• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №08(104) | 02.06.2022 р.

Восьмий з початку року (сто четвертий загалом і п'ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №08(104) | 02.06.2022 р.

Це – восьмий з початку року (сто четвертий загалом і пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що в Україні скасували ПДВ для українських аудіокниг;
  • підкреслимо, що з 27 травня повернувся обовʼязок реєстрації ПН та РК;
  • зауважимо, що нові електронні формати ПН та РК вже з’явилися в оновленому «Єдиному вікні»;
  • дізнаємося, в який строк «єдинникам» зі спецгрупи слід зареєструвати ПН та РК за час війни;
  • визначимося, чи можна під час війни уточнювати показники декларації з ПДВ.

Гарного вам читання!

***

В Україні скасували ПДВ для українських аудіокниг: прийнято закон
22 травня ВРУ прийняла  законопроєкт №5876. Про це повідомила голова партії «Слуги народу». Цим рішенням насамперед популяризується українська мова серед населення + аудіокниги стають все більш затребуваними, тому в країні цей напрямок потрібно розвивати.

Так, законопроєктом пропонується звільнити від ПДВ постачання, підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування тощо), виготовлення, розповсюдження україномовних аудіокнижок.

 

З 27 травня повернувся обовʼязок реєстрації ПН та РК
З 27 травня платники ПДВ,  які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки, мають зареєструвати всі ПН з 24 лютого й далі виконувати це вчасно. Інакше на них чекає штраф.

За новим п. 69.1-1 ПКУ платники ПДВ зобов’язані забезпечити реєстрацію ПН/РК у строки, встановлені пп. 69.1 ПКУ. Тобто для тих, хто має можливість – загальновстановлені строки, а хто немає – протягом 6 місяців після закінчення війни.

А ще треба уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у них первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних податкових накладних та/або розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Щодо реєстрації ПН та РК з 24 лютого до дня набрання чинності Закону №2260. За цей період платники ПДВ не будуть притягуватися до відповідальності за умови реєстрації такими платниками ПН та РК в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подання звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року. Про це ми писали тут.

Але ще немає позиції ДПС щодо початку роботи СЕА ПДВ та ЄРПН.

А от Гетманцев ще 26 травня анонсував повноцінний запуск роботи ЄРПН. АЛе цього замало, адже у платників ПДВ багато питань щодо практичної роботи з реєстрацією ПН.

 

Нові електронні формати ПН та РК – в оновленому «Єдиному вікні»
ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.30.7.0 станом на 27.05.2022 р.

Зокрема, додано нові документи:

  • F/J 1201013 – Податкова накладна;
  • F/J 1201113 – Додаток 1. Додаток до податкової накладної;
  • F/J 1201213 – Додаток 2. Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

У програмі M.E.Doc нові форми доступні, починаючи з оновлення 11.02.076, в Арт-звіті також вже є оновлення. Про це ми писали тут.

 

В який строк «єдинникам» зі спецгрупи слід зареєструвати ПН та РК за час війни?
Платників ЄП третьої групи за ставкою 2% звільняють від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний строк виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня їх переходу на застосування особливостей оподаткування ЄП третьої групи за ставкою 2%.

Умова – свої податкові обов’язки щодо реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, сплати податків і зборів, вони мають виконати протягом 60 календарних днів із дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування ЄП за ставкою 2% (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Про це читайте у нашій новині тут.

 

Чи можна під час війни уточнювати показники декларації з ПДВ
На жаль, платники ПДВ тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого п. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ. Про це ми зауважували ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»