• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №5(82) | 07.04.2021 р.

Вісімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №5(82) | 07.04.2021 р.

Це – п’ятий з початку року (і вісімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, коли готельні послуги оподатковуються за ставкою ПДВ 7%;
  • з’ясуємо, як складати нову форму податкової накладної та розрахунку коригування;
  • визначимося, коли у ПН вказувати код ознаки джерела податкового номера «3»;
  • дізнаємося, чи може сума ПДВ у ПН та первинних документах відрізнятися через округлення;
  • підкреслимо,  що за березень слід подавати декларацію з ПДВ у редакції Наказу №131;
  • наведемо особливості складання ПН та РК за ставкою 14%.

Гарного вам читання!

 

***

Коли у ПН вказувати код ознаки джерела податкового номера «3»
Податківці у підкатегорії 101.16 «ЗІР» зауважили, що код ознаки джерела податкового номера «3» зазначається у випадках, коли складання податкової накладної або РК здійснюється платниками податків, які є:

  • уповноваженими особами договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи;

  • управителями майна при взятті на облік договорів управління майном;

  • інвесторами (операторами) за угодами про розподіл продукції;

  • виконавцями (юридичними особами - нерезидентами) проектів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництвами донорських установ в Україні;

  • іноземними дипломатичними представництвами та консульськими установами, представництвами міжнародних організацій в Україні (далі – дипломатична місія);

  • нерезидентами у разі взяття їх на облік згідно з п. 4.4 розділу IV Порядку №1588 (крім дипломатичних місій);

  • постійними представництвами нерезидентів на території України в разі взяття їх на облік згідно з п. 5.4 розділу IV Порядку № 1588.

Про це ми писали тут.

 

Чи може сума ПДВ у ПН та первинних документах відрізнятися через округлення?
Податківці у підкатегорії 101.16 «ЗІР» зазначили, що графа 11 розділу Б ПН заповнюється у гривнях з копійками, але з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій з постачання товарів/послуг допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 ПН  та рядків I-XI розділу А ПН.

На сьогодні ДПС реалізовано можливість реєстрації в ЄРПН ПН/РК, в графах 7 та 11 (графи 14 розрахунку коригування) яких зазначено ціну постачання одиниці товару/послуги та суми ПДВ відповідно з більше ніж двома знаками після коми.

Саме тому обрахунок суми ПДВ у ПН здійснюється з урахуванням вимог ПКУ та з можливістю зазначення в показниках, які беруть участь у обрахунку суми ПДВ, належної кількості знаків після коми. А це, своєю чергою, забезпечує можливість точного визначення суми ПДВ у податковій накладній (графа 11)/розрахунку коригування (графа 14). При цьому дані податкового обліку платника податку повинні відповідати даним первинного (бухгалтерського) обліку. Про це читайте ось тут.

 

Особливості складання ПН та РК за ставкою 14%
Податківці у листі від 22.03.2021 р. №6946/7/99-00-21-03-02-07 зупинилися на правилах складання нових ПН та РК сільгосптоваровиробниками.

З урахуванням змін, внесених Наказом №131 до Порядку №1307, податкові накладні за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням таких особливостей:

  • операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20%, 7% та/або 0%), або ж в окремій податковій накладній;

  • у графі 8 розділу "Б" (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується код ставки "14";

  • у графі 3.1 розділу "Б" (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується не менше шести знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів, що належать до груп кодів УКТ ЗЕД 0104 10, 1204 00, 1206 00, 1212 91;

  • у розділі "А" податкової накладної обсяг операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується в рядку VІІІ розділу "А", сума податку вказується в рядку V розділу "А". Загальна сума податку, нарахована за ставками ПДВ 20, 14 та 7 %, вказується в рядку ІІ розділу "А", в рядку І розділу "А" зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті за операцією.

Оскільки оподаткуванню за ставкою 14% підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 р. (відбулася перша подія), податкова накладна зі застосуванням ставки податку 14% не може бути складена раніше вказаної дати.

Про це докладніше читайте ось тут.

 

За березень слід подавати декларацію з ПДВ у редакції Наказу №131
Київські податківці підкреслили, що з 1 березня 2021 року діють оновлені форми декларації з ПДВ.

Вперше декларації з ПДВ за оновленою формою подаються починаючи зі звітності за березень 2021 року (граничний термін подання – 20 квітня 2021 року).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за оновленою формою подається починаючи з 01 квітня 2021 року. З форматами нової форми декларації можна ознайомитися ось в цій новині.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції «Дебет-Кредит»
З 1 січня 2021 року послуги готелів та подібних засобів тимчасового розміщення оподатковуються ПДВ за ставкою 7%. Для цього потрібно мати код КВЕД 55.10. Але на ФОПів ця ставка не поширюється (для них 20%). Про це читайте тут.

З 12 березня діють нові форми ПН та РК, затверджені наказом Мінфіну №131. Хоча на практиці складати та реєструвати їх платники отримали можливість з 16 березня. Що змінилося у цих формах? Як відображати в них постачання сільгосптоварів? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»