• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №11(107) | 26.07.2022 р.

Сто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №11(107) | 26.07.2022 р.

Це – одинадцятий з початку року (сто сьомий загалом і восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

  • повідомимо, що Гетманцев закликає платників ПДВ відмовитися від виплати «подяк» ДПС;
  • підкреслимо, що технічні проблеми ДПС із відкриттям документів не можуть бути причиною відмови у розблокуванні ПН;
  • проінформуємо, що під час війни ДПС не реєструватиме ПН у вихідний, якщо цей день є граничним;
  • розкажемо, що бізнес звернувся до ДПС для вирішення проблемних питань реєстрації ПН за лютий-травень 2022 року.

Гарного вам читання!

***

 

Під час війни ДПС не реєструватиме ПН у вихідний, якщо цей день є граничним
ДПС розʼяснила, що згідно з пп. 69.18 ПКУ підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, з метою захисту прав платників, збереження та захисту даних надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.

Саме тому у період воєнного стану платник податку не може зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування до податкової накладної в ЄРПН у святковий чи вихідний день, у тому числі, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації.

Від себе додамо, що йдеться про граничний день реєстрації ПН (15 та останній день місяця). В ці дні до війни ДПС мала реєструвати ПН, але наразі, спираючись на п. 69.18 ПКУ, вважає, що не може. Тож будьте обережні та не відкладайте на останні дні, щоби не було штрафів.

Тобто виходить, що 31 липня не можна буде зареєструвати ПН за першу половину липня.

 

Гетманцев закликає платників ПДВ відмовитися від виплати «подяк» ДПС
Гетманцев у своєму Телеграм-каналі наголосив: «У старі темні часи до грудня 2021 року деякі, особливо «талановиті», начальники обласних  примудрялися настільки цинічно побудувати свої взаємини з бізнесом, що представники останнього, здійснюючи абсолютно законні операції (реєстрація накладних, відшкодування ПДВ), все одно про всяк випадок відстібали начальнику відсоток «за спокій».

Проблема цього виду податкової корупції полягала в тому, що її виявлення украй ускладнене законністю самої операції та складністю звільнення та притягнення до відповідальності самого шахрая без інформації від потерпілого».

Окремо він вказав, що з грудня 2021 року операції в ДПС здійснюються виключно на підставі закону та не вимагають будь-якого контакту з податківцями та податковою, крім прямо в законі передбаченого.

Однак, якщо бізнесмен все ж таки «за інерцією» робить акти «подяки» на користь будь-яких чиновників податкової, то Гетманцев запропонував боротися з цим.

 

Технічні проблеми ДПС із відкриттям документів не можуть стати причиною відмови у розблокуванні ПН
Вінницький окружний суд у своєму рішенні наголосив, що на момент формування квитанцій, якими зупинено реєстрацію спірних податкових накладних, Критерії ризиковості здійснення операцій визначені додатком 3 до Порядку №1165.

Аналіз пункту 1 Критеріїв ризиковості здійснення операцій свідчить про те, що для того, аби встановити наявність у господарської операції такої ознаки, мають існувати визначені цим пунктом передумови, а також для підтвердження відповідності господарської операції вказаному критерію слід навести обґрунтований розрахунок за цим критерієм, якому відповідає платник податку, чого вимагає пункт 11 Порядку №1165.

Проте у квитанціях про зупинення реєстрації спірних ПН ДПС не наведено обґрунтування того, що обсяг постачання послуг (товару), зазначених у ПН, дорівнює або перевищує величину залишку між обсягом придбання на митній території України такої послуги (товару) та обсягом постачання відповідної послуги (товару), зазначених в ПН, що свідчить про необґрунтованість такої квитанції.

Саме тому суд вирішив, що технічні проблеми щодо можливості/неможливості відкриття поданих документів у визначеному податковим органом порядку та форматі не можуть бути підставою для відмови у реєстрації податкової накладної.

 

Бізнес звернувся до ДПС для вирішення проблемних питань реєстрації ПН за лютий-травень 2022 року
Європейська Бізнес Асоціація звернулася до ДПС із закликом повернути нормальний діалог з бізнесом та вирішувати всі претензії, проблемні питання (зокрема, і блокування ПДВ накладних) у живому діалозі. Щиро сподіваємось на бізнес орієнтовну позицію в питаннях реєстрації податкових накладних та відшкодування ПДВ!

Зокрема, щодо визначення, на час дії воєнного стану, чітких строків розгляду документів щодо виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, строків прийняття рішень про реєстрацію податкової накладної в Реєстрі, надати можливість зареєструвати податкові накладні до 15 липня всім, хто був платником ПДВ до дати переходу на єдиний податок за ставкою 2% (адже наразі ці категорії не можуть виконати реєстрацію), тощо.

Крім того, у бізнесу була низка питань, що потребували роз’яснення Державної податкової служби щодо реєстрації, блокування та адміністративного оскарження податкових накладних з ПДВ, тож спільнота запрошувала керівництво ДПС на зустріч.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»