• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №12(108) | 11.08.2022 р.

Сто восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №12(108) | 11.08.2022 р.

Це – дванадцятий з початку року (сто восьмий загалом і дев’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що ДПС провела зустріч з агробізнесом щодо блокування ПН;
  • дізнаємося, хто винен у невиплаті бюджетного відшкодування ПДВ у липні 2022 року;
  • з’ясуємо, чи є нюанси щодо відображення зменшення ПЗ у декларації з ПДВ за лютий-травень 2022 року;
  • розповімо, на яку дату складати ПН на суму компенсуючих ПЗ з ПДВ за лютий-травень 2022 року;
  • нагадаємо, як регіональні комісії ДПС розглядають таблиці даних та скарги щодо відмов у розблокуванні ПН.

Гарного вам читання!

***

 

Як регіональні комісії ДПС розглядають таблиці даних та скарги щодо відмов у розблокуванні ПН
Податківці у підкатегорії 101.18 «ЗІР» підкреслили, що на період дії війни продовжено терміни подання письмових пояснень та копій документів для платників податків за ПН та РК, реєстрація яких зупинена в ЄРПН, скарг на рішення комісій з питань зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН.

Регіональні комісії розглядають пакети документів й під час воєнного стану, але  через бойові дії в окремих регіонах України можуть затримати надсилання рішень. Про це ми писали тут.

 

ДПС провела зустріч з агробізнесом щодо блокування ПН: що вирішили?
1 серпня під час зустрічі бізнесу та ДПС обговорювались прикладні питання щодо реєстрації/зупинення реєстрації ПН та РК, а також визначались шляхи покращення взаємодії бізнес-асоціацій з територіальними органами ДПС для системного вирішення проблемних питань.

Представники ДПС зазначили, що при головних управліннях ДПС в регіонах мають запрацювати комунікаційні податкові платформи. Вони запрацювали на початку серпня.

Новий формат спілкування, на думку ДПС, сприятиме ефективній комунікації з профільними бізнес-асоціаціями та об’єднаннями, пришвидшить вирішення актуальних питань та прийняття відповідних управлінських рішень.

 

Хто винен у невиплаті бюджетного відшкодування ПДВ у липні 2022 року?
ДПС передала до Держказначейства документи на відшкодування податку на додану вартість у липні на загальну суму 5 млрд грн, проте Казначейство не здійснило цього відшкодування. Про це повідомив Данило Гетманцев.

«Липень до червня у нас перевиконання (доходів) на 44,7% – це плюс 20 млрд грн, а рік до року – 24 млрд, або 62%... Порівняйте цифри – вони непорівнянні: перевиконання все одно було б навіть за відшкодування ПДВ», – наголосив він.

За його словами, липневі показники зростання доходів справді вражають, проте перевиконання цьогорічного плану та зростання щодо показників держбюджету-2021 тривають з початку цього року. Зокрема, щомісяця перевиконується ПДВ, незважаючи на спад ВВП у першому півріччі на 28% за оцінкою Нацбанку, додав глава комітету.

 

Чи є нюанси щодо відображення зменшення ПЗ у декларації з ПДВ за лютий-травень 2022 року
Зменшення податкових зобов’язань з ПДВ на підставі РК, зареєстрованого в ЄРПН покупцем – платником ПДВ, який у період дії воєнного стану не мав можливості своєчасно виконувати свої податкові обов’язки щодо такої реєстрації, а здійснив її після припинення або скасування воєнного стану, відображається постачальником:

  • у декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому відповідно до п. 192.1 ПКУ здійснено перерахунок та складено такий розрахунок коригування – у разі реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні;
     
  • у декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому такий розрахунок коригування зареєстровано в ЄРПН – у разі реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН після сплину шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Про це ми писали тут.

 

На яку дату складати ПН на суму компенсуючих ПЗ з ПДВ за лютий-травень 2022 року?
Податківці з Офісу великих платників вказали: якщо платником ПДВ не було сформовано податковий кредит за операціями, що відбулися протягом лютого-травня 2022 року, на підставі первинних документів, то сума ПДВ, відображена у податкових накладних, складених за такими операціями й зареєстрованими в ЄРПН до 15.07.2022, може бути включена до складу податкового кредиту вказаних звітних періодів або інших наступних звітних періодів з урахуванням терміну, встановленого п. 198.6 ПКУ.

При цьому у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 або п. 199.1 ПКУ зведена податкова накладна складається не пізніше останнього дня місяця, у якому у покупця виникло право на включення сум ПДВ на підставі таких отриманих ПН до податкового кредиту (тобто місяця, у якому було здійснено операції з придбання товарів послуг, на дату яких постачальником було складено такі податкові накладні).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»