• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №04(100) | 22.03.2022 р.

Сотий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №04(100) | 22.03.2022 р.

Це – четвертий з початку року (сотий загалом і перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше ніж місяць і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чому не реєструються ПН та РК під час війни;
  • наведемо всі пільги з ПДВ, які введено через війну;
  • підкреслимо, як звітувати за лютий та інша місяці війни;
  • зауважимо, що з 17 березня діє зменшена ставка ПДВ за операції з пальним;
  • з’ясуємо долю бюджетного відшкодування з ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Чи буде відшкодування з ПДВ під час воєнного стану?
Надання бюджетного відшкодування відповідно до абзацу другого п. 200.10 ПКУ здійснюється в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках, визначених п. 200.11 ПКУ, - за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, що проводяться відповідно до ПКУ.

До 17 березня податківці вказували, що через заборону всіх перевірок на час війни бюджетного відшкодування з ПДВ не буде. Але через набрання чинності з 17 березня Закону №2120 ситуація змінилася. Тепер відновлюються перевірки щодо бюджетного відшкодування ПДВ.

 

З 18 березня ціни на пальне та дизпаливо мають знизитися через пільги з ПДВ та акцизу
Нагадаємо, що для стабілізації цін на пальне з 17 березня знизили ПДВ та акциз. Це передбачено Законом №2120.

Зокрема, ставки ПДВ зменшено до 7% на імпорт та постачання бензинів моторних, дизелю та скрапленого газу, а  акцизного податку – до 0 євро щодо цих товарів.

Це встановлено п. 41 підрозділу 5 розд. XX ПКУ. 

Також з 17 березня почала діяти нова формула визначення середньої вартості бензину та дизпалива.

Зокрема, в оновленому порядку розрахунку середньої вартості пального збільшено ціну логістики та доплату до котирування у північно-західній Європі.

 

Нюанси застосування пільг з ПДВ через війну за новим законом: роз’яснює ДПС
Податківці навели зміни в частині оподаткування ПДВ, що запроваджуються у зв’язку з внесенням змін до ПКУ Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо дії норм на період дії воєнного стану». Зокрема:

  1. Діють пільги з постачання товарів оборонного призначення.
     
  2. Запроваджено ставку 7% до операцій з ввезення та постачання пального та нафтопродуктів.
     
  3. Впроваджено особливості заповнення звітності з ПДВ в період дії воєнного стану.
     
  4. Не нараховується ПДВ у разі знищення (втрати) товарів під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та передання товарів у державну чи комунальну власність.
     
  5. Введено неврахування платниками поставлених товарів/послуг як благодійної допомоги при обрахунку граничного обсягу для цілей реєстрації платниками ПДВ.

Також ми самостійно зробили аналіз змін в оподаткуванні ПДВ. З ним можна ознайомитися тут.

Чому не реєструються ПН та РК під час війни?
Наразі всі платники ПДВ, які мають змогу реєструвати свої ПН під воєнного стану, отримують відмови при спробі зареєструвати ПН як за старою формою, так і за новою.

Зокрема, під час реєстрації в ЄРПН податкової накладної за формою J/F1201012 платники  отримують квитанції з текстом: “Документ не може бути прийнятий – закінчення дії форми – лютий 2022 р. Порушено пункт 3 порядку заповнення податкової накладної: а саме: „Документ складено за формою, не чинною на дату реєстрації в ЄРПН”.

У разі реєстрації в ЄРПН податкової накладної за оновленою формою J/F1201013 платники отримують квитанції з таким текстом: “Форма відсутня в Довіднику звітних документів”.

У своєму роз’ясненні щодо долі ПДВ ДПС наголосила, що у зв’язку зі запровадженням воєнного стану та з метою забезпечення можливості платникам податків декларувати свої податкові зобов’язання з ПДВ, оновлені форми податкової накладної/розрахунку коригування, з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 17.01.2022 р. №15, буде доступна платникам податків після завершення воєнного стану, про що платників податків буде проінформовано додатково. Про це читайте тут.

Правила звітування з ПДВ під час війни
Податківці розповіли, що  у податковій звітності з податку на додану вартість:

  1. За звітний період лютий 2022 року – податкові зобов’язання та податковий кредит формуються на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН до 24.02.2022) та наявних у платника первинних документів бухгалтерського обліку, складених відповідно до Закону про бухоблік (за операціями, не підтвердженими зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них) (далі – первинний (розрахунковий) документ).
     
  2. За наступнізвітні періоди у період дії воєнного стану – податкові зобов’язання та податковий кредит мають формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»