• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №9(63) | 28.05.2020 р.

Шістдес'ят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №9(63) | 28.05.2020 р.

Це – вже дев'ятий з початку року (і шістдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, що є об’єктом оподаткування податком на прибуток;
  • розкажемо, як розраховувати податок на прибуток при переході на загальну систему оподаткування;
  • визначимося, чи потрібно коригувати фінрезультат у разі придбання товарів (послуг) у «єдинника»;
  • повідомимо, як у декларації відображати утриману суму податку з доходу нерезидента;
  • з’ясуємо, чи потрібно коригувати фінрезультат на недоамортизовану частину ремонту ОЗ;
  • дізнаємося, чи можна керівнику самостійно вирішувати, як обліковувати витрати на ремонт ОЗ.

Гарного Вам читання!

 

***

Що є об’єктом оподаткування податком на прибуток?
Дніпропетровські податківці нагадали, що об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Але для платників з річним обсягом доходу у 20 млн грн таке коригування буде не обов’язковим, якщо прийнято рішення про незастосування податкових різниць. У такому разі об’єкт оподаткування податком на прибуток буде визначатись виключно на підставі даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

 

Перейшли на загальну систему: як розраховувати податок на прибуток?
За п. 137.5 ПКУ річний період встановлюється для платників податку, які зареєстровані протягом звітного року (новостворені). Але вони сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному році.

Відповідно до цього дніпропетровські податківці роз’яснили, що юрособи-«єдинники» при переході протягом року на загальну систему оподаткування сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації за річний період (як новостворені), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

 

Придбали товар у «єдинника»: чи коригувати фінрезультат?
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні зазначали, що відповідно до ПКУ при коригуванні фінансового результату вартість товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у платників єдиного податку, не враховується.

Але податківці мали на увазі, що придбання товарів та отримання послуг від "єдинників" не призводить до появи податкової різниці. Наразі нормами розд. ІІІ ПКУ не встановлено такої податкової різниці. Тому такі операції враховуються при визначенні об’єкта оподаткування виключно за правилами бухгалтерського обліку.

 

Нараховуєте доходи нерезидентів та утримуєте податок: як показувати у декларації?
Сума податків, які утримуються при виплаті доходів нерезидентам, мають своє відображення в декларації з податку на прибуток у рядку 23 ПН. Але до нього переноситься сумарне значення показників додатків ПН до декларації. Такий додаток ПН заповнюється окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи.

Варто зауважити, якщо платник податків виплатив дохід нерезиденту і сплатив податок на доходи нерезидентів у повному обсязі, але не подав додаток ПН до декларації з податку на прибуток та /або не показав суму податку з доходів нерезидента в рядку 23 ПН та рядку 25 декларації, передбачено застосування штрафу в розмірі 25% від суми не нарахованого податку на доходи нерезидента

З нашою новиною  можна ознайомитись тут.

 

Чи збільшується фінрезультат на недоамортизовану частину ремонту орендованих ОЗ?
За правилами бухгалтерського обліку після закінчення договору оперативної оренди у витратах враховується недоамортизована частина затрати на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо).

Своєю чергою, при визначенні об’єкта оподаткування платник податку на прибуток - орендар на підставі положень абз. 4 п. 138.1 та абз. 3 п. 138.2 ПКУ має збільшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, та зменшити фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

Зазначимо, що дане правило коригування фінрезультату стосується лише тих платників податку, які застосовують податкові різниці. Про це докладніше читайте тут.

 

Ремонт чи поліпшення ОЗ: вирішує керівник, а розбиратиметься суд!
Податківці під час перевірки вирішили, що витрати підприємства на ремонт є капітальними інвестиціями в необоротні матеріальні активи та повинні обліковуватися у складі вартості основних засобів, а не включатися до витрат у періоді їх здійснення.

Проте за позицією ВС у рішенні від 10.04.2020 р. у справі №1440/1967/18 керівництво підприємства визначає, які роботи вважаються поліпшенням об’єкта основних засобів, а які є ремонтом. Проте правомірність такого рішення може визначати суд на підставі наданих підприємством документів. Про це ми писали у своєму коментарі до зазначеного вище рішення Верховного Суду.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»