• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №06(120) | 13.04.2023 р.

Це – шостий з початку року (сто двадцятий загалом та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №06(120) | 13.04.2023 р.

Це – шостий з початку року (сто двадцятий загалом та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо, що форму Розрахунку частини чистого прибутку змінять;
  • зазначимо, що Мінфін додав нові коди до бюджетної класифікації;
  • дізнаємося, чи повинен резидент Дія Сіті коригувати прибуток на резерв сумнівних боргів;
  • повідомимо, що ​​Д. Гетманцев пропонує надати пільги платникам податку на прибуток – благодійникам;
  • зʼясуємо, як сплачений авансовий внесок з прибутку впливає на МПЗ.

Гарного вам читання!

 

***

Форму Розрахунку частини чистого прибутку змінять
На сайті ДПСУ оприлюднено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку».

Документ підготовлено з метою реалізації норм низки прийнятих протягом 2022 року нормативних документів.

Основною метою підготовки проєкту наказу є затвердження змін до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, затвердженої наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 4, з метою приведення її у відповідність до чинного законодавства. Про це ми писали тут.

 

Мінфін додав нові коди до бюджетної класифікації
Мінфін наказом від 27.03.2023 р. №154  вніс зміни до бюджетної класифікації, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11.

Нагадаємо, що бюджетна класифікація – це таблиця з кодами надходжень (доходів) бюджету (як державного, так і місцевого). Використовують її всі при здійсненні платежів до бюджетів.

Класифікацію доходів бюджету доповнено такими 10 новими позиціями. Зокрема:

● 11024900 - Податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобовʼязання, що підлягає сплаті підприємствами комунальної форми власності;

● 11025000 - Податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобовʼязання, що підлягає сплаті підприємствами і організаціями, які перебувають у державній власності;

● 11025100 - Податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобовʼязання, що підлягає сплаті іншими платниками.

 

Чи повинен резидент Дія Сіті коригувати прибуток на резерв сумнівних боргів?
Резидент Дія Сіті – платник податку на прибуток на особливих умовах у додатку РІ Декларації зазначає показники (у тому числі різниці, що виникають під час  формування резерву сумнівних боргів) виключно за період перебування такого платника на загальній системі оподаткування податком на прибуток. Про це ми зазначали тут.

 

Гетманцев пропонує надати пільги платникам податку на прибуток - благодійникам
3 квітня Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ проєкт Закону №9177 «Про внесення зміни до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання надання благодійної допомоги на користь неприбуткових організацій».

Законопроєкт розроблено з метою стимулювання благодійної діяльності платників податку на прибуток підприємств на користь неприбуткових організацій в умовах воєнного стану.

Зокрема, пропонується на період воєнного стану надати можливість платникам податку на прибуток не збільшувати фінансовий результат до оподаткування у разі надання коштів або товарів, робіт, послуг неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій, у розмірі, що не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Як сплачений авансовий внесок з прибутку впливає на МПЗ?
ДПС підкреслила, що  платник податку на прибуток, який одночасно задекларував від'ємне значення об'єкта оподаткування у рядку 04 декларації та позитивне МПЗ у рядку 06.2 МПЗ декларації з податку на прибуток за 2022 рік, має право зменшити задеклароване МПЗ на суму авансового внеску у зв’язку з виплатою дивідендів минулих періодів, яка відображена платником у рядку 16.4.2 додатка ЗП до декларації за 2021 рік, і відповідно переноситься до рядка 16.3 додатка ЗП рядка 16 ЗП декларації за 2022 рік.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»