• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №11(20) | 06.07.2018 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №11(20) | 06.07.2018 р.

Це – вже одинадцятий з початку року (і двадцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • нагадаємо про звітування з ПДВ за новою формою вже у липні;
  • визначимося, на кого складати ПН у разі оплати за товар іншою особою – не покупцем товару;
  • з’ясуємо, як виправляти помилки у ІПН та назві покупця у складеній ПН;
  • дізнаємось, як складати РК до ПН в залежності від причин коригування;
  • наведемо алгоритм від ДФС щодо заповнення платіжки на поповнення рахунку в СЕА ПДВ;
  • поговоримо про правила заповнення РК до ПН у разі часткового повернення товару чи авансу;
  • розповімо про появу презентації від ДФС щодо звітування з ПДВ за оновленою декларацією та про правила виправлення помилок у декларації з ПДВ;
  • …і наостанок – дізнаємося, коли слід складати ПН за щоденними підсумками.

Гарного вам читання!

 

***

Вже у липні додатки 1, 5 та 9 декларації з ПДВ подаємо за новими формами
Про це ДФС офіційно заявила наприкінці травня. Нагадаємо, що зміни до форми декларації з ПДВ були внесені Наказом №381; він був оприлюднений у травні 2018 р., набрав чинності з 1 червня, але за нормою п. 46.6 ПКУ звітувати вперше за оновленою формою декларації слід за червень (ІІІ квартал) 2018 року.

Які саме зміни було внесено до декларації та як вони будуть застосовуватися на практиці − читайте в аналітичному матеріалі від редакції.

 

Як складати нову декларацію з ПДВ: презентація від ДФС
Черкаські податківці навели головні зміни у декларації та розповіли про них у своєму відеоролику. Як ми вже зазначали зміст розділів декларації не змінився. Зміни внесено тільки у додатки 1, 5 та 9 до декларації з ПДВ.

З презентацією податківців щодо аналізу змін у додатках можна ознайомитися за посиланням.

 

Платить один, а товар забирає інший: на кого складати ПН?
В індивідуальній консультації від 01.06.2018 р. №2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначили, що ПН за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН постачальником на покупця за конкретною господарською операцією з постачання товарів/послуг.

Тобто незалежно від того, хто здійснює оплату за поставлені товари/послуги, податкова накладна повинна бути складена безпосередньо на ту особу, яка є покупцем/отримувачем таких товарів чи послуг відповідно до договору.

Про це ми писали тут.

 

Як правильно заповнити платіжку на поповнення рахунку в СЕА ПДВ?
Дніпропетровські податківці розповіли про правила заповнення платіжки для поповнення рахунку СЕА ПДВ. А саме:

  • у полі «Код» необхідно зазначити податковий номер платника ПДВ, за яким ведеться облік у контролюючих органах;
  • у полі «Банк отримувача» зазначається «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
  • у полі «Код банку» зазначається «899998»;
  • у полі «№ рахунка» необхідно зазначити номер рахунка, вказаний в електронному повідомленні або отриманий в Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку;
  • у полі №4 друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

 

Як складати РК до ПН в залежності від причин коригування?
У зв’язку з численною кількістю помилок та запитань, податківці у листі від 22.06.2018 №18983/7/99-99-15-03-02-17 нарешті надали узагальнене роз’яснення про особливості заповнення табличної частини РК до ПН, що видаються покупцям – платникам ПДВ, в залежності від причин коригування.

А наш коментар до листа читайте ось тут.

 

Сервіси створені в Електронному кабінеті для реєстрації ПН – аналіз від ДФС
По-перше, в Електронному кабінеті є можливість подати письмові пояснення та копії документів до декількох ПН та РК. Але за однією із умов: ПН складені на одного отримувача за одним і тим ж договором або в таких податкових накладних відображені однотипні операції.

По-друге, є сервіс, який дозволяє переглянути повну інформацію щодо ПН з урахуванням всіх зареєстрованих до неї РК. Цей сервіс розміщено в особистому кабінеті у розділі «ЄРПН».

По-третє, можна переглянути розрахункові показники навантаження та суми ПДВ, зазначені платником податку в ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН.

По-четверте, створено Реєстр ПН/РК, реєстрація яких зупинена. Пошук інформації в Реєстрі здійснюється за фільтрами: «Індивідуальний податковий номер», «Номер ПН/РК», «Дата складання ПН/РК».

Про це детальніше дивиться у нашій новині.

 

Частково повертаєте товар (аванс) чи змінюєте ціну: як скласти РК
У таких РК кожному рядку ПН, що коригується, відповідає два рядки РК:

  • у першому з них «обнуляється» рядок, ціна або кількість за яким змінюється;
  • у другому – зазначаються правильні показники.

Звертаємо увагу: причиною коригування в РК на повернення товару або авансу буде «Зміна кількості», а при зміні ціни товарів - «Зміна ціни».

З детальним алгоритмом складання РК до ПН за такими причинами можна ознайомитися ось тут.

 

Покупець зареєстрував «мінусовий» РК з порушенням терміну: що з ПДВ-зобов'язаннями постачальника
Податківці в підкатегорії 101.23 «ЗІР» розповіли про правила зменшення раніше задекларованих ПЗ з ПДВ на підставі несвоєчасно зареєстрованого РК до ПН.

  • Якщо зареєстрований РК в ЄРПН з порушенням терміну, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у декларації з ПДВ того звітного періоду, у якому його зареєстровано в ЄРПН.
  • Якщо ж РК на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг не зареєстрований покупцем в ЄРПН, то податкові зобов’язання постачальника не можуть бути зменшені.

Про це читайте тут.

 

Наостанок – ще дві аналітики
Як виправляти помилки, допущені у декларації з ПДВ та у додатках до неї? В яких випадках та в яких розмірах слід сплатити штраф за уточнення? Коли уточнюючий розрахунок не подається? Про це читайте статтю із «Віснику».

Коли можна складати ПН за щоденними підсумками? Як складати такі ПН? Що робити у разі наявності декількох РРО? Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»