• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №06(102) | 26.04.2022 р.

Сто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №06(102) | 26.04.2022 р.

Це – шостий з початку року (сто другий загалом і третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наведемо наслідки з оподаткування ПДВ у разі обрання спецгрупи з ЄП на час війни;
  • нагадаємо, чи потрібно заповнювати додаток 1 до декларації з ПДВ за місяці війни;
  • розповімо, на імпорт яких товарів поширюється звільнення від ПДВ на час війни;
  • дізнаємося, за рахунок яких коштів влада планує виплачувати бюджетне відшкодування з ПДВ під час війни;
  • розповімо, які наслідки чекають СГ з касовим методом обліку ПДВ у разі обрання спецгрупи з ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Пільговий імпорт товарів через війну: подробиці від ДПС
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що відповідно до пп. 69.23 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб’єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім фізичних та юридичних осіб, які обрали ставку єдиного податку, визначену пп. 1 п. 293.3 ПКУ.

Але спецгрупа з ЄП також звільняється від обов’язку нарахування та сплати ПДВ, зокрема, при ввезенні товарів на митну територію України.

Від себе додамо, що з 16 квітня діють додаткові митні пільги. Про це ми писали тут.

 

За рахунок яких коштів влада планує виплачувати бюджетне відшкодування з ПДВ під час війни
Голова Комітету ВРУ з питань податкової політики Данило Гетманцев назвав три джерела коштів для відшкодування ПДВ підприємствам, діяльність яких вкрай важлива для економіки України.

«З приводу відшкодування ПДВ. Це ті кошти, які можуть бути використані підприємствами, які виробляють товари першої необхідності, підприємствами, які виробляють товари для військово-промислового комплексу, для відновлення оборотних коштів. Безумовно, ми не зможемо відшкодувати ПДВ всім, і я про це відверто кажу – в умовах війни це неможливо. Але це буде значною допомогою для тих підприємств, діяльність яких вкрай важлива для економіки держави в цілому», – зазначив Гетманцев.

 

Чи потрібно заповнювати додаток 1 до декларації з ПДВ за місяці війни?
Податківці нагадали, що постачальники-платники ПДВ можуть відображати в Таблиці 1.1 відомості про суми ПДВ, включені до складу податкових зобов’язань за звітний (податковий) період, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування на дату подання декларації з ПДВ. Надалі дані такої таблиці будуть сприяти реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування за рахунок показника SПеревищ (другого реєстраційного ліміту, обрахованого відповідно до пп. 200 - 1.9 ПКУ).

Суми податкового кредиту з ПДВ, сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, повинні відображатися платниками ПДВ у Таблиці 2.1. Додатку (Д1) до декларації з ПДВ, та одночасно покупець за можливості включає до заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування Додатку 7 до декларації з ПДВ (подання такої заяви не має наслідків притягнення до відповідальності).

 

Наслідки з ПДВ при обранні ставки ЄП 2%: нове роз'яснення ДПС
ДПС навела детальне роз'яснення щодо наслідків з ПДВ у разі переходу на спецгрупу з ЄП під час війни.

Останнім звітним періодом для платника ПДВ, який обрав спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, є звітний місяць (його частина) у якому платником подано заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2%.

Після завершення застосування спрощеної системи оподаткування при відновленні правил нарахування та сплати ПДВ платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до п. 198.5 ПКУ повинен нарахувати податкові зобов’язання на вартість товарів, послуг, необоротних активів використаних (поставлених, реалізованих) в неоподатковуваних операціях (реалізованих у період дії воєнного, надзвичайного стану), суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%:

  • за товарами/послугами – виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг,
     
  • за необоротними активами, які фактично використані (поставлені, реалізовані) у період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 % доходу – виходячи з балансової (залишкової) вартості, що виникла станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Такі операції повинні бути відображені у відповідних рядках рядка 4 «Нараховано податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 та пункту 199.1 статті 199 Податкового кодексу України за операціями, що оподатковуються» декларації з ПДВ. Про це та про інші нюанси з ПДВ ми розповідали тут.

 

Платник ПДВ-«касовик» переходить на спецгрупу ЄП: які наслідки з ПДВ?
ДПС наголосила: якщо відвантаження товарів/надання послуг здійснювалось у періоді перебування платника податку – постачальника на загальній системі оподаткування та застосування у цей період касового методу податкового обліку ПДВ, а кошти за такі відвантажені товари / надані послуги отримані таким постачальником у період застосування ним загальної системи оподаткування (після відновлення реєстрації платника ПДВ), то такий платник зобов’язаний за такими операціями визначити податкові зобов’язання з ПДВ за касовим методом.

При цьому за товарами/послугами, які були придбані для використання у таких операціях до дати переходу на спрощену систему оподаткування та використані в операціях з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена в період після переходу на загальну систему оподаткування, податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»