• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №17(113) | 09.11.2022 р.

Сто тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №17(113) | 09.11.2022 р.

Це – сімнадцятий з початку року (сто тринадцятий загалом і чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, що Гетманцев радить платникам ПДВ вимагати пояснення причин блокування ПН/РК;
  • повідомимо, що бізнес просить врегулювати питання незастосування штрафів за реєстрацію ПН 15 липня;
  • наведемо нюанси заповнення таблиці даних при блокуванні ПН;
  • підкреслимо, що до квітня 2023 року електрогенератори пропонують звільнити від ПДВ та мита;
  • зупинимося на правилах формування ПЗ та ПК з ПДВ комітента та комісіонера.

Гарного вам читання!

 

***

До квітня 2023 року електрогенератори пропонують звільнити від ПДВ та мита: законопроєкти
7 листопада  у ВРУ зареєстровано два законопроєкти щодо пільг на ввезення і постачання окремих товарів, що є критично важливими для українського суспільства в холодну пору 2022/2023 року:

1)  законопроєкт №8182 зі змінами до ПКУ. Ним пропонується тимчасово, до 1 квітня 2023 року, звільнити від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України товарів, що класифікуються за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 8502 11 20 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном внутрiшнього згоряння iз запалюванням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) потужнiстю не бiльш як 7,5 кВxА;
     
  • 8502 11 80 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном внутрiшнього згоряння iз запалюванням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) потужнiстю понад 7,5 кВxА, але не бiльш як 75 кВxА;
     
  • 8502 12 00 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном внутрiшнього згоряння iз запалюванням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) потужнiстю понад 75 кВxА, але не бiльш як 375 кВxА;
     
  • 8502 13 20 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном внутрiшнього згоряння iз запалюванням вiд стиснення (дизелем або напiвдизелем) потужнiстю понад 375 кВxА, але не бiльш як 750 кВxА;
     
  • 8502 20 20 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном з iскровим запалюванням потужнiстю не бiльш як 7,5 кВxА;
     
  • 8502 20 40 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном з iскровим запалюванням потужнiстю понад 7,5 кВxА, але не бiльш як 375 кВxА;
     
  • 8502 20 60 90 - електрогенераторнi установки з поршневим двигуном з iскровим запалюванням потужнiстю понад 375 кВxА, але не бiльш як 750 кВxА;
     
  • 8507 20 80 90 - акумулятори електричнi, включаючи сепаратори для них, прямокутної (в тому числi квадратної) або будь-якої iншої форми, iншi акумулятори свинцевi для джерел безперебійного живлення;
     
  • 7321119000 - прилади для приготування та пiдiгрiвання їжi на газовому паливi або на газу та iнших видах палива;
     
  • 7321 89 00 00 - iншi прилади, включаючи прилади на твердому паливi.

Положення цього пункту поширюються також на комплектуючі і запчастини до зазначених в ньому товарів.

Проте ці норми не поширюються на товари, що мають походження з Російської Федерації чи Республіки Білорусь або ввозяться з їх території та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

2) законопроєкт №8183 зі змінами до МКУ. Ним пропонується звільнити від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщенні в митний режим імпорту товари, що класифікуються за вищезазначеними кодами згідно з УКТ ЗЕД.

У разі прийняття закони наберуть чинності з дня, наступного за днем їх опублікування.

 

Гетманцев радить платникам ПДВ вимагати пояснення причин блокування ПН/РК
Проблема блокування реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них актуальна завжди. А під час війни та періодичних проблем із енергопостачанням та Інтернетом, навіть скласти та відправити електронний документ не просто. Що вже казати про суперечки з податківцями щодо блокування реєстрації.

До того ж правила блокування і розблокування періодично змінюються і їх треба вивчати та вміти застосовувати. Нагадаємо, що останні зміни почали діяти з 14 жовтня і ми про них писали тут.

Скарг досить багато і відповідати на них вкотре узявся Д. Гетманцев. На своїй сторінці у Facebook він навів свіжий лист від ДПС щодо цього питання і надав власну пораду: вимагати від податківців дотримання зазначених у цьому листі правил. Про це докладніше читайте у нашій новині за посиланням.

 

Бізнес просить врегулювати питання незастосування штрафів за реєстрацію ПН 15 липня
Нагадаємо, що змінами до ПКУ також був встановлений граничний строк для платників податків зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних за лютий-травень – до 15 липня 2022 року.

 Проте, на жаль, багато компаній отримали штрафні санкції саме за реєстрацію податкових накладних в останній день – 15 липня, хоча Міністерство юстиції офіційно надало роз’яснення, що кінцева дата входить до зазначеного строку. Відтак реєстрація платниками податків згаданих документів 15 липня 2022 року не є порушенням.

Тому бізнес закликає представників Податкової служби до діалогу для вирішення цього питання. Про це ми писали тут.

Наголосимо, що окремо бізнес обговорив з Податковим комітетом ВРУ, Мінфіном та ДПС ситуацію з блокуванням ПН саме у жовтні 2022 року та проблеми затягування процесу відшкодування ПДВ. Про це ми зазначали тут.

 

Нюанси заповнення таблиці даних при блокуванні ПН
ДПС вирішила нагадати правила заповнення таблиці даних через масове блокування ПН за оновленими нормами Порядку №1165. У своєму зверненні податківці наголосили, що одночасне заповнення граф щодо придбання (отримання) і постачання/надання товарів/послуг в одному рядку Таблиці не допускається.

Коди послуг згідно з ДКПП у Таблиці мають містити від 5 (наприклад: 02.40) до 14 символів.

Після подання Таблиці надалі при складанні податкових накладних/розрахунків коригувань коди товарів згідно з УКТ ЗЕД або коди послуг згідно з ДКПП мають вказуватися на рівні тих знаків (цифр), які зазначені в поданій Таблиці.

І ще. Отримання попередньої оплати за товари, постачання яких ще не відбулося, не позбавляє платника податку права навести у Таблиці інформацію щодо товарів, щодо яких вона отримана.

 

Формування ПЗ та ПК з ПДВ комітента та комісіонера
Львівські податківці підкреслили, що при ввезенні товарів на митну територію України право на податковий кредит за такою операцією виникає лише у комітента на дату сплати податкових зобов’язань згідно з п. 187.1 ПКУ на підставі митної декларації, оформленої відповідно до вимог законодавства.

Податкові зобов’язання щодо комісійної винагороди у комісіонера відповідно до п. 187.1 ПКУ виникають у загальному порядку за правилом першої події: або за датою отримання винагороди від комітента на поточний рахунок, або за датою підписання акта наданих послуг.

При цьому база оподаткування визначається згідно з вимогами п. 188.1 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»