• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №11(146) | 23.07.2024 р.

Сто сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №11(146) | 23.07.2024 р.
Це – одинадцятий з початку року (а загалом сто сорок шостий та сорок восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • підкреслимо, що послуга е-бронювання вже доступна на порталі «Дія»;
  • зауважимо, що до 9 серпня (включно) слід подати єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал;
  • визначимося, в який строк проводиться камеральна перевірки звітності з ЄСВ;
  • розповімо, що зміни про рух кадрів можна подати до ПФУ до 1 серпня;
  • дізнаємося, за якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі за І півріччя;
  • зупинимося на нюансах заповнення останньої (ліквідаційної) декларації з податку на прибуток.
Гарного вам читання!

Послуга е-бронювання вже доступна на порталі «Дія»

17 липня на порталі Дія запрацювала послуга електронного бронювання. Керівники критично важливих підприємств та підприємств, які забезпечують потреби сил оборони, відтепер можуть бронювати співробітників онлайн через Дію.
Як працюватиме бронювання в Дії:
  • Керівник компанії подає списки військовозобов’язаних співробітників та затверджує заяву електронним підписом.
  • Система перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно та чи є дані про неї у реєстрі Оберіг.
  • Дія надішле сповіщення керівнику про результат розгляду протягом доби.
Система автоматично переведе військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік, після чого він вважатиметься заброньованим. Якщо рішення позитивне, інформація про бронювання співробітника зʼявляється у застосунку Резерв+. Витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі Дія та за потреби роздрукувати.
Про це ми писали тут.

До 9 серпня (включно) слід подати єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал

Граничним терміном подання податковими агентами єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал 2024 року (з урахуванням змін до розділу ІІ Порядку №4) буде 9 серпня 2024 року. Форма єдиної звітності не змінювалася. Зміни стосуються тільки ознак доходів та додатку щодо таблиці відповідності кодів категорій осіб для нарахування ЄСВ. 
Зокрема, у Розділі І «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку зʼявилися нові ознаки доходів фізичних осіб «210» (допомога по частковому безробіттю), «211» (компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна) та внесені правки щодо ознак доходів фізичних осіб «111», «112», «156», «189», «193.  Про це ми писали тут.

Зміни про рух кадрів можна подати до 1 серпня

Окремо ми вже вказували, що 8 липня ПФУ реалізовано можливість подання роботодавцями в режимі реального часу відомостей про прийняття працівника на роботу, його переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, переведення на іншу постійну посаду, звільнення, поновлення на роботі, тимчасове припинення, або відновлення дії трудового договору через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Й спочатку для подання тих відомостей граничною датою було 15 липня.
Підкреслимо, що подавати їх мають критично важливі підприємства та ті, хто бронює працівників.
Але згодом ПФУ передумав та вказав, що відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 08.06.2024 року по теперішній час, роботодавці можуть подати до завершення апробації запровадженого на вебпорталі електронних послуг Фонду в кабінеті страхувальника нового сервісу, а саме до 01.08.2024 року.
А після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулись не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.

За якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі за І півріччя?

Податківці з Київської області підкреслили, що на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені оновлені електронні форми декларацій з податку на прибуток з додатками, за ідентифікаторами форм:
  • J0100126 – для юридичних осіб;
  • F0100726 – для фізичних осіб;
  • J0100926  – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100526 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

В який строк проводиться камеральна перевірки звітності з ЄСВ: деталі від ДПС

Дніпровські податківці зазначили, що камеральна перевірка даних, заявлених у звітності по ЄСВ, проводиться протягом 30 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку подання такої звітності, а у разі отримання такої звітності після граничного строку подання – протягом 30  к. дн. з дати фактичного подання такої звітності.
При цьому згідно з ч. 16 ст. 25 Закону №2464 строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. 
Тобто камеральна перевірка дотримання законодавства з питань подання звітності та сплати ЄСВ призначається без дотримання строків давності.

Нюанси заповнення останньої (ліквідаційної) декларації з податку на прибуток

Якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації. Це передбачено пп. 137.4.3 ПКУ
А частиною третьою ст. 13 Закону про бухоблік визначено, що звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.
При цьому слід памʼятати, що при поданні останньої декларації, у полі 10 «Особливі відмітки» її заголовної частини слід проставляти позначку «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) рік у періоді, на який припадає дата його ліквідації».  Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень 2024 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»