• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №18(114) | 30.11.2022 р.

Сто чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №18(114) | 30.11.2022 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (сто чотирнадцятий загалом і п’ятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше ніж два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, що Мінфін презентував зміни до Порядку блокування ПН;
  • підкреслимо, що Комітет Гетманцева не підтримав правки до законопроєкту №8079 щодо відміни блокування ПН на час війни;
  • наведемо причини масового блокування ПН від Мінфіну;
  • зауважимо, що тепер ДПС має зазначати причину відмови прийняття таблиці даних;
  • поговоримо про нюанси визнання ПЗ та ПК з ПДВ при виконанні довгострокових договорів;
  • підкреслимо, що Уряд звільнив від сплати ПДВ і ввізного мита товари для енергетики та забезпечення тепла.

Гарного вам читання!

 

***

До уваги платників ПДВ! Мінфін презентував зміни до Порядку блокування ПН
28 листопада Мінфін офіційно розповів про майбутні зміни до Порядку №1165 щодо блокування ПН. Так от з метою створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами Міністерство фінансів спільно з ДПС, представниками бізнесу та експертами у сфері оподаткування напрацьовано зміни, спрямовані на удосконалення роботи СМКОР. Змінами передбачено:

  1. Подовження операційного дня, який припадає на граничний строк реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, з 0:00 по 24:00.
     
  2. Розширення ознаки безумовної реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування.
  3. Зміну форми рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості та рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника.
     
  4. Критерії ризиковості стосовно неподання декларацій з ПДВ та неподання фінзвітності застосовуватимуться з урахуванням можливості/неможливості подання такої звітності в умовах воєнного стану (пп. 69.1 ПКУ).
     
  5. Пом’якшення критеріїв ризиковості здійснення операцій.
     
  6. Запровадження разової автоматичної реєстрації ПН та РК, що були зупинені у період з 14 жовтня 2022 року до дати набрання чинності запропонованими змінами до Постанови №1165.

 

Комітет Гетманцева не підтримав правки до законопроєкту №8079 щодо відміни блокування ПН на час війни
Після обурення бізнесу щодо ситуації з блокуванням ПН було проведено декілька зустрічей Мінфіну, ДПС та Гетманцева щодо обговорення змін до Порядку №1165. А 25 листопада Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів, що вже є перші зрушення щодо зміни Постанови №1165, до якої були внесені жовтневі зміни за ініціативою Мінфіну щодо блокування податкових накладних.

Проте бізнес цікавить не зміна критеріїв, а повна відміна блокування накладних.

Саме такі пропозиції, принаймні на військовий час, містить законопроєкт, розроблений Южаніною. А для пришвидшення розгляду цих пропозицій у Раді Южаніна внесла відповідні правки у законопроєкт, який найблищим часом розгляне Верховна Рада. Про його напрацювання ми писали тут.

Але Комітет Гетманцева не підтримав зупинення блокування ПН на час війни.

На засіданні профільного комітету його члени та голова не підтримали правку Южаніної до законопроєкту №8079 з метою відміни блокування ПН на час війни. Гетманцев виступив категорично проти змін, спрямованих на припинення блокування ПН/РК. Про це повідомила сама Южаніна у своєму Телеграм-каналі. Вона планує зареєструвати окремий законопроєкт.

 

Відтепер ДПС має зазначати причину відмови прийняття таблиці даних
Як розповів Д. Гетманцев, ДПС 22 листопада провела зустріч щодо проблеми з блокуванням ПН. Зокрема, було обговорено найболючіші питання – реєстрацію та блокування податкових накладних/розрахунків коригування.

Гетманцев разом з ДПС нагадали про необхідність отримання платниками податків таблиць даних для безперебійної роботи та відсутності блокування ПН.

Так, за його рекомендацією, тепер у мотивувальній частині щодо неврахування таблиць даних податкова буде чітко зазначати підстави для відмови (аналогічно як з віднесенням до ризикових).

Також було надано відповідь на питання, яке цікавить багатьох платників: на період дії воєнного стану зупинено перебіг строку для включення сум ПДВ до податкового кредиту на підставі отриманих та зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних.

 

Нюанси визнання ПЗ та ПК з ПДВ при виконанні довгострокових договорів
Податківці у підкатегорії 101.06 «ЗІР» наголосили, що датою виникнення податкових зобов’язань виконавця довгострокових договорів (контрактів), крім договорів (контрактів) на будівництво житла (об’єктів житлової нерухомості), договорів купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості, щодо яких відбувається перше їх постачання, є дата фактичної передачі виконавцем результатів робіт за такими договорами (контрактами).

Датою віднесення сум до податкового кредиту замовника з договорів (контрактів) є дата фактичного отримання замовником результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами). Про це читайте тут.

 

Уряд звільнив від сплати ПДВ і ввізного мита товари для енергетики та забезпечення тепла
8 листопада Кабмін затвердив постанову, завдяки якій від сплати ПДВ та ввізного мита звільнили важливі для проходження цього опалювального сезону товари. Йдеться про газогенератори, електричні двигуни та генератори, електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, трансформатори, електричні акумулятори, електричні водонагрівачі та обігрівачі, а також деякі інші товари для енергетики та забезпечення тепла.

А згодом прийняв ще одну важливу постанову. Нею передбачається не застосовувати до таких товарів вимоги про наявність декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

А про податкові наслідки щодо операції з ввезення та вводу в експлуатацію генераторів ми написали окрему аналітику.

 

Мінфін пояснив причини масового блокування ПН для бізнесу
Як заявили у Мінфіні, за результатами аналізу роботи автоматизованого моніторингу виявили схему проведення безтоварних операцій через реєстрацію податкових накладних на ризикові товари, які були відсутні на складі платника податку.

Фахівці Мінфіну вказали, що раніше компанії могли без додаткової перевірки податкової продавати товари, які не відповідають основному переліку їхньої діяльності (якщо ті не перевищують 50% у загальному залишку продукції).

Тепер через маніпуляції з боку певного бізнесу Уряд змінив критерії ризиковості операцій та здійснює перевірку всіх операцій на відповідність фактичним складським залишкам товарів. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»