• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №08(122) | 17.05.2023 р.

Сто двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №08(122) | 17.05.2023 р.

Це – восьмий з початку року (сто двадцять другий загалом та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, що бізнес просить внести зміни до оподаткування благодійної допомоги;
  • зʼясуємо, як зазначати відомості про нерезидента в декларації з прибутку;
  • дізнаємося, як обмінникам заповнювати додаток ОВ до декларації з прибутку;
  • наведемо деталі нарахування податкової амортизації основних засобів;
  • розповімо, коли ОЗ платника податку на прибуток з ТОТ або території бойових дій підлягають податковій амортизації;
  • проінформуємо, що ДПС підготувала чергові зміни до декларації з прибутку.

Гарного вам читання!

 

***

Бізнес просить внести зміни до оподаткування благодійної допомоги
Законопроєктом №9177  пропонується не оподатковувати благодійну допомогу, яку компанії надають країні (якщо вона не перевищує 10% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року).

Водночас, враховуючи, що попередній звітній рік був для майже всіх компаній збитковим, норма про збільшення % від прибутку не для всіх компаній може бути релевантною.

Тому бізнес просить розглянути можливість додаткового критерію для неоподаткування благодійної допомоги, наприклад, 2% відсотка від чистого доходу, який компанія може витрачати на допомогу ЗСУ без необхідності оподаткування.

 

Як зазначати відомості про нерезидента в декларації з прибутку?
Додаток ПН до декларації з податку на прибуток, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897, є невід’ємною частиною до декларації та заповнюється окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи з джерелом їх походження з України.

У Додатку ПН до декларації зазначаються відомості про нерезидента, зокрема «Повне найменування нерезидента», «Місцезнаходження нерезидента».

Якщо в угоді з нерезидентом здійснено переклад на українську мову відомостей про нерезидента, зокрема його «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента», у Додатку ПН до Декларації такі реквізити також зазначаються українською мовою. Про це ми писали тут.

 

Як обмінникам заповнювати додаток ОВ до декларації з прибутку?
Іванофранківські податківці нагадали, що  декларацію з податку на прибуток доповнено додатком ОВ. У ньому платники податку на прибуток, які здійснюють діяльність із торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, розраховують суму таких авансових внесків.

У рядку 26 додатка ОВ визначається загальна сума авансового внеску з пунктів обміну іноземних валют, що сплачена у звітному (податковому) періоді. Сума авансового внеску сплачується щомісяця та визначається у графі 4, значення якої розраховується за формулою, передбаченою у примітці 1 додатка ОВ.

При цьому показник рядка 26 додатка ОВ переноситься до рядка 26 ОВ Декларації. Для платників, у яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, рядок 28 дорівнює рядку 26 ОВ Декларації.

 

Податкова амортизація основних засобів: коли та як нараховувати?
Нагадаємо, що вартісний критерій визначення основних засобів ще з 22 травня 2020 року становить 20 тис. грн. Він застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. гривень.

Але вести податковий облік ОЗ та рахувати податкову амортизацію мають тільки ті платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці. 

Докладно про те, коли потрібно нараховувати податкову амортизацію, які її мінімальні строки, коли потрібно нараховувати податкову амортизацію на ОЗ, які передані ЗСУ та що з амортизацією ОЗ на ТОТ або на території бойових дій - про це все ми писали тут.

 

Коли ОЗ платника податку на прибуток з ТОТ або території бойових дій підлягають податковій амортизації?
ДПС підкреслила: якщо основні засоби, призначені для використання у господарській діяльності платника податку на прибуток, знаходяться на тимчасово окупованій території або в районах проведення воєнних (бойових) дій, та нарахування амортизації таких активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ у бухгалтерському обліку не припиняється, то такі основні засоби можуть амортизуватися протягом такого періоду у податковому обліку відповідно до вимог п. 138.3 ПКУ.

Якщо платник податку  на прибуток до моменту настання умов доступу до необоротних активів (основних засобів) за результатами оцінки негативного впливу змін в економічному і правовому середовищі визнає суми втрат від зменшення корисності таких активів, то такий платник, керуючись п. 138.1 ПКУ, збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму втрат від зменшення корисності таких основних засобів, включених до витрат звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

 

ДПС підготувала чергові зміни до декларації з прибутку
Тільки у березні 2023 року Мінфін наказом від 20.02.2023 р. №101:

  • виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток;
  • вніс зміни до додатків до декларації з податку на прибуток.

За оновленою формою треба буде звітувати за півріччя 2023 року. Про це ми писали тут

І ось 27 квітня на сайті ДПС оприлюднено текст проєкту нового наказу Мінфіну  щодо змін до додатків до декларації з податку на прибуток підприємств. Його підготовлено з метою реалізації положень Закону №2888-ІХ. Зокрема, зʼявилася потреба змінити додаток РІ до декларації та привести у відповідність до ПКУ.

Докладно про це читайте у нашій новині ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»