігійні організації повинні сплачувати земельний податок на загальних підставах за площі ділянок, що надаються в оренду. Про це ми писали тут.

ОСББ зможуть отримати компенсацію за встановлення сонячних електростанцій

В Україні на постійній основі працює Штаб із підготовки до наступного опалювального сезону. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 10 травня.
«Велику ставку робимо на децентралізацію енергосистеми. Фонд енергоефективності запустив програму “ГрінДІМ”. ОСББ можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення», – зауважив очільник Уряду.
Він додав, що НКРЕКП ухвалило відповідне рішення про те, що нові генеруючі установки приєднуватимуться до електричних мереж за спрощеною процедурою та без сплати ставки за приєднання.

ДПСУ підкоригує Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій

20 травня 2024 року ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (завантажити).
Проєктом постанови передбачається внесення змін до пунктів 4 і 6 Порядку та до додатка 1 «Реєстраційна заява платника податку» з метою реалізації визначеного законодавством права установ та організацій на включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій не тільки під час державної реєстрації створення юридичної особи, але й під час подання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу.

Облік готівкових благодійних внесків, у тому числі у «скриньках»: розʼяснення від ДПС

Дніпровські податківці зауважили, що благодійна організація повинна оприбуткувати у касі з оформленням ПКО готівкові кошти, отримані як благодійні внески, у тому числі вилучені із «скриньки», та у визначені законодавством строки здати готівку до установ банку для зарахування на рахунок. 

Чи має громадська організація обов'язково реєструватися платником ПДВ у разі безоплатної роздачі товарів?

Згідно з пп. 197.1.15 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб'єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.
Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених пп. 197.1.15 ПКУ, такі операції оподатковуються на загальних підставах.
Тож утворена і зареєстрована відповідно до законодавства ГО не підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ, якщо обсяги постачання товарів/послуг відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ перевищують 1 млн гривень. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»