• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №05(120) | 29.03.2023 р.

Це – пʼятий з початку року (сто двадцятий загалом і двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №05(120) | 29.03.2023 р.

Це – пʼятий з початку року (сто двадцятий загалом і двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, що Д. Гетманцев обіцяє помʼякшити критерії ризиковості платників ПДВ;
  • зауважимо, що з 20 березня діятимуть нові строки для перевірок щодо бюджетного відшкодування з ПДВ;
  • дізнаємося, чи може новостворена юрособа обрати ЄП за ставкою 3% та зареєструватися платником ПДВ;
  • зʼясуємо, якою датою реєструється розблокована ПН;
  • визначимося, за який період нерезиденти мають подавати нову спрощену декларацію з ПДВ;
  • підкреслимо, що ВРУ не підтримала скасування блокування ПН на час війни.

Гарного вам читання!

 

***

ВРУ не підтримала скасування блокування ПН на час війни
20 березня ВРУ підтримала в цілому законопроєкт №8131 щодо автоматичного обміну фінінформацією з іншими країнами. Під час розгляду було поставлено на голосування дві поправки, спрямовані на те, щоби протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано:

  • не зупиняти реєстрацію ПН/РК (а якщо спрацьовуватиме система ризиків, то ДПС зможе використовувати цю інформацію під час формування плану-графіка проведення планових документальних перевірок);

  • ПН/РК, складені та подані для реєстрації у період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим законом та щодо яких платником до ДПС подані пояснення та необхідні документи, повинні бути зареєстровані протягом 5 календарних днів з дня набрання чинності цим законом.

Але голосів народних депутатів для підтримки цієї ініціативи не вистачило. Тож процес блокування ПН та РК наразі залишається незмінним.

 

Гетманцев обіцяє помʼякшити критерії ризиковості платників ПДВ
Спочатку Д. Гетманцев підкреслював, що до кінця березня відбудеться черговий перегляд критеріїв, за якими здійснюється призупинення реєстрації ПДВ-накладних.  Зокрема, відбудеться пом'якшення критеріїв, на підставі яких платникам податків надається ризиковий статус. Такий статус згодом обертається для компанії тим, що вона взагалі не може здійснити реєстрацію ПДВ-накладних.

А згодом вже зʼявилася нова інформація, за якою ці зміни мають бути впроваджені вже у квітні. А платникам ПДВ залишається тільки сподіватися на покращення поточної ситуації з блокуванням ПН.

 

З 20 березня діють нові строки для перевірок щодо бюджетного відшкодування з ПДВ
Законом №2918 внесено зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких виключається положення абз. п’ятнадцятого п. 69.2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, яким передбачено проведення позапланових документальних перевірок заявлених сум ПДВ до бюджетного відшкодування понад 100 тис. грн протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

У зв’язку з цим термін проведення документальних перевірок бюджетного відшкодування ПДВ на суму більше 100 тис. грн з підстав за пп. 78.1.8 ПКУ становитиме до 30 календарних днів після закінчення строків на проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Зазначені зміни набирають чинності 20.03.2023 р. Про це читайте у нашій новині за посиланням.

 

Чи може новостворена юрособа обрати ЄП за ставкою 3% та зареєструватися платником ПДВ
Запорізькі податківці зазначили, що  новостворена юридична особа, яка обрала третю групу спрощеної системи оподаткування з дня її державної реєстрації, може обрати виключно ставку єдиного податку у розмірі 5% доходу, що не передбачає сплату податку на додану вартість.

 

Якою датою реєструється розблокована ПН?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що  після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН ПН або РК реєструється в ЄРПН тією датою, за якою вони були надіслані до ДПС з метою реєстрації в ЄРПН, що зафіксовано у квитанції.

 

За який період нерезиденти мають подавати нову спрощену декларацію з ПДВ?
ДПС нагадала, що Наказом Мінфіну №463 внесено зміни до:

  • Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість;
  • форми спрощеної декларації з податку на додану вартість;
  • форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Ці зміни стосуються виокремлення у звітності операцій, що звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Спрощену декларацію з податку на додану вартість за новою формою подають починаючи з 1 липня 2023 року. Тобто першу спрощену податкову декларацію за новою формою потрібно подавати за звітний (податковий) період – ІІ квартал 2023 року.

Також, починаючи з 1 липня 2023 року, за новою формою подають уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»