• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №07(103) | 18.05.2022 р.

Сьомий з початку року (сто третій загалом і четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №07(103) | 18.05.2022 р.

Це – сьомий з початку року (сто третій загалом і четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • проінформуємо, що ВРУ підтримала відновлення обов'язкової реєстрації ПН і відповідальність за несплату податків під час війни;
  • зазначимо, що з 30 квітня поштові відправлення до 150 євро для фізосіб звільнені від оподаткування ПДВ та митом;
  • розповімо, як придбання ОЗ перед переходом на спецгрупу впливає на ПДВ;
  • розкажемо, чи впливає надана благодійна допомога на реєстраційну суму ПДВ.

Гарного вам читання!

***

 

З 30 квітня поштові відправлення до 150 євро для фізосіб звільнені від оподаткування ПДВ та митом
Нагадаємо, що ще 25 січня ВРУ прийняла в ІІ читанні проєкт Закону №4278, яким вдосконалено здійснення адміністрування ПДВ щодо операцій з ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Нарешті 29 квітня цей законопроєкт, а тепер вже Закон №1998 підписано Президентом та опубліковано в «Голосі України». Він набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування – з 30 квітня.

Змінився розмір неоподаткованого мінімуму. Тепер він однаковий як для бізнесу, так і для населення та становить еквівалент 150 євро. До 30 квітня для звичайних фізосіб неоподаткований мінімум при пересиланні товарів у відправленнях  становив 100 євро.

Також спрощено сплату податку операторами поштового зв’язку та експрес-перевізників у разі декларування товарів із застосуванням відповідних електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень.

 

Придбали ОЗ та перейшли на спецгрупу: чи потрібно після закінчення війни нараховувати ПДВ?
Податківці наголосили: якщо необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту на дату переходу платника на спрощену систему оподаткування за ставкою 2% доходу, використовувались у періоді перебування на спрощеній системі оподаткування та продовжують використовуватись після відновлення його реєстрації платником ПДВ, нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ за такими необоротними активами не потрібно.

 

Чи впливає надана благодійна допомога на реєстраційну суму ПДВ?
Тернопільські податківці зазначили, що операції громадських об’єднань та/або благодійних організацій з безоплатного (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) постачання товарів/послуг благодійним організаціям, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації, не враховуються платниками, що здійснюють такі операції, при обрахунку ними загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг для визначення необхідності реєстрації платником ПДВ в обов’язковому порядку.

 

Відновлення обов'язкової реєстрації ПН і відповідальності за несплату податків під час війни
Нагадаємо, що 10 травня 2022 року Д. Гетманцев та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7360 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

13 травня ВРУ прийняла законопроєкт №7360 в другому читанні та в цілому. Про це ми писали тут.

Головна мета цього проєкту – повернути обов’язок реєстрування ПН та РК, звітування та сплати податків й проведення камеральних перевірок декларацій.

Цим законом вводяться правила реєстрації ПН та РК з 24 лютого до дня набрання чинності Закону №2260.

За цей період платники ПДВ не будуть притягуватися до відповідальності за умови реєстрації такими платниками ПН та РК в ЄРПН  до 15 липня 2022 року, подання звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Платники податків, у тому числі щодо своєї філії, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН за умови виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»