• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №14(110) | 21.09.2022 р.

Сто десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №14(110) | 21.09.2022 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (сто десятий загалом і одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше трьох тижнів, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що Уряд визначив умови звільнення від ПДВ та мита ввезення нового устаткування;
  • дізнаємося, як заповнювати пояснення у разі блокування ПН при перереєстрації у ДПС;
  • розповімо, чи можна отримати доступ до Реєстру платників ПДВ під час війни;
  • з’ясуємо, чи можна формувати податковий кредит з червня на підставі первинки;
  • підкреслимо, що 21 вересня розпочинаються документальні перевірки з ПДВ за лютий-травень 2022 року.

Гарного вам читання!

***

 

Чи можна формувати податковий кредит з червня на підставі первинки?
Податківці з Офісу великих платників податків зазначили, що відповідно до пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ у випадку відсутності у платника податку можливості своєчасно здійснити реєстрацію ПН/РК за операціями з постачання товарів/послуг, здійснених в період, починаючи з лютого 2022 року, така реєстрація має бути здійснена протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення такої можливості, або протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Так от на підставі цієї норми податківці вважають, що платник ПДВ не має права на формування податкового кредиту за звітні періоди з червня 2022 року до закінчення дії воєнного стану на підставі первинних документів, отриманих від особи, у якої відсутня можливість виконувати податкові обов’язки.

 

Уряд визначив умови звільнення від ПДВ та мита ввезення нового устаткування
На засіданні Кабінету Міністрів 7 вересня було прийнято новий порядок ввезення з-за кордону нового устаткування та комплектуючих для індустріальних парків.

Таке обладнання ввозиться на митну територію України учасниками індустріальних парків зі звільненням від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість.

Новий Порядок дозволить забезпечити цільове використання ввезеного обладнання учасниками індустріальних парків та контроль за таким використанням. При цьому Порядком спрощується механізм його ввезення.

 

Як заповнювати пояснення у разі блокування ПН при перереєстрації у ДПС?
Дніпропетровські податківці зауважили, що  за новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків здійснюється взяття його на облік (основне місце обліку).

Таким чином, у разі зміни місцезнаходження (місця проживання), пов’язаного зі зміною адміністративного району, у полі «Контролюючий орган, до якого подається документ» Повідомлення 1 та Повідомлення 2 необхідно зазначати код та найменування контролюючого органу за основним місцем обліку.

 

Чи можна отримати доступ до Реєстру платників ПДВ під час війни?
На період воєнного стану – ні, не можна. Це підтвердив Мінфін у листі від 07.09.2022 р. №11310-10-10/20007, де зазначив, що на час воєнного стану ДПС, як адміністратор електронного Реєстру платників ПДВ, ввів обмеження доступу до інформації з Реєстру.

Мета обмеження – задовольнити потреби ЗСУ та сектору оборони.

Але побічним ефектом такого обмеження стало ускладнення життя платникам ПДВ, які не можуть перевірити ПДВ-статус своїх контрагентів. Це призводить до збільшення помилок при складанні податкових накладних.

На жаль, поки що ДПС не обіцяє відкрити доступ до Реєстру.

Єдиний вихід в такій ситуації – порозумітися зі своїми контрагентами, отримавши від них підтвердження їхнього статусу платника ПДВ.  Про це ми писали тут.

 

21 вересня – початок документальних перевірок з ПДВ за лютий-травень 2022 року
Законом №2260 передбачено, що камеральні податкові перевірки податкових декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків до них за звітні податкові періоди:

  • лютий, березень, квітень, травень 2022 року – розпочинаються на наступний день після 20 липня 2022 року та завершуються не пізніше 20 вересня 2022 року;
     
  • червень, липень 2022 року – розпочинаються на наступний день після 20 серпня 2022 року та завершуються не пізніше 20 жовтня 2022 року.

Враховуючи вищевикладене, документальні перевірки за звітні податкові періоди:

  • лютий, березень, квітень, травень 2022 року – проводяться з 21 вересня 2022 року по 18 листопада 2022 року;
     
  • червень, липень 2022 року – проводяться з 21 жовтня 2022 року та 19 грудня 2022 року.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш "Дебет-Кредит"

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»