• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №09(105) | 22.06.2022 р.

Сто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №09(105) | 22.06.2022 р.

Це – девʼятий з початку року (сто пʼятий загалом і шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що блокувати ПН та РК будуть ще більше;
  • підкреслимо, що граничну дату реєстрації ПН та РК за лютий-травень врегулюють окремим законом;
  • зазначимо, що Мінфін на боці Закону №2260 щодо граничних строків для реєстрації ПН та РК;
  • розкажемо, з якої дати застосовувати нові формати ПН та РК;
  • проінформуємо, що для платників ПДВ за касовим методом готують пільги.

Гарного вам читання!

***

 

З якої дати застосовувати нові формати ПН та РК?
Податківці у підкатегорії 101.16 «ЗІР» зауважили, що Наказ Мінфіну від 17.01.2022 р. №15, яким внесено зміни до форми податкової накладної та Порядку її заповнення, набрав чинності 16.02.2022 року. Проте для можливості переналаштування платниками податків власних програмних продуктів та відповідно до роз’яснення, розміщеного на вебпорталі ДПС, з 01.03.2022 р. запроваджено реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників, складених за новою формою, в Єдиному реєстрі податкових накладних. Також за розʼясненням з «ЗІР» виходить, що початком застосування нових форматів ПН є 1 березня. Про це ми писали тут.

 

Мінфін на боці Закону №2260 щодо граничних строків для реєстрації ПН та РК
Мінфін підкреслив, що платники ПДВ зобов’язані до 15 липня 2022 року зареєструвати в ЄРПН ПН/РК, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року.

При цьому Закон №2260 звільнив від відповідальності платників податків, які мають можливість виконувати податкові обов’язки, якщо вони:

  • зареєструють ці ПН та РК в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року,
     
  • до 20 липня 2022 року подадуть відповідну податкову звітність,
     
  • не пізніше 31 липня 2022 року сплатять відповідні податки та збори.

 

Граничну дату реєстрації ПН та РК за лютий-травень врегулюють окремим законом
На сьогодні виникла колізія між правовими нормами пп. 69.1 ПКУ та новим пп. 69.1-1 ПКУ (який з'явився завдяки Закону №2260) щодо граничних строків для реєстрації ПН та РК за лютий-травень 2022 року.

Щоби усунути її остаточно 10 червня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7458. Ним пропонується:

1) чітко визначити строки виконання платниками податкових обов’язків за податкові періоди лютий – травень 2022 року:

  • реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН – до 15 липня 2022 року,
     
  • подання податкової звітності – до 20 липня 2022 року,
     
  • сплати податків та зборів – не пізніше 31 липня 2022 року;

2) передбачити звільнення платників податків від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період з 24 лютого 2022 року по 15 липня 2022 року включно.

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Для платників ПДВ за касовим методом готують пільги
Затримка виконання грошових зобов’язань з боку контрагентів та необхідність покриття катастрофічних збитків внаслідок війни змусили бізнес виступити з ініціативою щодо необхідності розширення сфери визначення податкових зобов’язань з ПДВ за касовим методом.

У зв’язку з цим у багатьох компаній починає формуватися технічний податковий борг, який вони об’єктивно неспроможні своєчасно погасити, тобто виникає криза неплатежів.

Гетманцев ініціював звернення до Мінфіну з тим, щоб розглянути можливість внесення змін до чинної податкової політики, яка на сьогодні призводить до зростання заборгованостей. Але станом на 22 червня так й немає відповідного законопроєкту.  Про це читайте тут.

 

Блокувати ПН та РК будуть ще більше: проєкт змін від Мінфіну
Станом на 13 червня на сайті Мінфіну було розміщено проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». З текстом змін можна ознайомитися тут.

Як наголошено в повідомленні про оприлюднення, його підготовлено у зв’язку із виявленням численних випадків маніпулювання показниками та ознаками, визначеними Постановою №1165, у разі відповідності яким подані для реєстрації в Реєстрі ПН та РК не перевіряються на відповідність критеріям ризиковості платника податку та критеріям ризиковості здійснення операцій.

Завдяки змінам зупинення реєстрації ПН та РК буде відбуватися не тільки щодо складених ПН та РК, а й поданих на реєстрацію. Також розширено коло «мінусових» РК, які підлягають моніторингу на відповідність критеріїв ризиковості. Про це докладно ми писали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»