• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №15(111) | 05.10.2022 р.

Сто одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №15(111) | 05.10.2022 р.

Це – п’ятнадцятий з початку року (сто одинадцятий загалом і дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • нагадаємо, як виправити помилку у ПН у полі «Індивідуальний податковий номер»;
  • підкреслимо, що БЕБ продовжує боротьбу зі схемами незаконного відшкодування ПДВ;
  • розповімо, чи вважаються ПН за лютий-травень, зареєстровані 15 липня, своєчасними;
  • наголосимо, що нерезиденти-надавачі е-послуг фізособам мають стати платниками ПДВ;
  • зʼясуємо, чи можуть платники ПДВ уточнити звітність за довоєнні періоди.

Гарного вам читання!

 

***

У ПН помилка в полі «Індивідуальний податковий номер»: як виправити?
Харківські податківці підкреслили, що продавець у разі помилки в ІПН покупця у ПН повинен скласти РК до неї урахуванням таких особливостей:

  • у заголовній частині зазначаються дані зі заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній, та у графі 2.1 зазначається код причини «103» (повернення товару або авансових платежів);
     
  • у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку в ІПН покупця.

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, чий неправильний ІПН був зазначений у графі «ІПН покупця» податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування.

Далі продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну.

Зауважимо, що помилка в умовному ІПН виправляється аналогічно.

 

БЕБ продовжує боротьбу зі схемами незаконного відшкодування ПДВ
За результатами інформаційно-аналітичної роботи співробітники Бюро економічної безпеки України виявили передумови до заподіяння шкоди економічній безпеці України від фінансово-господарської діяльності низки суб’єктів господарювання.

Аналітики БЕБ встановили, що на початку 2022 року двома СГД заявлено понад 26,5 млн грн бюджетного відшкодування податку на додану вартість за товарними залишками, імпортованими протягом 2021-2022 рр.

З метою мінімізації та усунення загроз економічній безпеці України від діяльності згаданих підприємств та підвищення ефективності прийняття управлінських рішень щодо сумнівного відшкодування ПДВ, співробітники БЕБ надіслали відповідні рекомендації ДПС та запропонували провести перевірку достовірності нарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ товариствам. Також запропоновано дослідити наявність в останніх товарних залишків в складських приміщеннях та законність їх походження.

 

Чи вважаються ПН за лютий-травень, зареєстровані 15 липня, своєчасними?
Житомирські податківці зазначили, що відповідно до пп. 69.1 та 69.11 п. 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, зобов’язані зареєструвати в ЄРПН податкові накладні / розрахунки коригування, складені за операціями з постачання товарів / послуг, здійсненими протягом лютого–травня 2022 року, до 15.07.2022 року (тобто не пізніше 14.07.2022 р.).

У разі дотримання зазначених термінів такі платники податку звільняються від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН таких податкових накладних / розрахунків коригування.

Тож виходить, що податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів / послуг, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року, зареєстровані в ЄРПН 15.07.2022 року, вважаються зареєстрованими несвоєчасно.

 

ДПС нагадує: нерезиденти-надавачі е-послуг фізособам мають стати платниками ПДВ
Обов’язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає у особи-нерезидента, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 000 000 гривень. Ця сума обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

Особа-нерезидент може добровільно зареєструватися як платник податку (якщо не досягла зазначеного обсягу - еквівалентну 1 000 000 гривень).

Реєстрація особи-нерезидента як платника ПДВ здійснюється на підставі заяви такої особи про реєстрацію як в добровільному, так і в обов’язковому порядку.

Враховуючи призупинення строків через війну, особи-нерезиденти, які повинні були зареєструватися як платник ПДВ, та не подали заяву про реєстрацію до 31 березня 2022 року, звільняються від відповідальності передбаченої ПКУ.

Про це ми писали тут.

 

Чи можуть платники ПДВ уточнити звітність за довоєнні періоди?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що платники ПДВ тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого п. 50.1  ПКУ, за звітні періоди до лютого 2022 року з показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

На практиці це означає, що платники податку не мають права на подання уточнюючих розрахунків за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року зі зменшенням показника рядка 18 декларації з ПДВ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»