• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №16(24) | 25.09.2018 р.

Двадцятий четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена питанням податкової та іншої звітності

«Бланки і звітність» №16(24) | 25.09.2018 р.

Це – вже шістнадцятий з початку року (і двадцятий четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо, що 1 жовтня закінчується термін для подання звіту про контрольовані операції за 2017 рік;
  • визначимося, як заповнювати нові таблиці 1 та 5 звіту з ЄСВ;
  • проінформуємо про збої в обробці нових звітів з ЄСВ у ДФС та ПФУ;
  • з’ясуємо, як заповнювати таблицю 1 у разі виправлення помилок;
  • поговоримо про можливість виправлення помилок у декларації, якщо ДФС вже повідомила про перевірку (але ще до її початку);
  • зупинимося на майбутніх змінах у звітуванні з квот з працевлаштування окремих категорій осіб;
  • …а також наведемо роз’яснення ДФС з приводу заповнення реквізиту «Облікова кількість штатних працівників» звіту з ЄСВ.

Гарного вам читання!

***

 

До 1 жовтня слід відзвітувати щодо контрольованих операцій за 2017 рік: що треба врахувати?
Податківці із «Вісника. Офіційно про податки» навели деякі особливості звітування щодо контрольованих операцій за 2017 рік.

По-перше, операції з нерезидентами з Переліку №480 визнаються контрольованими в період з 27.07.2017 р. до 31.12.2017 р., якщо обсяг операцій за весь 2017 р. перевищує 10 млн грн.

По-друге, платник податків не обмежений у виборі способу та форми отримання інформації щодо сплати нерезидентом (з Переліку №480) податку на прибуток (корпоративного податку) у звітному році.

Але податківці рекомендують платникам податків отримувати від контрагента документ, що видається фінансовим (податковим) органом відповідної країни, за формою, затвердженою згідно із законодавством цієї країни. Такий документ повинен бути належним чином легалізований та перекладений відповідно до законодавства України.

 

Підприємства з понад 8 працівниками також звітуватимуть про квоти
17 вересня Мінсоцполітики оприлюднило оновлений проект свого наказу «Про затвердження Змін до Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» (завантажити). Ним пропонується:

  1. визначити процедуру надання підприємствами, установами та організаціями з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб Державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню;

  2. викласти у новій редакції звіт «Інформація про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за 20__ рік» (завантажити).

Вперше він був опублікований на сайті Мінсоцполітики у квітні 2018 року. Про це ми писали тут. Очікується, що ці зміни наберуть чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Знайшли помилку, але ДФС повідомила про перевірку: чи можна її виправити? 
Луганські податківці на підставі норм ст. 77 ПКУ дозволилиплатникам податків подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний період з відповідного податку і збору до дати початку проведення перевірки. Ця дата вказується у копії наказу про проведення документальної планової перевірки та письмовому повідомленні про її проведення.

А от під час проведення перевірки виправити помилки вже не вдасться.

 

Як заповнювати таблицю 1 Звіту з ЄСВ у разі виправлення помилок?
Тернопільські податківці розповіли, що рядок 4 та рядок 5 в таблиці 1 звіту з ЄСВ формуються шляхом нарахування сум ЄСВ на суми виплат нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, що вказані в таблиці 6 звіту з ЄСВ з урахуванням кодів типу нарахувань.

У рядку «Зміст помилки» вказується період, в якому виявлено помилку, та сума і вид виплати, на яку не нараховано та/або зайво нараховано ЄСВ. За наявності декількох помилок описується кожна з них.

 

Як заповнювати реквізит «Облікова кількість штатних працівників» звіту з ЄСВ?
У підкатегорії 301.04.01 ресурсу «ЗІР» ДФС зазначила, що в облікову кількість штатних працівників включаються:

  • усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше;
  • власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Окремо податківці на підставі Інструкції №286 нагадали, що облікова кількість штатних працівників визначається на певну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих працівників і виключаючи тих, які вибули в цей день.

Але, на жаль, податківці так чітко й не вказали, на яку саме дату визначати облікову кількість працівників. Тож кожному роботодавцю слід отримувати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Як формується показник облікової численності працівників ми розповідали ось тут.

 

Хто винен у негативних квитанціях №2 щодо прийняття звіту з ЄСВ за серпень
У четвер, 6 вересня, Державна фіскальна служба повідомила, що починаючи з 31.08.2018 року звіти з ЄСВ оброблялися Пенсійним фондом зі затримкою. Після цієї дати все мало б працювати відмінно та квитанції №2 повинні були приходити без затримки. Але при подальшому поданні звітів роботодавці стикалися з іншою проблемою. Навіть при правильному заповненні звіту з ЄСВ до них приходили негативні квитанції №2 щодо поданого звіту з ЄСВ за серпень. Податківці про це нічого не говорили майже два тижні.

І от 18 вересня з’явилося повідомлення від ДФС з цього приводу. За ним, у зв’язку з технічним збоєм, звіти з ЄСВ, щодо яких сформовано негативну квитанцію №2 13.09.2018 року з 9.30 по 16.55, потребують додаткової коректної обробки. З огляду на це, податківці попросили надати такі звіти повторно.

 

Наостанок – роз’яснення від ПФУ та аналітика від редакції
ПФУ наголошує, що подання таблиці 5 Звіту з ЄСВ на всіх осіб (із зазначенням посад на яких вони вже перебувають) не передбачено. Про це ми писали у своїй новині на підставі роз’яснення ПФУ. А з нашою аналітикою на цю тему можна ознайомитися ось тут.

Що змінилося у шапці таблиці 1 звіту з ЄСВ? Як заповнювати рядки таблиці 1 щодо нарахованої зарплати працівників-інвалідів та нарахування на неї ЄСВ? Про це ми розповідаємо тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»