• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №9(86) | 16.06.2021 р.

Вісімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №9(86) | 16.06.2021 р.

Це – дев’ятий з початку року (і вісімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два  тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чому податківці не приймають таблиці даних для розблокування ПН;
  • зауважимо, що народні депутати планують ввести ставку ПДВ 7% для ресторанного бізнесу;
  • повідомимо, що ВРУ прийняла закон щодо податку на Google та Facebook;
  • визначимося, як ДПС бореться з незаконним від'ємним значенням ПДВ;
  • розповімо, що Уряд підготував зміни щодо ПДВ для госпсуб'єктів у сфері сільського господарства.

Гарного вам читання!

***

 

Уряд підготував зміни щодо ПДВ для госпсуб'єктів у сфері сільського господарства
8 червня у ВРУ було зареєстровано урядовий законопроєкт №5636 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків - суб'єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства».

Законопроєктом пропонується, зокрема:

  • визначити, що з метою оподаткування ПДВ знищення сільськогосподарських рослин, тварин у зв’язку з форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів, і, відповідно, сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного у зв’язку з форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть ПДВ як на витрати, що не використовуються у господарській діяльності;

  • дозволити тимчасово, до 1 квітня 2022 року, платникам ПДВ подавати до контролюючого органу повідомлення про наявність обставин (знищення врожаю) у довільній формі разом з податковою декларацією за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини;

  • запровадити умови застосування нульової ставки ПДВ при експорті сільськогосподарських товарів тільки після надходження валютної виручки за такі експортовані товари.

 

Чому податківці не приймають таблиці даних для розблокування ПН?
Черкаські податківці зазначили, що у разі коли до ДПС  надійшла податкова інформація, що свідчить про надання платником ПДВ недостовірної інформації, в таблиці даних платника податку, яка врахована, зокрема в автоматичному режимі, комісії ДПС мають право прийняти рішення про неврахування таблиці даних платника податку, яке надсилається платнику податку в порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Якщо Таблиця прийнята, то податкові накладні за відповідними кодами УКТЗЕД/ДКПП зупинятися не будуть.

Основними причинами неврахування Таблиць даних платника в даному випадку є:

  • некоректно заповнено дані Таблиці;

  • відсутнє пояснення до Таблиці або не повне пояснення (відсутня інформація щодо основних постачальників/покупців, інформація щодо трудових ресурсів, засобів виробництва, земельних ділянок, структури посівних площ тощо).

 

Ставка ПДВ 7% для ресторанного бізнесу: нова законодавча ініціатива 
31 травня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5590 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення ставки податку на додану вартість для сфери ресторанного господарства та надання кейтерингових послуг». Авторами його є кілька десятків нардепів зі «Слуга народу».

Законопроєкт передбачає зменшення ставки ПДВ для сфери ресторанного господарства та надання кейтерингових послуг з 20% до 7%. Про це ми писали тут.

 

ВРУ прийняла закон щодо податку на Google та Facebook 
З червня ВРУ  прийняла у ІІ читанні законопроєкт №4184, спрямований на збільшення доходів Державного бюджету від ПДВ за рахунок залучення до оподаткування ПДВ нерезидентів, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України та створення сприятливих умов ефективного та не обтяжливого адміністрування для бізнесу й держави процедур, пов’язаних зі сплатою податку.

Законом доповнено Податковий кодекс нормами щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та нормами щодо удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

 

Як ДПС бореться з незаконним від'ємним значенням ПДВ?
ДПС 8 червня повідомила, що несумлінні платники ПДВ зловживають правом на бюджетне відшкодування та вказують недостовірні дані відповідного показника, перш за все, внаслідок оформлення нереальних операцій з придбання товарів/послуг та не відображення в податковому обліку фактично здійснених операцій з реалізації товарів, які нібито продовжують знаходитися у залишках.

Зокрема, за 5 місяців поточного року підрозділами податкового аудиту контролюючих органів перевірено 775 платників з цього питання. За результатами таких перевірок зменшено від’ємне значення та донараховано грошових зобов’язань з ПДВ загалом на 2,3 млрд грн, що унеможливило подальше поширення сумнівного податкового кредиту.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»