• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(106) | 07.07.2022 р.

Сто шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №10(106) | 07.07.2022 р.

Це – десятий з початку року (сто шостий загалом і сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, що буде з ПК у разі неподання декларацій з ПДВ за лютий-травень 2022 року;
  • визначимося, в яких випадках ПК потрібно буде виключити з декларації за лютий-травень;
  • розповімо, коли можна сформувати ПК за послугами від нерезидентів у разі неможливості реєстрації ПН в ЄРПН;
  • зʼясуємо, як формувати ПК за лютий-травень 2022 року платникам ПДВ з касовим методом;
  • зазначимо, чи можна включити суми ПДВ за знищеними товарами до бюджетного відшкодування.

Гарного вам читання!

***

Не подавали декларації з ПДВ за лютий-травень 2022 року: що буде з ПК за зареєстрованими ПН?
ДПС наголосила: якщо платником податку не було сформовано податковий кредит на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року та не були подані декларації за вказані звітні періоди, то сума ПДВ, відображена у податкових накладних, складених за такими операціями та зареєстрованими постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року, може бути включена до складу податкового кредиту вказаних звітних періодів або наступних звітних періодів протягом 365 календарних днів з дати складання таких податкових накладних з урахуванням зупинення термінів, визначених пп. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

В яких випадках ПК потрібно буде виключити з декларації за лютий-травень?
Черкаські податківці підкреслили, що право на податковий кредит зберігається за умови, якщо такий ПК, сформований за лютий-травень 2022 року на підставі первинки від платника ПДВ, у якого відсутня можливість своєчасно здійснити реєстрацію ПН/РК, та якщо за такими операціями будуть складені ПН/РК та зареєстровані в ЄРПН протягом 60 к.дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом шести місяців після припинення війни.

У разі відсутності факту реєстрації в ЄРПН ПН/РК після закінчення 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або шести місяців після припинення війни ПК, сформований за первинкою, має бути виключений з декларації відповідного періоду шляхом подання уточнюючого розрахунку до такої декларації.


Коли можна сформувати ПК за послугами від нерезидентів у разі неможливості реєстрації ПН в ЄРПН
?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що податковий кредит за лютий – травень 2022 року за операціями з придбання послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких здійснено на митній території України, та за якими в ЄРПН не зареєстровано ПН, може бути сформований виключно у разі нарахування таким отримувачем послуг податкових зобов’язань з ПДВ та відображення їх у декларації за відповідний місяць.


Як формують ПК за лютий-травень 2022 року платники ПДВ касовим методом
?
Знову ж таки черкаські податківці підкреслили, що підставою для формування податкового кредиту за звітні періоди лютий-травень 2022 р. платниками, що використовують касовий метод, є документ, що підтверджує дату списання коштів із банківського рахунка (видачі з каси) платника ПДВ або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (чи тих, що підлягають постачанню) йому товарів/послуг.


Чи можна включити суми ПДВ за знищеними товарами до бюджетного відшкодування
?
Суми ПДВ, включені до податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які надалі були знищені, (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування.

Такі суми ПДВ зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до їх повного погашення за рахунок податкових зобов’язань. Про це ми писали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»