• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №13(109) | 22.09.2022 р.

Сто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №13(109) | 22.09.2022 р.

Це – тринадцятий з початку року (сто девʼятий загалом та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло більше трьох тижнів, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, як подається заява про перехід на оподаткування як резидента Дія.Сіті;
  • нагадаємо, за якими рахунками слід сплачувати податок на прибуток;
  • визначимося, за яких умов резидент Дія.Сіті втрачає свій статус та має перейти на сплату податку на прибуток;
  • підкреслимо, що ВРУ підтримала у І читанні нові правила сплати податку на прибуток для обмінників;
  • зʼясуємо, як правильно заповнити звіт про контрольовані операції за 2021 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Як правильно заповнити звіт про контрольовані операції за 2021 рік?
Податківці наголосили, що відповідно до вимог ст. 39 ПКУ платники податків, які у 2021 році здійснювали контрольовані операції (далі – КО), мають подати до ДПС Звіт про контрольовані операції.

Звіт подається до 1 жовтня 2022 року, тож останній день подання за 2021 звітний рік – 30.09.2022 року.

При цьому Звіт подається разом з Повідомленням про участь у міжнародній групі компаній.

Звіт подається до ДПС засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Звіт складається зі заголовної, основної частин, додатка (ів) та інформації до додатка (ів), які є невід’ємною частиною Звіту.

У заголовній частині Звіту зазначаються основні реквізити платника податків, який подає Звіт, а в основній частині наводяться загальні відомості про операції з нерезидентами – сторонами КО. Про це ми докладніше зазначали ось тут.

 

ВРУ підтримала у І читанні нові правила сплати податку на прибуток для обмінників
7 вересня ВРУ підтримала у І читанні законопроєкт №7655 про внесення змін до ПКУ щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі.

Ним пропонується передбачити доповнення обов’язку зі сплати податку на прибуток підприємств від діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Зокрема, небанківські фінансові установи отримають новий обов’язок зі сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний структурний підрозділ, який здійснює торгівлю валютними цінностями у готівковій формі. Його потрібно буде сплатити щомісяця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

 

За яких умов резидент Дія.Сіті втрачає свій статус та має перейти на сплату податку на прибуток
Львівські податківці наголосили, що резидент Дія.Сіті – платник податку на особливих умовах зобов’язаний перейти до сплати податку на прибуток на загальних підставах, починаючи з:

  • першого числа року, наступного за податковим (звітним) роком, в якому у резидента Дія.Сіті сума кваліфікованого доходу, отриманого за перших три календарних місяці, наступні за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія.Сіті, становить менше 90% суми її загального доходу за такий період, а сума кваліфікованого доходу, отриманого за такий календарний рік перебування у статусі резидента Дія.Сіті, становить менше як 90% суми загального доходу юридичної особи за той самий період (за наявності загального доходу) незалежно від дати внесення до реєстру Дія.Сіті запису про втрату платником податку статусу резидента Дія.Сіті;
     
  • першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому до реєстру Дія.Сіті внесено запис про втрату платником податку статусу резидента Дія.Сіті з інших підстав, передбачених Законом №1667. При цьому такий платник податку подає річну декларацію з податку на прибуток резидента Дія.Сіті – платника податку на особливих умовах за податковий (звітний) період, що закінчується останнім днем кварталу, в якому до реєстру Дія.Сіті внесено запис про втрату ним статусу резидента Дія Сіті.

 

За якими рахунками слід сплачувати податок на прибуток?
Для сплати податку на прибуток визначено код бюджетної класифікації 11020000, а саме:

  • 11020100 – податок на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності;
  • 11020200 – податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності;
  • 11020300 – податок на прибуток підприємств, створених за участю іноземних інвесторів;
  • 11020400 – податок на прибуток від здійснення букмекерської діяльності та азартних ігор (у тому числі казино);
  • 11020500 – податок на прибуток іноземних юридичних осіб;
  • 11020600 – податок на прибуток банківських організацій, включаючи філіали аналогічних організацій, розташованих на території України;
  • 11020700 – податок на прибуток страхових організацій, включаючи філіали аналогічних організацій, розташованих на території України;
  • 11021000 – податок на прибуток підприємств, який сплачують інші платники;
  • 11021300 – реструктурована сума заборгованості податку на прибуток підприємств і організацій;
  • 11021600 – податок на прибуток фінансових установ, включаючи філіали аналогічних організацій, розташованих на території України, за винятком страхових організацій;

Про це докладніше ми розповідали тут.

 

Як подається заява про перехід на оподаткування як резидента Дія.Сіті?
Резидент Дія.Сіті, який є платником податку на прибуток на загальних підставах, може прийняти рішення про перехід на оподаткування як резидента Дія.Сіті – платника податку на особливих умовах шляхом подання відповідної заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий резидент Дія.Сіті вважається платником податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому до контролюючого органу подана відповідна заява. Резидент Дія.Сіті, який є платником податку на прибуток на загальних підставах, може здійснити перехід на оподаткування як резидента Дія.Сіті – платника податку на особливих умовах один раз протягом календарного року. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»