• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №11(125) | 13.07.2023 р.

Сто двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №11(125) | 13.07.2023 р.

Це – одинадцятий з початку року (сто двадцять пʼятий загалом та двадцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося з долею податкових різниць у разі отримання доходу у сумі менше ніж 40 млн грн;
  • дізнаємося, чи можна подати ліквідаційну декларацію з податку на прибуток до закінчення звітного періоду;
  • проінформуємо, що декларацію з прибутку знов оновили;
  • наведемо нюанси подання додатка ПП до декларації з прибутку;
  • зʼясуємо, як скасування карантину вплине на платників податку на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

Доходи становлять менше ніж 40 млн грн: що з податковими різницями?
Вінницькі податківці розповіли, що платник податку, доходи якого не перевищували 40 млн грн, але при цьому такий платник застосовував податкові різниці, може прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату та відповідно не визначати податкові різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), за такий звітний рік.

При цьому про прийняте рішення такий платник має зазначити у звітності з податку на прибуток, що подається за звітний рік, в якому платник приймає таке рішення.

 

Чи можна подати ліквідаційну декларацію з податку на прибуток до закінчення звітного періоду?
Якщо дата ліквідації припадає на початок або середину такого звітного кварталу (року), платник податку на прибуток може подати останню (ліквідаційну) Декларацію до закінчення звітного кварталу (року).

Податківці підкреслили, що у такому випадку додатком до декларації та її невід’ємною частиною є комплект річної фінансової звітності (за період з початку року по дату ліквідації), у тому числі ліквідаційний баланс. Про це ми писали тут.

 

Декларацію з прибутку знов оновили
Наказом Мінфіну від 07.06.2023 №302 (у редакції Наказу Мінфіну від 28.06.2023 №353) внесено зміни до додатків до декларації з податку на прибуток.

Їх затверджено з метою реалізації положень Закону України від 12.01.2023 №2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Зокрема, Мінфін оновив додаток РІ до декларації для приведення його у відповідність до ПКУ. Але оскільки додаток РІ є невіддільною частиною декларації, платники знов отримали оновлену форму.

Підкреслимо, що у разі опублікування Наказу №302 у ІІІ кварталі вперше звітувати за новою формою будемо вже за підсумками 2023 року. Але від ДПС поки що не було офіційної інформації щодо цих моментів.

 

Нюанси подання додатка ПП до декларації з прибутку
Київські податківці підкреслили, що заповнення додатка ПП до декларації здійснюється на підставі показників декларації та додатка ПН до неї, які складаються наростаючим підсумком з початку року.

Тому  незалежно від того, здійснюється виплата доходу нерезиденту у наступних звітних періодах поточного року чи ні, додаток ПП до декларації подається з відображенням застосованої у попередньому звітному періоді поточного року податкової пільги.

 

Як скасування карантину вплине на платників ПДВ, акцизу та податку на прибуток?
Для платників податку на прибуток з 1 липня через скасування карантину припиняється застосування різниць щодо зменшення фінансового результату до оподаткування на суму доходу, включеного до складу доходів звітного періоду за правилами бухобліку у вигляді:

  • отриманої одноразової компенсації суб’єктам господарювання відповідно до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;

  • списаних штрафних санкцій і пені відповідно до п. 2-3 та списаного податкового боргу відповідно до п. 2-4 та пп. 26.2 п. 26 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»