• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №7(61) | 30.04.2020 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №7(61) | 30.04.2020 р.

Це – сьомий з початку року (і шістдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти:

 

  • поговоримо про правила оподаткування повернення ОЗ засновнику-платнику ПДВ через його вихід з ТОВ;
  • зазначимо, скільки ПДВ було задекларовано за березень 2020 року;
  • розповімо на підставі роз’яснення ДПС, як діє звільнення від ПДВ постачання ліків та медвиробів;
  • дізнаємося про особливості дії нового переліку медвиробів, які звільнені від ПДВ при постачанні на території України;
  • наголосимо, в які строки можна включити ПДВ до податкового кредиту за митними деклараціями.

Гарного Вам читання!

***

 

В які строки можна включити ПДВ у податковий кредит за митними деклараціями?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що суми ПДВ на підставі митних декларацій включаються до складу податкового кредиту виключно у тому періоді, в якому відбулось оформлення відповідної митної декларації.

Але у разі якщо платником податку при імпорті товарів, основних фондів сплачені суми ПДВ, зазначені у митній декларації, не були включені до складу податкового кредиту, то платник податку має можливість суми сплаченого ПДВ включити до податкового кредиту за відповідний звітний період, в якому виникли підстави для включення таких сум до складу податкового кредиту шляхом подання уточнюючого розрахунку (з урахуванням строків давності).

 

Засновнику-платнику ПДВ повернуто ОЗ через його вихід з ТОВ: чи буде податковий кредит?
Запорізькі податківці на підставі визначення постачання товарів зауважили, що  операції з внесення основних фондів до статутного фонду та повернення основних фондів, попередньо внесених до статутного фонду юридичної особи іншими юридичними або фізичними особами, у разі їх виходу з числа засновників або учасників такої юридичної особи, підпадає під визначення об’єкта оподаткування ПДВ, і як наслідок, оподатковується на загальних підставах.

Отже, податковий кредит виникає як у платника ПДВ при отриманні основних засобів як внеску до статутного фонду, так і у засновника – платника ПДВ, якщо йому будуть повернені основні засоби у разі виходу зі складу засновників.

 

Скільки ПДВ було задекларовано за березень 2020 року?
23 квітня ДПСУ повідомила, що за підсумками декларування ПДВ зберігається тенденція випереджаючих темпів росту сум податку до обсягів постачання.

Без урахування НАК «Нафтогаз України», АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртрансгаз», ПАТ «Укрнафта» за деклараціями березня 2020 року було задекларовано 17,9 млрд грн ПДВ, що на 900 млн грн, або на 5,3% більше, ніж минулого року. При цьому за цей же період обсяг постачання скоротився на 4,2% (з 729,7 млрд грн до 699,2 млрд грн).

 

Як діє звільнення від ПДВ постачання ліків та медвиробів: нове роз'яснення ДПС
ДПС у десятому інформаційному листі (завантажити у PDF) надала пояснення практичних аспектів виконання вимог п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Ним, зокрема, передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Серед іншого, розглянуто особливості складання податкових накладних та відображення у податковій звітності операцій, здійснених у періоді з 17 березня по 2 квітня 2020 року. Про це ми писали тут.

 

Затверджено перелік медвиробів, які звільнені від ПДВ при постачанні на території України 
За Постановою №271, щоб скористатися пільгою щодо ПДВ та ввізного мита на медичні вироби, медичне обладнання та інші товари повинно бути:

  • або подано декларацію про відповідність та нанесено на товар або на його упаковку, а також на супровідні документи, якщо такі документи передбачені відповідним технічним регламентом, знак відповідності технічним регламентам згідно з правилами та умовами його нанесення, визначеними у Технічному регламенті щодо медичних виробів;

  • або подано повідомлення МОЗ про введення в обіг та/або експлуатацію медичних виробів (медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують), стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів, або повідомлення Державної служби з питань праці про введення в обіг засобів індивідуального захисту, стосовно яких не виконані вимоги технічних регламентів.

Про це та про інші зміни, які передбачені Постановою №272, ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»